12 Οκτωβρίου: Ισπανικής | Αποδημητικών | Αρθρίτιδας | Ξενώνων | Σκουός


.

| Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση |


Η 12η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας
Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας
Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας
Παγκόσμια Ημέρα Τοιχοσφαίρισης (Σκουός)

Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ισπανικής Γλώσσας (World Spanish Language Day, Día Mundial de la Lengua Española) εορτάζεται ετησίως στις 12 Οκτωβρίου με απόφαση της UNESCO, αρχής γενομένης από το 2010. Στόχος είναι προφανώς η τίμηση της Ισπανικής ως μιας από τις συνολικά 6 επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η επιλογή της ημέρας αυτής ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία.

Στις 12 Οκτωβρίου 1942, ο Ιταλoπορτογάλος θαλασσοπόρος και χαρτογράφος Χριστόφορος Κολόμβος (Christopher Columbus 1451-1506) πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική και έτσι δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη της Αμερικής είναι ένα εκ των γνωστότερων επιτευγμάτων που «σημάδεψαν» την ανθρωπότητα την περίοδο των Ανακαλύψεων, η οποία χρονολογείται από τον 15ο ως τον 18ο αι. μ.Χ., και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη και πρόοδο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Μάλιστα, μέσα στα σύνορα της Λατινικής Αμερικής συμβαίνει ακόμα το εξής αξιοπρόσεκτο: ανά περιοχές, η συγκεκριμένη ημέρα μνημονεύεται με διαφορετικές ονομασίες, π.χ. στην Ουρουγουάη τιμάται ως Ημέρα της Αμερικής, στις ΗΠΑ ως Ημέρα του Χριστόφορου Κολόμβου και στο Περού ως Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών και του Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

Άλλες παγκόσμιες ημέρες γλωσσών συμπίπτουν με την επέτειο γέννησης ή θανάτου κάποιου σπουδαίου προσώπου που πέρασε από την ιστορία της χώρας προέλευσης καθεμιάς τους, βλ. Παγκόσμια Ημέρα Ρωσικής Γλώσσας στις 6 Ιουνίου με αφορμή τη γέννηση του Αλεξάντερ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν στις 6 Ιουνίου 1799 (Alexander Sergeyevich Pushkin 1799-1832) ή Παγκόσμια Ημέρα Αγγλικής Γλώσσας στις 23 Απριλίου με αφορμή τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου 1616 (William Shakespeare 1564-1616). Εντούτοις, η αφορμή στη συγκεκριμένη εορταστική περίσταση αποτελεί πράγματι κάτι το πρωτότυπο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

 

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Περισσότερες από 200 είναι οι ρευματικές παθήσεις και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική-Μυοσκελετική Πάθηση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κλπ.). Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την 12η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις.

Η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ ως επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή καμπάνια «Ώρα για Δουλειά» που αποτελεί μέρος της γενικότερης ενημερωτικής εκστρατείας «Mην αργείς! Ενημερώσου τώρα» της EULAR που βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης των Ρευματικών-Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών, η έγκαιρη εξέτασή τους και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από τον ειδικό γιατρό που είναι ο Ρευματολόγος, σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Σύμφωνα με την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ «παρότι είναι πλέον γνωστό ότι η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε Ρευματολόγο και η έναρξη της κατάλληλης θεραπεία

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (11 Μαΐου 2024) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (12 Οκτωβρίου 2024). Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.

Δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μεταναστευτικά πουλιά χρησιμοποιούν τρεις κύριες διαδρομές: Την αφρικανική-ευρασιατική, την ανατολική ασιανοαυστραλιανή και την αμερικανική. Πρωταθλητής στις μετακινήσεις αυτές είναι το χιονογλάρονο (Tern Sterna Paradisaea), ένα πραγματικά μοναδικό είδος που μεταναστεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική και πάλι πίσω κάθε χρόνο.

Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης και για τον λόγο αυτόν οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.

Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας

H Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας διοργανώνεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Παρηγορητική Φροντίδα (WPCA), ένα διεθνές δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν όσοι εμπλέκονται με τους ξενώνες (άσυλα ανιάτων) και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, που παρέχουν παρηγορητική φροντίδα ή εν γένει με την παρηγορητική φροντίδα.

Η παρηγορητική φροντίδα, δηλαδή όλες οι επιστημονικές πράξεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου και όλων των συνοδών συμπτωμάτων, είναι συνυφασμένη με τις ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το ΑΙDS, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα νευρολογικά νοσήματα, οι βαριές νεφρικές και καρδιακές ανεπάρκειες.

Ο σκοπός της παρηγορητικής φροντίδας είναι να παρέχει μια ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών μέσα από μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, που υποστηρίζει το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια στο θάνατο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Τοιχοσφαίρισης (Σκουός)

Η Παγκόσμια Ημέρα Τοιχοσφαίρισης (World Squash Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοιχοσφαίρισης (WSF), του ανώτατου διεθνώς οργάνου του αθλήματος, που παίζεται με ρακέτα και μπαλάκι σε τέσσερις τοίχους και έλκει την καταγωγή του από την Αγγλία του 19ου αιώνα.

Η καθιέρωσή της ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων της τοιχοσφαίρισης στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών συμπαικτών τους, αλλά και για να προωθήσει το άθλημα.

Η τοιχοσφαίριση (γνωστή και με την αγγλική της ονομασία σκουός) είναι άθλημα που παίζεται με ρακέτα κι ένα κούφιο μπαλάκι από καουτσούκ, από δύο ή τέσσερις παίκτες, σ’ ένα χώρο με τέσσερις τοίχους. Μετά το σερβίς, οι παίκτες πρέπει να εναλλάσσονται χτυπώντας το μπαλάκι με τη ρακέτα στους τοίχους. Η μπάλα μπορεί ν’ αναπηδήσει μόνο μία φορά στο πάτωμα και οι παίκτες μπορούν να κινηθούν οπουδήποτε μέσα στα όρια του αγωνιστικού χώρου. Το παιγνίδι παίζεται στα πέντε σετ των 11 πόντων έκαστο και νικητής αναδεικνύεται αυτό που θα κερδίσει τα τρία σετ.

Η τοιχοσφαίριση είναι ένα διασκεδαστικό, αλλά και απαιτητικό παιγνίδι ευκινησίας, στρατηγικής, ταλέντου και πνευματικής και σωματικής δύναμης. Είναι ένα απίστευτα ευεργετικό παιχνίδι για την υγεία και τη φυσική κατάσταση κι έχει ψηφιστεί ως υπ’ αριθμόν ένα υγιεινό άθλημα από το περιοδικό Forbes. Μαζί με τα οφέλη για την υγεία, η τοιχοσφαίριση έχει τη δυνατότητα να παίζεται όλο το χρόνο, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες και από παίκτες οποιουδήποτε επιπέδου δεξιοτήτωνη

Η προδρομική μορφή ανιχνεύεται στις φυλακές οφειλετών του Λονδίνου τον 18ο αιώνα. Τα κατοπινά χρόνια το παιγνίδι βγήκε έξω από τις φυλακές κι εξαπλώθηκε στα σχολεία. Ως άθλημα η τοιχοσφαίριση άρχισε να διαμορφώνεται το 1830 στο σχολείο αρρένων Χάροου του Λονδίνου. Οι μαθητές παρατήρησαν το κούφιο μπαλάκι, το οποίο «ζουλιόταν» («squashed») κατά την πρόσκρουσή του στον τοίχο, έκανε το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον.

Η τοιχοσφαίριση παίζεται σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο και τελεί υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Τοιχοσφαίρισης (WSF), που ιδρύθηκε το 1967 και εδρεύει στο Χέιστινγκς της δυτικής Αγγλίας. Αν και η WSF αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η τοιχοσφαίριση δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό άθλημα. Πάντως συμπεριλήφθηκε ως πρόσθετο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ στις 13 Οκτωβρίου 2023.

 

Πηγή 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *