Η 24 Μαΐου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
Παγκόσμια Ημέρα Ιχθυομετανάστευσης
Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.
Τα εθνικά πάρκα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στη φύση και να δει φυτά και ζώα πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τους αρμόδιους φορείς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής εθνικά πάρκα:
- Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων,
- Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου*,
- Εθνικό Πάρκο του Σχινιά – Μαραθώνα,
- Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών,
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,
- Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων,
- Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου,
- Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου,
- Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού,
- Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου,
- Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς,
- Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα,
- Εθνικό Πάρκο Πρεσπών,
- Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης,
- Εθνικό Πάρκο Χελμού, Βουραïκο,
*Τα σημειωμένα με bold πάρκα (5 σε σύνολο 16) βρίσκονται στην Δυτική Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Ιχθυομετανάστευσης
Κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων (WWF Ολλανδίας, The Nature Conservancy κ.ά.), διοργανώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Ιχθυομετανάστευσης (World Fish Migration Day), με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πληθυσμούς των ψαριών, όταν αυτά εγκλωβίζονται από ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως τα φράγματα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν για την αναπαραγωγή τους.
Η μετανάστευση αποτελεί προσαρμογή που εξασφαλίζει τη διατήρηση του είδους και την αύξηση του πληθυσμού. Tα είδη μεταναστεύουν προκειμένου να εξασφαλίσουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στη φάση ανάπτυξης, ή την περίοδο ζωής που θα ακολουθήσειΑνάλογα με τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι μεταναστεύσεις διακρίνονται σε: Τροφικές μεταναστεύσεις. Μεταναστεύσεις για αναπαραγωγή. Μεταναστεύσεις για διαχείμαση.
Ταξινόμησητων μεταναστευτικών ψαριών: Διάδρομα είναι τα ψάρια που μεταναστεύουν μεταξύ της θάλασσας και των εσωτερικών νερών. Ποταμόδρομα είναι τα ψάρια που μετακινούνται μεταξύ διαφόρων υδροβιότοπων των γλυκών νερών. Ωκεανόδρομα είναι τα ψάρια που ζουν και μεταναστεύουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ανάδρομα είναι τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα και μεταναστεύουν στα εσωτερικά νερά για αναπαραγωγή. Τα περισσότερα είδη ζουν σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες (Σολομοειδή, σολομός του Ατλαντικού, οξύρρυγχος, οξύρρυγχος του Ατλαντικού, βόρειες λάμπες, ψάρι βαμπίρ). Κατάδρομα είναι τα ψάρια που ζουν στα γλυκά νερά και μεταναστεύουν στη θάλασσα για αναπαραγωγή. Λίγα είδη ζουν σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες (Το ευρωπαϊκό χέλι, το αμερικάνικο χέλι, μερικοί γοβιοί της οικογένειας Gobidae, μερικά είδη της οικογένειας Galaxiidae, το πλατύψαρο). Αμφίδρομα είναι τα ψάρια που μεταναστεύουν από τα γλυκά νερά στη θάλασσα και αντίστροφα με σκοπό την αναζήτηση πεδίων διατροφής και διαχείμασης.
Η ανεμπόδιστη μετανάστευση των ψαριών είναι κομβικής σημασίας για την ύπαρξη υγιών ιχθυοαποθεμάτων.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες