Παρέμβαση Κουτσουπιά
στο 9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι κίνδυνοι, που απειλούν τον αγροδιατροφικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική θεματική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε πάνελ με θέμα “Συνεργασία, υπεραξία και βιωσιμότητα, είναι η αναγκαία απάντηση του αγροτοδιατροφικού τομέα στις παγκόσμιες προκλήσεις” συμμετείχε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου», Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος και, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως ο πρωτογενής τομέας είναι περιβαλλοντικός, καθώς «ύπαιθρος και ΑΠΕ είναι συνυφασμένες».
Όπως ανέφερε, ο Συνεταιρισμός ασχολήθηκε με τις ΑΠΕ πριν 12 χρόνια και σήμερα έχει 5.500 μέλη στις ενεργειακές κοινότητες, ενώ οι επενδύσεις φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ. «Έχουμε ενεργειακή δημοκρατία, καθώς το εισόδημα από τις ΑΠΕ διαχέεται στην επαρχία και γίνεται μόχλευση των χρημάτων», ανέφερε, τονίζοντας, ότι «το λιανεμπόριο θέλει οργανωμένους συνεταιρισμούς».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσουπιάς, οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι καίριας σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αυτές δημιουργούν πρόσθετο/συμπληρωματικό εισόδημα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικρών επενδυτών και τις οικογένειές τους. Εισόδημα που αποκομίζουν μικροί και πολύ μικροί επενδυτές, το οποίο και διαχέεται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της πρόσθετης κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.
Δίνεται, έτσι, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων η δυνατότητα συμμετοχής σε έργα ΑΠΕ και στους μικρούς και πολύ μικρούς επενδυτές, που, σε συνέργεια με μεγαλύτερα σχήματα υλοποιούν έργα κυκλικής οικονομίας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό.
Παράλληλα, η άμεση συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις Ενεργειακές Κοινότητες, στις Α.Π.Ε. και σε καινοτόμες δράσεις και έργα, συμβάλλει αποφασιστικά και όσο οτιδήποτε άλλο στην «αποδαινομονοποίηση» των παρεμβάσεων στο τοπικό περιβάλλον για την λειτουργία των ΑΠΕ. Επιπλέον αποφεύγεται η εκμετάλλευση της αγωνίας των τοπικών κοινωνιών για τυχόν επικίνδυνες παρεμβάσεις στο περιβάλλον σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Συνοπτικά, οι Ενεργειακές Κοινότητες συμβάλλουν:
- Στην ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στην ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος σε χιλιάδες οικογένειες στην ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα
- Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στην προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας
- Στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και φυσικά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα για την κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Δ. Ελλάδα