.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας.
Η 17η Ιανουαρίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας
Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI. Οι γεύσεις και οι συνταγές της ιταλικής κουζίνας έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και είναι από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες. Και αυτή ακριβώς την αγάπη προσπαθούν να διατηρήσουν οι Ιταλοί σεφ κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Παρουσιάζουν παραδοσιακά και ενδιαφέροντα πιάτα της πατρίδας τους στα εκάστοτε μέρη που βρίσκονται.
Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από τους «παραχαράκτες» της, η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική ιταλική κουζίνα και η προστασία του καταναλωτή από τα εστιατόρια που φέρουν την ένδειξη «Ιταλικό».
Η ιταλική κουζίνα έχει τις ρίζες της γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και διαμορφώθηκε μέσα από τις επιρροές της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής κουζίνας, της βυζαντινής, της αραβικής και της νορμανδικής. Με την πάροδο των χρόνων και την εισαγωγή νέων συστατικών και ιδεών η ιταλική γαστρονομία απέκτησε χαρακτηριστική ταυτότητα, εδραιώθηκε και διατηρεί μεγάλους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
ιταλικό φαγητό πίτσα λαχανικών. Η 17η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, είναι γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ιταλίας, προστάτη, μεταξύ άλλων, των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιταλική κουζίνα από την πίτσα και τα μακαρόνια. Και δικαίως γενικά. Όμως η ποικιλία συνταγών και γεύσεων στην κουζίνα της γειτονικής μας χώρας είναι αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα.
Η σχέση μας, ως λαού, με τα ζυμαρικά στη σύγχρονη μορφή τους μπορεί να μετρά λίγες δεκάδες χρόνια, όμως είναι εξαιρετικά ισχυρή, σε βαθμό που μας κατατάσσει στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση. Στη πραγματικότητα βέβαια η σχέση των Ελλήνων με τα κάθε λογής ζυμαρικά δεν είναι τόσο καινούρια. Μάλιστα, σε αρχαία κείμενα καταγράφεται το «λάγανον», μια πλατιά λωρίδα ζύμης φτιαγμένη από αλεύρι και νερό, που αρκετοί πιθανολογούν ότι ήταν ένα είδος ζυμαρικού, πρόδρομος των ιταλικών λαζανιών. Ή ακόμα ένας μύθος θέλει τον εφευρετικότατο Ήφαιστο να έχει κατασκευάσει μια μηχανή που έβγαζε ζύμη σε κορδόνια, ίσως έναν πρόγονο των σημερινών μακαρονιών.
Και βέβαια μια τέτοια μέρα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει -αν φυσικά την έχει δει- τον ανεπανάληπτο Θανάση Βέγγο, που συμμετέχει ως κομπάρσος σε διαφήμιση μακαρονάδας στην σπονδυλωτή ταινία, «ο παλαβός κόσμος του Θανάση», σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη. Η ταινία αποτελείται από επτά ιστορίες, όλες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο: No Parking | Ο διαιτητής | Η τσόντα | Η μακαρονάδα | Ο κύριος διευθυντής | Τα κοράκια | Τι σου είναι οι διαδόσεις!
Παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή ημέρα, λοιπόν, ας απολαύσουμε αυτή την επική «Μακαρονάδα» του 1979. Εκτός από τον Θανάση Βέγγο παίζουν και οι: Κίμωνας Μουζενίδης, Μάρα Θρασυβουλίδου, Γιάννης Μωρόγιαννης, Νίκη Ντάφλου, Κώστας Φατούρος και η Σπεράντζα Βρανά.