Η 29η Αυγούστου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών
Από την έναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων στις 16 Ιουλίου 1945, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.000. Στις πρώτες ημέρες των πυρηνικών δοκιμών δόθηκε ελάχιστη προσοχή στις καταστροφικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον στους κινδύνους των πυρηνικών εκρήξεων από τις ατμοσφαιρικές δοκιμές. Η εκ των υστέρων γνώση και η ιστορία μας έχουν δείξει τις τρομακτικές και τραγικές συνέπειες των δοκιμών πυρηνικών όπλων, ειδικά όταν οι ελεγχόμενες συνθήκες πάνε στραβά, και υπό το φως των πολύ πιο ισχυρών και καταστροφικών πυρηνικών όπλων που υπάρχουν σήμερα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η 64η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 29η Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών εγκρίνοντας ομόφωνα το ψήφισμα 64/35 . Το ψήφισμα καλεί για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση «σχετικά με τις επιπτώσεις των δοκιμαστικών εκρήξεων πυρηνικών όπλων ή οποιωνδήποτε άλλων πυρηνικών εκρήξεων και την ανάγκη διακοπής τους ως ένα από τα μέσα για την επίτευξη του στόχου ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα». Το ψήφισμα ξεκίνησε από τη Δημοκρατία του Καζακστάν, μαζί με μεγάλο αριθμό χορηγών και χορηγών, με σκοπό τον εορτασμό του κλεισίματος της τοποθεσίας πυρηνικών δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ στις 29 Αυγούστου 1991.
Το 2010 σηματοδότησε τον εναρκτήριο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Κάθε επόμενο έτος, η ημέρα γιορτάζεται με το συντονισμό διαφόρων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο, όπως συμπόσια, συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις, διαλέξεις, εκπομπές μέσων ενημέρωσης και άλλες πρωτοβουλίες.
Από την ίδρυσή του, πολλές διμερείς και πολυμερείς εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς και ευρείες κινήσεις στην κοινωνία των πολιτών συνέβαλαν στην προώθηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.
Επιπλέον, «πεπεισμένη ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός και η πλήρης εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη απόλυτη εγγύηση κατά της χρήσης ή απειλής πυρηνικών όπλων», η Γενική Συνέλευση όρισε την 26η Σεπτεμβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Ολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων» . είναι αφιερωμένη στην προώθηση του στόχου της ολικής εξάλειψης των πυρηνικών όπλων, μέσω της κινητοποίησης διεθνών προσπαθειών Η Διεθνής Ημέρα για την Ολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων εορτάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014. άλλα γεγονότα και δράσεις, έχει προωθήσει ένα παγκόσμιο περιβάλλον που υποστηρίζει σθεναρά έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Το διεθνές μέσο για τον τερματισμό όλων των μορφών πυρηνικών δοκιμών είναι η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996 (CTBT). Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Όπως αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας στην ατζέντα του για τον αφοπλισμό «Διασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος» που ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 2018, ο κανόνας κατά των δοκιμών είναι ένα παράδειγμα μέτρου που εξυπηρετεί στόχους αφοπλισμού και μη διάδοσης. Περιορίζοντας την ανάπτυξη προηγμένων νέων τύπων πυρηνικών όπλων, το CTBT βάζει φρένο στην κούρσα εξοπλισμών. Λειτουργεί επίσης ως ισχυρό κανονιστικό εμπόδιο ενάντια σε πιθανά κράτη που ενδέχεται να επιδιώξουν να αναπτύξουν, να κατασκευάσουν και στη συνέχεια να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα κατά παράβαση των δεσμεύσεών τους για μη διάδοση.
Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος του CTBT και να διατηρηθεί η θέση του στη διεθνή αρχιτεκτονική. Από την άποψη αυτή, ο Γενικός Γραμματέας απευθύνει έκκληση σε όλα τα εναπομείναντα κράτη των οποίων οι επικυρώσεις απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ η CTBT να δεσμευτούν να υπογράψουν τη Συνθήκη εγκαίρως, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει, και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της επικύρωσής τους διαδικασίες.
Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια μέρα θα εξαλειφθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Μέχρι τότε, υπάρχει ανάγκη να τηρείται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, καθώς ο κόσμος εργάζεται για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.