21 Αυγούστου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 21η Αυγούστου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής στα Θύματα της Τρομοκρατίας

Στο ψήφισμά της 72/165 (2017), η Γενική Συνέλευση καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αφιερώματος στα Θύματα της Τρομοκρατίας που θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου, προκειμένου να τιμήσει και να υποστηρίξει τα θύματα και τους επιζώντες της τρομοκρατίας και προωθούν και προστατεύουν την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους.

Τον Απρίλιο του 2020, με εντολή του ψηφίσματος 73/305 της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δημοσίευσε την έκθεσή του σχετικά με την «Πρόοδο του συστήματος του ΟΗΕ για την υποστήριξη των κρατών μελών στην παροχή βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας» ( A/74/790 ). η οποία ζητά την «ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας».

Τα κράτη μέλη, μέσω των διετών ψηφισμάτων αναθεώρησης της Παγκόσμιας Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής, τόνισαν τον σημαντικό ρόλο των θυμάτων της τρομοκρατίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης, την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και τη βοήθεια των κρατών μελών να αναγνωρίσουν και να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να υποστηρίξουν διακριτές ανάγκες.

Από την έκτη ανασκόπηση της Στρατηγικής (2018), οι εξελίξεις σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έχουν δείξει όλο και περισσότερο ότι η υποστήριξη στα θύματα έχει προχωρήσει πέρα ​​από τη συμβολική αλληλεγγύη προς μια πιο ισχυρή δέσμευση για την προώθηση των δικαιωμάτων και των αναγκών τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη σύσταση το 2019 μιας Ομάδας Φίλων Θυμάτων Τρομοκρατίας και στην έγκριση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης A/RES/73/305 για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας.

Το όγδοο ψήφισμα επανεξέτασης, που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2023 ( A/RES/77/298 ) επισημαίνει τη σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων και της υποστήριξης των αναγκών των θυμάτων της τρομοκρατίας, ιδίως των γυναικών, των παιδιών και εκείνων που πλήττονται από σεξουαλικά και με βάση το φύλο βίας που διαπράττεται από τρομοκράτες. Ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά ολοκληρωμένα σχέδια βοήθειας για τα θύματα της τρομοκρατίας και τις οικογένειές τους για την αντιμετώπιση των άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Το ψήφισμα χαιρετίζει το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην έδρα του ΟΗΕ, ενθαρρύνει το Γραφείο του ΟΗΕ για την Αντιτρομοκρατία, μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Υποστήριξης Θυμάτων Τρομοκρατίας και της Πύλης Υποστήριξης Θυμάτων Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, να να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί τα θύματα της τρομοκρατίας και την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων τους. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών να βοηθούν τα θύματα της τρομοκρατίας και να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους με τις σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν πολύτιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης θυμάτων τρομοκρατίας.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *