...
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –
| Η 22η Απριλίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης 2025 | Ημέρα της Γης (Earth Day)
| Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης 2025
Η 22 Απριλίου 2025, είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα της Μάνας Γης είναι μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης προστασίας του πλανήτη μας και επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση. Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά αποτελεί κάλεσμα για δράση απέναντι στην κλιματική κρίση, τη ρύπανση και την απώλεια βιοποικιλότητας.
Η φετινή θεματική, με τίτλο «Η Δύναμή μας, ο Πλανήτης μας» (Our Power, Our Planet), εστιάζει στην ανάγκη τριπλασιασμού της παραγωγής καθαρής ενέργειας έως το 2030. Η ημέρα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021–2030), που στοχεύει στην αναγέννηση των φυσικών τοπίων και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να σκεφτούν πώς οι προσωπικές και συλλογικές μας επιλογές επηρεάζουν τη Γη και τις επόμενες γενιές.
Η Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021–2030) αποτελεί μια παγκόσμια δέσμευση για την αναστροφή της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων. Με στόχο την αναζωογόνηση δασών, υγροτόπων, θαλάσσιων περιοχών και γεωργικών εκτάσεων, το κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκει απήχηση και στην Ελλάδα, μια χώρα που φέρει τη δική της, ιδιαίτερη περιβαλλοντική κληρονομιά — αλλά και τις δικές της πληγές.
Παρόλο που δεν έχει καταρτιστεί ακόμα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αποκλειστικά για τη Δεκαετία, η χώρα συμμετέχει ενεργά μέσα από στοχευμένες δράσεις και διεθνείς συνεργασίες. Το τελευταίο διάστημα, η αναγκαιότητα της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων ήρθε πιο επιτακτικά από ποτέ στο προσκήνιο, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές, ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, άφησαν πίσω τους ένα οικολογικό έρημο τοπίο.
Με αφορμή αυτές τις καταστροφές, έχουν ξεκινήσει εκτεταμένα προγράμματα αναδάσωσης και αντιπυρικής προστασίας, με τη συμμετοχή όχι μόνο κρατικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, έργα αποκατάστασης υγροτόπων, όπως στον Αμβρακικό Κόλπο και το Δέλτα του Έβρου, εντάσσονται σε ευρύτερες ευρωπαϊκές στρατηγικές για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση των φυσικών ασπίδων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα LIFE, ενισχύει τις προσπάθειες προστασίας οικοσυστημάτων και ειδών — από την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta έως τα δάση της Πίνδου. Αυτές οι δράσεις λειτουργούν παράλληλα με το Εθνικό Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο θέτει τους βασικούς άξονες για την ανάκτηση και διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας.
Η Δεκαετία της Αποκατάστασης δεν είναι μια τυπική πρωτοβουλία. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ανασύνταξη της σχέσης μας με τη φύση. Για την Ελλάδα, είναι και μια ευκαιρία να επουλώσει πληγές του παρελθόντος και να χαράξει μια νέα πορεία – πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη, πιο πράσινη.
Ημέρα της Γης (Earth Day)
Η Ημέρα της Γης (Earth Day) είναι μια παγκόσμια περιβαλλοντική εκστρατεία που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών και των κυβερνήσεων για την προστασία του πλανήτη και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως:
η κλιματική αλλαγή
η απώλεια βιοποικιλότητας
η ρύπανση (του αέρα, των υδάτων, του εδάφους)
η υπερκατανάλωση και η παραγωγή απορριμμάτων
Η πρώτη Ημέρα της Γης γιορτάστηκε στις 22 Απριλίου 1970 στις ΗΠΑ, ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού γερουσιαστή Gaylord Nelson. Τότε, πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η επιτυχία του κινήματος οδήγησε στην ίδρυση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και στη θέσπιση σημαντικών περιβαλλοντικών νόμων. Από τότε, η Ημέρα της Γης έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο γεγονός, με τη συμμετοχή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων σε περισσότερες από 190 χώρες.
————————————————————————————
