31 Οκτωβρίου: Ημέρα Πόλεων | Αποταμίευσης


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση

 Η 31η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων | Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης


Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων

 

Οι πόλεις προβλέπεται να στεγάσουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι το 60% των ανθρώπων θα ζει σε αστικές περιοχές, με έως και το 60% των κατοίκων των πόλεων κάτω των 18 ετών. Παρά την πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι πόλεις, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο, συνεχίζουν να παλεύουν με τη φτώχεια, την ανισότητα και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που απαιτεί επείγουσα δράση.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων για τις αστικές περιοχές για να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2024, με θέμα «Νεανοί δημιουργοί του κλίματος: Καταλύοντας την τοπική δράση για την αστική βιωσιμότητα», στοχεύει να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών κυβερνήσεων και των νέων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του αστικού κλίματος. Η εκδήλωση θα αναδείξει καινοτόμες ιδέες που προτείνονται από τη νεολαία και θα διερευνήσει τρόπους για να τις μετατρέψει σε συγκεκριμένες δράσεις.

Διεθνείς πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο για το Μέλλον και η Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές επιδιώκουν να δώσουν προτεραιότητα στις φωνές των νέων στη διαμόρφωση βιώσιμων αστικών περιβαλλόντων. Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος ήταν μια ευκαιρία να ενσωματωθούν οι προοπτικές της νεολαίας στην παγκόσμια πολιτική και να διασφαλιστεί ότι το πολυμερές σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νεότερων γενεών.

Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλίων νεολαίας, την ένταξη εκπροσώπων της νεολαίας στις τοπικές κυβερνήσεις και τη διατήρηση του συνεχούς διαλόγου μεταξύ των νέων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στη δημιουργία πόλεων που δεν είναι μόνο βιώσιμες και ανθεκτικές, αλλά και αντανακλούν τις διαφορετικές φωνές και τις ανάγκες όλων των κατοίκων, τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θεσπίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο ιταλός Καθηγητής Φιλίπο Ραβίτσα ανακήρυξε την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στη τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Στα ψηφίσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποταμίευσης ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της αποταμίευσης σε όλο το κόσμο. Στις προσπάθειές προώθησης της αποταμίευσης, τα ταμιευτήρια έχουν συνεργαστεί με σχολεία, κληρικούς καθώς πολιτιστικούς, αθλητικούς, επαγγελματικούς και γυναικείους συνδέσμους.

Οι εκπρόσωποι 29 χωρών ήθελαν να συστήσουν την προσοχή στη σημασία της αποταμίευσης για την παγκόσμια κοινή γνώμη και την σημασία της για την οικονομία και το άτομο. Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης εορτάζεται συνήθως στις 31 Οκτωβρίου, εκτός από τις χώρες όπου αυτή η ημέρα είναι δημόσια αργία, καθώς η ιδέα της ημέρας είναι οι τράπεζες να είναι ανοιχτές για να επιτρέπεται στους ανθρώπους να μεταφέρνουν τις αποταμιεύσεις τους στο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης δεν ήταν μια ξαφνική δημιουργία. Υπήρχαν μερικά παραδείγματα ημερών αφιερωμένων στην ιδέα της αποταμίευσης για να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο ζωής και για να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την οικονομία. Το 1921 εορτάστηκε μια τέτοια ημέρα στην Ισπανία. Σε άλλες χώρες, η λαϊκή εμπιστοσύνη στην αποταμίευση έπρεπε να αποκατασταθεί καθώς πολλοί Γερμανοί είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην αποταμίευση στην γερμανική νομισματική μεταρρύθμιση του 1923, λόγω του υπερπληθωρισμού.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης συνεχίστηκε και έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της από το 1955 μέχρι το 1970. Η αποταμίευση έγινε μια πραγματική παράδοση σε ορισμένες χώρες. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η επίσημη μασκότ της αποταμίευσης, η λεγόμενη “Σπάρεφρο’ (κυριολεκτικά: “Χαρούμενος Αποταμιευτής”, ή μάλλον “αποταμιεύστε χαρούμενα!”) είχε μεγαλύτερο βαθμό αναγνωρισιμότητας από τον πρόεδρο της δημοκρατίας και μια οδός ονομάστηκε Σπάρεφρο. Στη δεκαετία του 1970, το “Sparefroh-Journal”, ένα εκπαιδευτικό περιοδικό για νεότερους ανθρώπους, είχε κυκλοφορία 400.000 αντιτύπων.

Σήμερα, το ενδιαφέρον των τραπεζών που διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης είναι στραμμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου πολλά άτομα δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τα ταμιευτήρια παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αποταμίευσης σε αυτές τις χώρες με συγκεκριμένες εκστρατείες και πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον διπλασιασμό των αποταμιευτικών λογαριασμών που ανήκουν σε φτωχούς.

 

Φωτογραφία: εικονογράφηση με τη βοήθεια AI από τον Sadek Ahmed
————————————————————————————
Πηγές: https://www.un.org/ | https://www.sansimera.gr/