23 Ιουνίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 23η Ιουνίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Χηρών
Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία
Ολυμπιακή Ημέρα

Διεθνής Ημέρα Χηρών

Για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, η καταστροφική απώλεια ενός συντρόφου μεγεθύνεται από έναν μακροχρόνιο αγώνα για τα βασικά δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από 258 εκατομμύρια χήρες σε όλο τον κόσμο, οι χήρες έχουν μείνει ιστορικά αόρατες, χωρίς υποστήριξη και αμέτρητες στις κοινωνίες μας.

Σήμερα, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση και η πανδημία του COVID-19 αφήνουν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες πρόσφατα χήρες και πολλές άλλες των οποίων οι σύντροφοι αγνοούνται ή εξαφανίζονται, οι μοναδικές εμπειρίες και ανάγκες των χηρών πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο. φωνές που οδηγούν το δρόμο.

Η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει ότι οι χήρες συχνά στερούνται τα κληρονομικά δικαιώματα, αρπάζεται η περιουσία τους μετά το θάνατο του συντρόφου τους και μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραίο στίγμα και διακρίσεις, ως «φορείς» ασθενειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε συντάξεις γήρατος από τους άνδρες, επομένως ο θάνατος ενός συζύγου μπορεί να οδηγήσει σε εξαθλίωση για τις ηλικιωμένες γυναίκες. Στο πλαίσιο του lockdown και του οικονομικού κλεισίματος, οι χήρες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συντάξεις για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη εάν αρρωστήσουν και αυτές ή για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Με τις οικογένειες με μοναχικές μητέρες και τις ανύπαντρες ηλικιωμένες γυναίκες να είναι ήδη ιδιαίτερα ευάλωτες στη φτώχεια, αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται επείγουσα προσοχή, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία

Η Ημέρα Δημόσιας Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να γιορτάσει την αξία και την αρετή της δημόσιας υπηρεσίας προς την κοινότητα. να επισημάνουν τη συμβολή της δημόσιας υπηρεσίας στη διαδικασία ανάπτυξης· αναγνωρίζουν το έργο των δημοσίων υπαλλήλων και ενθαρρύνουν τους νέους να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα. Από την πρώτη Τελετή Απονομής Βραβείων το 2003, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει έναν αυξανόμενο αριθμό υποβολών από όλο τον κόσμο.

Τα Βραβεία Δημόσιας Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών είναι η πιο διάσημη διεθνής αναγνώριση αριστείας στη δημόσια υπηρεσία. Επιβραβεύει τα δημιουργικά επιτεύγματα και τις συνεισφορές των φορέων δημόσιας υπηρεσίας που οδηγούν σε μια πιο αποτελεσματική και ανταποκρινόμενη δημόσια διοίκηση σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέσω ενός ετήσιου διαγωνισμού, τα Βραβεία Δημόσιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ προωθούν το ρόλο, τον επαγγελματισμό και την προβολή της δημόσιας υπηρεσίας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2002, η Γενική Συνέλευση όρισε την 23η Ιουνίου ως Ημέρα Δημόσιας Υπηρεσίας εγκρίνοντας το ψήφισμα 57/277 .
Για να ενισχύσει την αναγνώριση της Ημέρας και την αξία της δημόσιας υπηρεσίας, τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το πρόγραμμα των Βραβείων Δημόσιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ ( UNPSA ) το 2003, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2016 για να ευθυγραμμιστεί με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Φόρουμ Δημόσιας Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων στη δημόσια διακυβέρνηση. Κάθε χρόνο το UN DESA διοργανώνει το φόρουμ με μια χώρα υποδοχής, χρησιμοποιώντας την εκδήλωση για να φιλοξενήσει εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων, την τελετή των βραβείων δημόσιας υπηρεσίας του ΟΗΕ και μια υπουργική στρογγυλή τράπεζα.

 

Ολυμπιακή Ημέρα

Οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, αλλά μια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να μάθει περισσότερα για τις Ολυμπιακές Αξίες και να ανακαλύψει καινούργια αθλήματα. Βασισμένες στους τρεις πυλώνες, κίνηση, γνώση και ανακάλυψη, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διοργανώνουν τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο αγώνες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη συζητήθηκε για πρώτη φορά, η ιδέα για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας κάτι που υιοθετήθηκε μερικούς μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια της 42ης Γενικής Συνέλευσης που έγινε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 1948. Οι Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές κλήθηκαν να διοργανώσουν τις πρώτες εκδηλώσεις κατά το διάστημα 17-24 Ιουνίου, τιμώντας έτσι το την 23η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1894 στο Παρίσι, το Συνέδριο που οργάνωσε ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου σε εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το 1978 η ΔΟΕ έδωσε επίσημο χαρακτήρα στους εορτασμούς εντάσσοντας τους στον Ολυμπιακό Χάρτη, και προέτρεψε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως διοργανώνουν εκδηλώσεις Ολυμπιακής Ημέρας με στόχο την προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος.

Από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται με τους αγώνες Olympic Day Runs σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Στο ξεκίνημα συμμετείχαν 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150. Το 2016 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την καθιέρωση των Olympic Day Runs.