23 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης


...

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων

– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –

| Η 23η Απριλίου ορίστηκε ως:

Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


| Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Ο Γουίλιαμ Σεξπιρ ήταν Άγγλος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας. Θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνος και ο μόνος, ίσως, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους τρεις μεγάλους αρχαίους έλληνες τραγικούς ποιητές. Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Η περιπετειώδης και γεμάτη οδύνες ζωή του κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο αυτό επηρέασε γενιές πεζογράφων, όχι μόνο στον ισπανόφωνο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο, μετά τη Βίβλο.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.  Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είναι μία ετήσια διεθνής γιορτή, αφιερωμένη σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ πονγκ.

Καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και αρχικά γιορταζόταν στις 6 Απριλίου, για να συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Από το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης εορτάζεται στις 23 Απριλίου για να συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Άιβορ Μόνταγκιου (1904-1984), ιδρυτή και πρώτου προέδρου της ITTF.

Το άθλημα προέρχεται από τη βικτωριανή Αγγλία και η κοινή ονομασία του «πινγκ πονγκ» (ping pong), με την οποία είναι γνωστό το άθλημα, ήταν κατοχυρωμένη εμπορική επωνυμία της εταιρείας J. Jacques & Son (σήμερα Jacques of London), μιας οικογενειακής επιχείρησης με έδρα το Λονδίνο, που κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό από το 1795 και είναι η πιο παλιά εταιρεία του χώρου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) ιδρύθηκε το 1926 για να επιβλέπει τους κανόνες και τους κανονισμούς του αθλήματος, την τεχνολογική βελτίωσή του και τη διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων.

Σήμερα, το πινγκ πονγκ παίζεται ευρέως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα πρωτεία στο άθλημα κατέχουν οι χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας.

Το πινγκ πονγκ είναι ένα άθλημα για άτομα κάθε ηλικίας, φύλου, δεξιότητας και ικανότητας. Φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους και συμβάλλει έτσι στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ένταξη.

 

Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας

Η Αγγλική Γλώσσα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την ιστορία της. Μέχρι και τα μέσα περίπου του 20ου αι. ήταν ουσιαστικά η δεύτερη παγκοσμίως ομιλούμενη γλώσσα και ως τέτοια διδασκόταν στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τη Γαλλική όμως ως την τότε παγκόσμια γλώσσα (lingua franca) να κατέχει αισθητή πρωτιά σε ομιλητές και χρήση εκτός γαλλικών-γαλλόφωνων συνόρων.

Η Αγγλική ξεκίνησε να κερδίζει προοδευτικά του πόντους της με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στην ανάδειξη των ΗΠΑ σε οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη. Σημειωτέον ότι έχαιρε αναγνωρίσεως ήδη από τον 16ο αι. λόγω της εξάπλωσης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας κατά το διάστημα της Αποικιοκρατίας.

Στα σχολεία έγινε μια πρώτη αρχή με την παράλληλη διδασκαλία Αγγλικής και Γαλλικής, φτάνοντας όμως στην δεκαετία του 1960, με την ισχύ και τον δυναμισμό της τελευταίας να σημειώνουν εμφανή καθοδική πορεία, η Αγγλική πήρε την θέση της πρώτης ξένης γλώσσας με την διδασκαλία της να καθίσταται υποχρεωτική σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η δε Γαλλική έγινε δεύτερη ξένη γλώσσα και η διδασκαλία της προαιρετική, με δυνατότητες επιλογής ανάμεσα σε αυτήν και τη Γερμανική, σε κάποιες περιπτώσεις και την Ισπανική (κυρίως από το 1970 και έπειτα).

Σήμερα, η Αγγλική εκτιμάται ότι αριθμεί συνολικά 350.000.000 φυσικούς ομιλητές στα αγγλόφωνα κράτη (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς) και στο εξωτερικό (ενν. οι ομιλούντες αυτήν ως μητρική γλώσσα που διαμένουν εκτός αγγλόφωνων συνόρων).

 

Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ημέρα μνήμης στο Ισραήλ και την εβραϊκή διασπορά για τα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους (Yom HaShoah στα Εβραϊκά). Η ημέρα τιμάται επισήμως, εκτός του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Γιομ ΧαΣοά καθιερώθηκε το 1951 με νόμο της Ισραηλινής κυβέρνησης, σε ανάμνηση της έναρξης της Εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943. Ξεκινά με τη δύση του ήλιου, την 27η του μήνα Νισάν του Εβραϊκού ημερολογίου (23 Απριλίου 2025) και λήγει το σούρουπο της επομένης ημέρας (24 Απριλίου 2025). Οι σειρήνες ηχούν για δύο λεπτά σε όλο το Ισραήλ σε ανάμνηση των θυμάτων, ενώ οι χώροι διασκέδασης, όπως θέατρα, αίθουσες χορού, εστιατόρια και καφενεία παραμένουν κλειστά όλη τη μέρα.

Η διεθνής κοινότητα τιμά την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Την ίδια ημερομηνία η Ελλάδα έχει καθιερώσει την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

————————————————————————————
Πηγή: sansimera.gr/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *