Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε,
για να είστε ενήμεροι την Τριτη 18/1
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα υποδέχθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλβανία ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σκεντέρμπεη, ο οποίος αντιστάθηκε για χρόνια στην εισβολή των Οθωμανών στη χώρα.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε είναι οι δηλώσεις Ράμα, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλοι με ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που είμαστε φίλοι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Τουρκία». Από την πλευρά του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μου παρότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας».
***
ΑΝΑΚΑΜΨΗ. Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή παρά τους κινδύνους που ακόμα υπάρχουν και αυτό δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που είχαν όλα τα μέτρα που δρομολογήσαμε για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.
“Οι οικονομίες πολλών χωρών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ άλλες επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι και προκλήσεις”, προειδοποίησε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν χρειάστηκαν μέχρι και επτά χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
***
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναφερόμενος στην Οικονομία τόνισε πως αναμένει ότι “η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.
Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ζήτησε την διερεύνηση λήψης μέτρων από την Επιτροπή. “Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
***
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύει η ΕΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις από την ενέργεια και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν μέχρι τα μέσα του 2022. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η άνοδος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Μετά την κορύφωση στα μέσα του έτους, θα ξεκινήσει σταδιακή πτώση που θα φέρει τον πληθωρισμό γύρω στο 4% στα τέλη του 2022 και κάτω του 2% προς τα τέλη του 2023.
***
ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ. Βήματα σταδιακής άρσης των μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα σχεδιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, με βάση την πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.
Όλα βέβαια θα κριθούν την Τετάρτη στην συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων, που θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και τις αποφάσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
Εφόσον λοιπόν συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας κι αύριο, την Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί η πρώτη χαλάρωση των μέτρων και από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου να προχωρήσει η απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, ενώ θα αυξηθούν και οι θεατές στα γήπεδα.
***
ΕΠΙΔΗΜΙΑ 1. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, πρωτίστως η μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, υποδεικνύουν ότι υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει φυσικά κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η πανδημία είναι εγγενώς απρόβλεπτη και σταθερά επικίνδυνη, χαρακτηριστικό που επιτείνεται από τη μεγάλη μεταδοτικότητα της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον αλλά και από την αύξηση της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και ότι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα δύο παραλλαγές του ιού, η Όμικρον και η Δέλτα, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τις μισές νοσηλείες και κατά κανόνα βαρύτερη συμπτωματολογία, παρά το γεγονός ότι έχει εκτοπιστεί σε σημαντικό βαθμό.
***
ΕΠΙΔΗΜΙΑ 2. Το μέτρο της του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, καθώς ο αριθμός των μη εμβολιασμένων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μειώθηκε κατά 208.000 σε ενάμιση μήνα. Αυτή τη στιγμή το 90,2%, των πολιτών άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί, μέγεθος κρίσιμο δεδομένης της ηλικιακής διαστρωμάτωσης της Ελλάδας.
Περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση και περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης την έχουν λάβει ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 84,2%.
***
ΕΠΙΔΗΜΙΑ 3. Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα λήφθηκε με δεδομένο ότι 9 στους 10 θανάτους που αποδίδονται στην Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
Το εμβολιαστικό τείχος ενισχύεται σταθερά. Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων οι γονείς να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά της ηλικίας 5 έως 11 ετών και είναι προγραμματισμένα ραντεβού για ακόμα 57.000.
Παράλληλα, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για χορήγηση τέταρτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους.
***
ΣΧΟΛΕΙΑ. Τα στοιχεία από την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών καταδεικνύουν σταθερά ότι οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις με ασφάλεια. Αποδεικνύεται έτσι ότι, πέραν του αυτονόητου μαθησιακού και ψυχοσυναισθηματικού οφέλους, υπάρχει σημαντικό υγειονομικό κέρδος τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές ηλικίας 4 έως 18 ετών που ήταν θετικοί στον κορονοϊό σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα των διακοπών είχαν καταγραφεί 43.608 κρούσματα έναντι 33.194 την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία ακριβώς ώστε να είναι η ασφαλής η επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας.
Να σημειωθεί ότι από τα 80.000 τμήματα σε όλη τη χώρα μόνο δύο είναι κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων.
***
ΟΜΙΚΡΟΝ 1. Παρ ότι κυρίως οι κυβερνήσεις αλλά και κορυφαίοι ειδικοί μεταδίδουν εσχάτως μηνύματα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, πολλοί επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού λένε στον πλανήτη «ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο «ανεμοστρόβιλος» της Ομικρον πρακτικά διασφαλίζει ότι δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή του ιού που θα ανησυχήσει τον κόσμο.
***
ΟΜΙΚΡΟΝ 2. Με την Ομικρον και τη Δέλτα να κυκλοφορούν ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν διπλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό που ο Ρέι αποκαλεί «Παραλλαγές Φρανκεστάιν (Frankenvariants), δηλαδή υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο παραλλαγών.
Οταν προκύπτουν νέες παραλλαγές, οι επιστήμονες είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουν από τα γενετικά χαρακτηριστικά ποιες μπορεί να «απογειωθούν». Για παράδειγμα, η Ομικρον έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, περίπου 30. Αλλά η λεγόμενη παραλλαγή IHU που εντοπίστηκε στη Γαλλία και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ έχει 46 μεταλλάξεις και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί καθόλου.
***
MIRAGE 2000. Μπορεί τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 της εταιρείας Dassault να μοιάζουν «γερασμένα» σε σύγκριση με τα Rafale της ίδιας εταιρείας, ωστόσο, η Γαλλία όχι μόνο δεν δείχνει να σκέφτεται να τα αποσύρει, αλλά, αντιθέτως, προετοιμάζει μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισής τους.
Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ ανακοίνωσε ην έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος υποστήριξης, που έχει ως στόχο την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και ετοιμότητας οπλικών συστημάτων και μέσων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, εντός του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Ελλάδα είχε αποκτήσει (από το 1985 ως το 2000) 44 Mirage 2000, από τα οποία 10 παλιότερα έχουν αναβαθμιστεί σε έκδοση 2000-5 Mk. 2. Συνολικά η Dassault έχει κατασκευάσει 601 Mirage 2000 και η Γαλλία τα έχει πουλήσει -εκτός της ίδιας και της Ελλάδας- σε άλλες επτά χώρες, καθώς θεωρήθηκαν από τα πλέον αξιόπιστα και καλά μαχητικά που έχει παράξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία.
***
ΛΙΒΥΗ. Η βορειοαφρικανική χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους… ταραχής. Ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης είναι η πρωτοβουλία του προέδρου του Κοινοβουλίου στη Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος ζήτησε τον σχηματισμό μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, καθώς θεωρεί ότι η εντολή της σημερινής κυβέρνησης έληξε, με την αναβολή των εκλογών.
Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και οι βουλευτικές που θα διεξάγονταν αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των διαφωνιών των δύο αντίπαλων πλευρών: των αρχών της ανατολικής Λιβύης, δηλαδή του Κοινοβουλίου και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από τη μία και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη.
***
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Αυξάνοντας την κινητικότητά του και αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να στρέψει ξανά το βλέμμα της πάνω από τη χώρα του ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει τις δοκιμές πυραύλων.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τακτικούς κατευθυνόμενους πυραύλους κατά τη διάρκεια δοκιμών τη Δευτέρα.Την είδηση μετέδωσε το κρατικό μέσο KCNA την Τρίτη, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
***
ΓΑΛΛΙΑ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Γάλλος σχολιαστής, δοκιμιογράφος και πολιτικός, Ερίκ Ζεμούρ, είχε εμφανιστεί ως το «αντίπαλον δέος» της Μαρίν Λεπέν, διεκδικώντας να κυριαρχήσει στην ακροδεξιά της χώρας.
Ωστόσο, στους μήνες που πέρασαν ο Ζεμούρ, από τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις κατρακύλησε στην τέταρτη και τώρα δέχθηκε άλλο ένα χτύπημα, καθώς καταδικάσθηκε από δικαστήριο του Παρισιού στην καταβολή προστίμου 10.000 ευρώ για πρόκληση φυλετικού μίσους για τις δηλώσεις του σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
***
BBC. Σοβαρή κρίση στον χώρο των ΜΜΕ στη Βρετανία φαίνεται ότι προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να μειώσει τα έσοδα του BBC, «παγώνοντας» για δύο χρόνια την εισφορά που πληρώνουν οι πολίτες για να έχουν πρόσβαση στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Ήδη η κυβέρνηση Τζόνσον έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται το BBC, ωστόσο, το «πάγωμα» της ετήσιας «συνδρομής» των 159 λιρών, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με περίπου 6% συνεπάγεται ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα απωλέσει σημαντικά έσοδα σε μια στιγμή που δίνει «μάχες» τόσο με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, όσο και με πλατφόρμες όπως το Netflix. Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι το «πάγωμα» γίνεται για να μειωθεί το κόστος ζωής των Βρετανών που και αυτοί υποφέρουν από την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις.
***
ΠΛΟΥΤΟΣ. Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα.
Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας covid-19 «τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισεκ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της», τα 13,8 τρισεκ. δολάρια.
Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle.
***
ΧΑΑ. Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να ανεβάσει υψηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, καθώς δεν δέχτηκε και τις “υπερατλαντικές” εντολές του λόγω αργίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 956,28 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 951,66 μονάδων (+0,24%) και 959,44 μονάδων (+1,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 54,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,90%, στις 2.312,59 μονάδες, ενώ στο +0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.588,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,77% στις 654,41 μονάδες.