25 Μαΐου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 25η Μαΐου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών,
Διεθνής Ημέρα Χωρίς Πλαστικά, Η Ένδοξη 25η Μαΐου
Ημέρα της Αφρικής, Ημέρα της Πετσέτας
Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων,
Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

 

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2014), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία.

Στοιχεία για την Ελλάδα
To 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27. Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15.
Μέχρι τις 11 Μαΐου του 2019, εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ αντίστοιχα, βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13.
Το ποσοστό ανεύρεσης ανέρχεται για το 2018 στο 85,9% και για το πρώτο τετράμηνο του 2019 στο 82,2%, αριθμοί, που καταδεικνύουν, πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανευρέσεων σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Δεν είναι ίδια η εικόνα, όμως, για τους ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Το 2018 εξαφανίστηκαν 1.110 παιδιά και βρέθηκαν τα 421, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν 404 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 137.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ένας από τους πιο συχνούς λόγους εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, η επιθυμία τους να φύγουν με φίλους, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκείς και ακατάλληλες για τα παιδιά.

 

Διεθνής Ημέρα Χωρίς Πλαστικά

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Πλαστικά (International Plastic Free Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Free the Ocean που ιδρύθηκε το 2019 με πεδίο δράσης την προστασία των ωκεανών από τα πλαστικά.
Μέσω της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, ο κύριος στόχος της ημέρας είναι να πείσει τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης τουλάχιστον για μία ημέρα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο πλανήτης παράγει πάνω από 380 εκατομμύρια τόνους πλαστικών κάθε χρόνο, οι μισοί από τους οποίους αφορούν πλαστικά μιας χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι πετάγονται ύστερα από μία και μόνο χρήση.
Τα πλαστικά μιας χρήσης περιλαμβάνουν μπουκάλια αναψυκτικών, συσκευασίες οικιακών καθαριστικών, συσκευασίες τροφίμων, κύπελλα ροφημάτων, καλαμάκια, καπάκια και σακούλες. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης πετιούνται ύστερα από μισή ώρα χρήσης, αλλά χρειάζονται από 100 έως 500 χρόνια για να λιώσουν, ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού;

 

Η Ένδοξη 25η Μαΐου

 

Η «Ένδοξη 25η Μαΐου» (Glorious Twenty-Fifth of May), που αναφέρεται επίσης ως «Wear the Lilac Day», είναι μία ετήσια γιορτή από τους λάτρεις της λογοτεχνικής σειράς του Τέρι Πράτσετ «Δισκόκοσμος» (Discworld). Επί τη ευκαιρία είναι και μία μέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο «Δισκόκοσμος» είναι μία σειρά κωμικών μυθιστορημάτων φαντασίας, που έγραψε ο άγγλος συγγραφέας Τέρι Πράτσετ (1948-2015), από το 1983 έως το 2013. Στη σειρά αυτή ο Πράτσετ παρωδεί τα πάντα, από τις αρχαίες μυθολογίες και φιλοσοφίες, μέχρι τον σύγχρονο κινηματογράφο, τα στερεότυπα, τα πολιτικά συστήματα, το θρησκευτικό φανατισμό και πολλά ακόμη. Κάποια από τα μυθιστορήματα της σειράς έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Η Ένδοξη 25η Μαΐου είναι μία επέτειος στον φανταστικό κόσμο του «Δισκόκοσμου» για τη λαϊκή επανάσταση που έβαλε τέλος στη βασιλεία του λόρδου Γουίντερ. Στις 25 Μαΐου, οι επιζώντες φορώντας ένα κλαδάκι πασχαλιάς συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν εκείνους που έπεσαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Τα της επανάστασης διαλαμβάνονται στο μυθιστόρημα της σειράς «Night Watch» (2002).
Η γιορτή υιοθετήθηκε από λάτρεις του «Δισκόκοσμου», οι οποίοι άρχισαν να φορούν στο πέτο ένα κλαδάκι πασχαλιάς κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να τιμήσουν τον συγγραφέα. Το 2007, όταν ο Τέρι Πράτσετ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι θαυμαστές του ξεκίνησαν την καμπάνια «Match It For Pratchett» για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έτσι, κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου οι λάτρεις του Πράτσετ ενθαρρύνονται να φέρουν ένα κλαδάκι πασχαλιάς και να προβαίνουν να ενισχύουν με δωρεές ιδρύματα που ασχολούνται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι θαυμαστές του Τέρι Πράτσετ και του Ντάγκλας Άνταμς (η 25η Μαΐου είναι και «Ημέρα της Πετσέτας» προς τιμή του Άνταμς) ενώνουν τις δυνάμεις τους και γιορτάζουν μαζί την ημέρα, αναφέροντάς τη ως «Wear a Lilac Towel Day».

 

Ημέρα της Αφρικής

 

Η Ημέρα της Αφρικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (Ο.Α.Ε. – από το 2002 ονομάζεται πλέον Αφρικανική Ένωση), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την 25η Μαΐου 1963 και αποτελεί την συλλογική έκφραση των χωρών της μαύρης ηπείρου.
Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από σχεδόν όλα τα 55 αφρικανικά κράτη (αναγνωρισμένα διεθνώς). Μέλος είναι και η Δυτική Σαχάρα, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Έδρα του οργανισμού είναι η Αντίς Αμπέμπα, στην Αιθιοπία. Συστάθηκε το 2001 ως διάδοχος δύο οργανισμών που συγχωνεύτηκαν, της Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ΑΟΚ) και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ).
Απώτερος σκοπός της ΑΕ είναι να αποκτήσει ενιαίο νόμισμα και ενιαία αμυντική δύναμη, όπως και άλλους κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός υπουργικού συμβουλίου για τον ηγέτη της ΑΕ. Σκοπός της ένωσης είναι να συνεισφέρει στη διασφάλιση της δημοκρατίας στην Αφρική, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μιας βιώσιμης οικονομίας, ιδιαίτερα τερματίζοντας τις ενδοαφρικανικές διαμάχες και δημιουργώντας μια λειτουργική κοινή αγορά.

 

Ημέρα της Πετσέτας

 

Κάθε χρόνο, στις 25 Μαΐου, οι φανατικοί θαυμαστές του έργου του Άγγλου συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς (1952-2001) δεν τον ξεχνούν και κυκλοφορούν στους δρόμους με μία πετσέτα, σύμβολο και απαραίτητο εξάρτημα όσων κάνουν ωτοστόπ, όπως αναφέρεται στο πιο γνωστό έργο του Άνταμς, το χιουμοριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ».
To “Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ” (αγγλικά: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) είναι κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που έγραψε ο συγγραφέας Ντάγκλας Άνταμς. Δημιουργήθηκε το 1978 ως ραδιοφωνική κωμωδία για το BBC, και ακολούθως έγινε σειρά πέντε βιβλίων, τηλεοπτική σειρά (1981), παιχνίδι για υπολογιστές (1984) και ταινία (2005). Την ιδέα για τον τίτλο την βρήκε όσο βρισκόνταν μεθυσμένος σε ένα λιβάδι στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας. Περιπλανιόταν στην επαρχεία κρατώντας ένα βιβλίο που λεγόταν Hitch-hiker’s Guide to Europe ( Ο Οδηγός της Ευρώπης για όσους Κάνουν Οτοστόπ) όταν έφτασε σε μία πόλη που όλοι ήταν κωφάλαλοι ή δεν μιλούσαν κάποια γλώσσα που να καταλαβαίνει. Αφού περιπλανήθηκε και ήπιε για κάμποση ώρα, πήγε για ύπνο στη μέση ενός λιβαδιού και εμπνεύστηκε από την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τους κατοίκους του χωριού. Αργότερα είπε πως λόγω των πολλών φορών που είχε διηγηθεί την ιστορία αυτή είχε πάψει να θυμάται την στιγμή της σύλληψης αυτή καθεαυτή, αλλά θυμόταν μόνο τον εαυτό του να την εξιστορείται.

 

Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων

 

Είναι η ετήσια γιορτή αυτών που λατρεύουν τις νέες τεχνολογίες (geek στα αγγλικά).
Ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία του ισπανού μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστού με το διαδικτυακό όνομα σενιόρ Μπουέμπο και τα επόμενα χρόνια απέκτησε διεθνή διάσταση.
Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 25 Μαΐου 2006 στη Μαδρίτη, όπου 300 κομπιουτεράδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας κι έπαιξαν Πακ-Μαν.
Από τότε, η 25η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων (Geek Pride Day).

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

 

H 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day) από το 2008, αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). Στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών ηπείρων.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.
Ο θυρεοειδής αδένας, που συχνά αναφέρεται ως απλά θυρεοειδής, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας βρίσκεται στο μπροστινό και κάτω μέρος του λαιμού και ζυγίζει 10 γραμμάρια. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή επηρεάζουν τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Επομένως η υγεία του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Οι πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα αυξημένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς), ο υποθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς), η βρογχοκήλη (η διόγκωση του θυρεοειδούς, διάχυτη ή οζώδης), οι θυρεοειδίτιδες (φλεγμονές του θυρεοειδούς) και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Συχνά οι διαταραχές του θυρεοειδούς προκαλούνται από ανεπάρκεια ιωδίου.
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι υπερτροφίες του θυρεοειδούς, οι βρογχοκήλες, τις οποίες οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Ανατολής θεράπευαν εμπειρικά με σκευάσματα πλούσια σε ιώδιο (στάχτη σφουγγαριών και κοραλλιών).
Ο άμεσος σύνδεσμος ιωδίου και θυρεοειδούς, αποδείχτηκαν επιστημονικά μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1886, ο γερμανός χημικός Όιγκεν Μπάουμαν (1846-1896) ανακάλυψε ότι ο θυροειδής περιέχει σχεδόν το 80% του ολικού ιωδίου του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ενδοκρινική λειτουργία του θυρεοειδούς, παρέμεινε σκοτεινή ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ελβετός χειρουργός Εμίλ Κόχερ (1841-1917), απέδειξε οριστικά ότι ο θυροειδής είναι ενδοκρινές όργανο. Η ανακάλυψή του αυτή τού χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 1909.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες