.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση.
Η 20η Νοεμβρίου ορίστηκε ως:
Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής
Η Παγκόσμια Ημέρα για την εκβιομηχάνιση της Αφρικής, η οποία γιορτάζεται στις 20 του Νοεμβρίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1990. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε διεθνώς σαν μια αφορμή για κυβερνήσεις και οργανισμούς της αφρικανικής ηπείρου να συγκεντρωθούν και να εξετάσουν τρόπους που θα τονώσουν την διαδικασία εκβιομηχάνισης της Αφρικής.
Οι αφρικανικές χώρες, ενώ διαθέτουν αρκετούς φυσικούς πόρους για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, παρατηρείται πως έχουν μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (εξάλειψη φτώχειας, καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μείωση παιδικής θνησιμότητας κλπ).
Η έντονη φτώχεια και η απουσία πλούτου από την περιοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως η συμμετοχή της Αφρικής στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή ήταν στάσιμη στο 1% για δεκαετίες. To φαινόμενο αυτό προέρχεται από την αδυναμία των αφρικανικών χωρών να μετατρέψουν τις πρώτες ύλες σε τελικά προϊόντα λόγω της απουσίας ανταγωνιστικών βιομηχανικών μονάδων. Αντί, λοιπόν, οι χώρες της αφρικανική ηπείρου να στηρίζονται στην μεταποιητική παραγωγή τους, στρέφονται στην εξαγωγή των πόρων τους με ελάχιστες ή μηδαμινές προστιθέμενες αξίες, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην εξαθλίωση των πολιτών τους.
Συνεπεία των ανωτέρω, ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις θέσπισαν την παγκόσμια ημέρα βιομηχανοποίησης της Αφρικής με σκοπό τη λήψη μέτρων υπέρ της αναβάθμισης της αφρικανικής οικονομίας και την χάραξη υποστηρικτικής πολιτικής σ’ αυτήν την προσπάθεια. Κάθε χρόνο, στις 20/11, καλούνται σε διάλογο Αφρικανικοί ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναπτυξιακοί εταίροι, με κύριο άξονα τη βιομηχανία και τη μεταποιητική παραγωγή ως ισχυρό κινητήρα για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Κάθε χρόνο, η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (20 Νοεμβρίου 2024) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όπως μαρτυρά και η ονομασία της είναι νόσος των πνευμόνων, που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η Χ.Α.Π. αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από Χ.Α.Π. περί τα 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.
Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/
οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο
.
Το γεγονός της ημέρας
Ένα
Τίτλος
Η βασιλεία
Σ