Η 19η Μαΐου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία
των Ελλήνων του Πόντου,
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών
Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου,
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.
Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994. O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου
Εορτάζεται κάθε χρόνο τη 19η Μαΐου από οργανώσεις ασθενών σ’ όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα από τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα), με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.
Ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, χαρακτηρίζονται η νόσος του Κρον (Crohn) και η Ελκώδης Κολίτιδα. Είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κι έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Έχει υπολογισθεί ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τις δυο αυτές ασθένειες.
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού (World Family Doctors Day) με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA).
Ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός προσφέρει μια αρχική, συνεχιζόμενη, ολιστική, συντονισμένη και προσωποποιημένη φροντίδα στον ασθενή, βασιζόμενη στη μοναδική αλληλεπίδραση και επικοινωνία που δημιουργείται με το χρόνο ανάμεσα στον ίδιο και το γιατρό του. Βασικό στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη φροντίδα. Με το χρόνο ο οικογενειακός γιατρός γνωρίζει τον ασθενή και την οικογένειά του, παρακολουθεί τη ζωή και την υγεία του να εξελίσσονται και έτσι εδραιώνεται μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης.
Από ελληνικής πλευράς στον εορτασμό συμμετέχει η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), που αγωνίζεται με συνέπεια από το 1986 για την εγκαθίδρυση του Οικογενειακού Ιατρού για όλους τους πολίτες, στην ουσία για να δώσει σε κάθε οικογένεια έναν γιατρό σύμβουλο και φίλο που να της συμπαραστέκεται σε κάθε πρόβλημα υγείας.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες