10 Οκτωβρίου | Κατά της Θανατικής Ποινής | Ψυχικής Υγείας | Όρασης | Πίκλμπολ


.

| Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση |


Η 10η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)
Παγκόσμια Ημέρα Πίκλμπολ
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής

 

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής (World Coalition against the Death Penalty), που συνενώνει τουλάχιστον 150 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), δικηγορικούς συλλόγους, τοπικές αρχές και συνδικάτα.

Στατιστικά Στοιχεία
112 χώρες του κόσμου έχουν καταργήσει την θανατική ποινή, 8 μερικώς, 28 στην πράξη, ενώ σε 56 διατηρείται. Οι 10 πρώτες χώρες σε αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών το 2018 είναι: Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ, Ιράκ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Πακιστάν και Σινγκαπούρη. Στη χώρα μας κανένας άνθρωπος δεν έχει υποβληθεί στην «εσχάτη των ποινών» από το 1973, ενώ από το 1993 η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και δια νόμου, εκτός από τα στρατιωτικά εγκλήματα σε περίοδο πολέμου. Στις ΗΠΑ, 29 από τις 50 πολιτείες υποστηρίζουν τη θανατική ποινή. 25 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ το 2018, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 1499 από το 1976, οπότε επανήλθε η θανατική ποινή με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο αριθμός των μελλοθανάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά τις 2500.

Στις ΗΠΑ εκτελέστηκαν 22 ανήλικοι μεταξύ 1976 – 2005, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση ανηλίκων απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο για το 2023
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 883 εκτελέσεις σε 20 χώρες το 2022, εντοπίζοντας αύξηση 53% σε σχέση με τις 579 που καταγράφηκαν το 2021. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία τα τελευταία πέντε χρόνια (από το 2017, οπότε καταγράφηκαν 993 εκτελέσεις).

Η Κίνα παρέμεινε ο κορυφαίος εκτελεστής στον κόσμο, αλλά η πραγματική έκταση της εφαρμογής της θανατικής ποινής στη χώρα παραμένει άγνωστη, καθώς τα στοιχεία αυτά παραμένουν διαβαθμισμένα ως κρατικό μυστικό. Ο παγκόσμιος αριθμός που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία δεν περιλαμβάνει τις χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα, καθώς και εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βιετνάμ και τη Βόρεια Κορέα, όπου η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως η θανατική ποινή εφαρμόστηκε εκτεταμένα. Οι περισσότερες γνωστές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα (1.000), στο Ιράν (τουλάχιστον 576), στη Σαουδική Αραβία (196), στην Αίγυπτο (24) και στις ΗΠΑ (18).
Το 2022, το 93% των γνωστών παγκόσμιων εκτελέσεων (εξαιρουμένης της Κίνας) πραγματοποιήθηκαν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι 196 εκτελέσεις που καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία ήταν το υψηλότερο ετήσιο σύνολο που είναι γνωστό για τη χώρα αυτή εδώ και 30 χρόνια. Συνολικά 13 γυναίκες είναι γνωστό ότι εκτελέστηκαν στον κόσμο: Στο Ιράν (12) και στη Σαουδική Αραβία (1). Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε εκτελέσεις σε 20 χώρες, σε σύγκριση με 18 χώρες το 2021.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι λόγω κάποιας ψυχικής νόσου Οι άνθρωποι που πεθαίνουν λόγω κάποιας ψυχικής νόσου έχουν αυξηθεί σε σχέση με τους συνολικούς θανάτους τα τελευταία χρόνια, ενώ η εκδήλωση ψυχικών ασθενειών αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αναπηρίας στο γενικό πληθυσμό. Στην Ευρώπη, το 8,75% του συνολικού ποσοστού αναπηρίας είναι αναπηρία λόγω ψυχικής νόσου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 12,5%.

Τα παραπάνω επισημαίνει, επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της διεθνούς βιβλιογραφίας, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια – επιστημονική συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Αιμιλία Αξιωτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή ημερίδα με θέμα: «Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους», που διοργανώνει το Τμήμα Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2023), στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία, από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση, και είναι απαραίτητο να δείξουμε την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα καθώς όλο και περισσότερα άτομα επηρεάζονται παγκοσμίως από την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών. Το να βιώνει κάνεις ψυχική ασθένεια δεν είναι ταυτόσημο με το να νιώθει κακή ψυχική υγεία. Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει διαγνωστεί με ένα ψυχικό νόσημα και να εξακολουθεί κατά καιρούς να διανύει περιόδους σωματικής και ψυχικής ευεξίας και ισορροπίας και από την άλλη, κάποιος που δεν έχει διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια να μην έχει καλή ψυχική υγεία» αναφέρει η κ. Αξιωτίδου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στόχος των δύο οργανώσεων, να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Οι δύο οργανώσεις «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των τυφλών ως το 2020.

Στατιστικά Στοιχεία
Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.
Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο.
135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο (στο Κονγκό αντιστοιχούν 2 οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών.
Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πίκλμπολ

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίκλμπολ (World Pickleball Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πίκλμπολ (WPF) και σκοπό τη διάδοση ενός σχετικά νέου, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενου αθλήματος.

Το πίκλμπολ, ένας συνδυασμός αντισφαίρισης (τένις), επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και μπάντμιντον, παίζεται σε μία επιφάνεια στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάντμιντον, με ρακέτες λίγο μεγαλύτερες από αυτές του πινγκ-πονγκ κι ένα ελαφρό διάτρητο πλαστικό μπαλάκι. Επινοήθηκε το 1965 στις ΗΠΑ από τον βουλευτή Τζόελ Πρίτσαρντ (1925-1997) και δύο φίλους του, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.

Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα με 4,5 εκατομμύρια παίκτες στις ΗΠΑ και με διαρκή εξάπλωση στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία του σε ερασιτεχνικό επίπεδο εξηγείται από τους εύκολους στην κατανόηση κανόνες και τη μέτρια ένταση του παιχνιδιού.

Αν και η εύκολη πρόσβαση σε ερασιτεχνικό επίπεδο βοηθά στην ανάπτυξη του αθλήματος, το πίκλμπολ είναι ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα σε επαγγελματικό επίπεδο, όπου η εκρηκτικότητα και τα αντανακλαστικά είναι απαραίτητα.

 

Πηγή 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *