Τετάρτη 2/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Τρίτη 1/2

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ 1. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει , όπως δηλώνει, τη συγκρότηση ενός μετώπου με στόχο την “προοδευτική διακυβέρνηση” – με τον ίδιο πρωθυπουργό – η ίδια η πολιτική συμπεριφορά του ακυρώνει τις διατυπωμένες προθέσεις του. Ακόμα και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήθελε να αυτοκτονίσει πολιτικά σύροντας το κόμμα του σε μια συμμαχία την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία όσων πολιτών ακολουθούν το ΚΙΝΑ/ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο , παρά τις εξαγγελίες του.

Και μπορεί η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ να δημιούργησε προς στιγμήν κλίμα ευφορίας στην Κουμουνδούρου, η εμμονή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται επιθετικά τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis – παρά τη δικαστική δικαίωση των θυμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την εν εξελίξει ποινική διαδικασία για τον καταλογισμό ευθυνών στους αυτουργούς της σκευωρίας – είναι το μεγάλο εμπόδιο σε κάθε ουσιώδη διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων.

***

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι «η κρίση στην Ευρώπη είναι κυρίως ενεργειακή και εκεί οφείλεται η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού. Έχει κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση. Εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο ίδιο ύψος τους επόμενους λίγους μήνες».

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα στήριξης αν κριθεί αναγκαίο. «Αν η κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά το επόμενο διάστημα, πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να έχει γρήγορα αντανακλαστικά για να αντιδράσει έγκαιρα. Οπότε συνεπής με αυτό που σας απάντησα προηγουμένως, δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το ποια θα είναι η εξέλιξη των κρίσεων το επόμενο διάστημα, για να δούμε ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τι επιπλέον μέτρα πιθανώς θα πάρουμε το μέλλον. Πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα όμως, θέλω να είμαι σαφής», περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών.

***

Η “ΜΕΤΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σε προχωρημένες συζητήσεις για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν προοπτικά διεθνείς δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από άλλες χώρες, αλλά και για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus, βρίσκεται η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, Inc.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της, Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε, όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ.

***

MICROSOFT – ΟΑΕΔ. Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΑΕΔ και η Microsoft Hellas στον τομέα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων σε εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η συνεργασία ΟΑΕΔ- Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR For Growth” της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας».

***

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ. Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19 θα προστεθεί και το εμβόλιο της Novavax, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει Φεβρουάριο και Μάρτιο, 474.000 δόσεις. Η πρώτη παραλαβή, 168.000 δόσεων, αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

***

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ 1. Χωρίς κάποιο αποτελέσμα -μάλλον το αντίθετο- πραγματοποιήθηκε η νεά επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας για την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αφού και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αμετανίκητες στις θέσεις τους.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στη νέα επικοινωνία ήταν η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εφόσον δεν σκοπεύει να εισβάλει. «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια» είπε ο Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία λέγοντας στη ρωσική τηλεόραση ότι «ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (σ.σ. για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει».

***

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ 2. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης, λέγοντας ότι αγνόησε τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας στις επίσημες απαντήσεις που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ρωσικές απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας. «Είναι ήδη ξεκάθαρο… ότι οι βασικές ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν», δήλωσε ο Πούτιν, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία να συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια».

Πάντως, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αν η Ουκρανία έμπαινε στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρούσε να ξαναπάρει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία. «Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς υποτίθεται ότι θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Αυτό το έχει σκεφτεί κανείς; Προφανώς όχι», δήλωσε.

***

ΕΕ – ΡΩΣΙΑ. Μια νέα τροπή στη σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία προκαλούν δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξης του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ» ότι η Ρωσία έστελνε σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Ναι, υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις», δήλωσε ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία έστελνε σήματα για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Μπορέλ επισήμανε ότι αυτό προκαλούσε ανησυχία στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται σε «λόγια και προθέσεις».

***

ΔΑΝΙΑ – COVID. Η Δανία γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που αίρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της Covid-19, στηριζόμενη στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στη μικρότερη σοβαρότητα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Έπειτα από μια πρώτη απόπειρα δύο μηνών μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων θα γίνουν πλέον παρελθόν στη χώρα αυτή.

Η σχεδόν ολοκληρωτική αυτή χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας γίνεται την ώρα που τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη Δανία πλησιάζουν καθημερινά τις 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο-ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.

***

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ – F16. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, μέσω «σπάσιμου» των αμερικανικών κυρώσεων και αγοράς νέων F-16, φαίνεται ότι η διαδικασία -για την οποία η Άγκυρα είχε πει ότι θα είναι σύντομη- έχει αρχίσει να «σέρνεται».

Έτσι, σε μια κίνηση ιδιαίτερης σημασιας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εξέτασης του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16 και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της, ωστόσο αναγνώρισε τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο σε αυτή τη διαδικασία και διευκρίνισε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400 στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται  η σημερινή Τετάρτη για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, καθώς η  Κομισιόν, μετά από μια μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, επίσημων και «υπόγειων», αναμένεται να δημοσιοποιήσει την τελική της πρόταση για την «Ταξινόμηση» των διάφορων μορφών ενέργειας, στην πορεία προς την απεξάρτηση της Ευρώπης και των οικονομιών της από τον άνθρακα.

Οι αντιθέσεις παραμένουν, ωστόσο, πολύ μεγάλες και τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά ώστε τα διάφορα στρατόπεδα αρνούνται να κάνουν εύκολα πίσω και προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα να επιβάλουν τις θέσεις τους.

«Η έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων που θα επιτρέπει τη συμπερίληψη των ορυκτών καυσίμων στην Ταξινόμηση θα έπρεπε να οδηγήσει στην αναθεώρηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η επιστολή προς την Κομισιόν, την οποία υπογράφουν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Σύμφωνα με τους «4», οι επενδύσεις σε έργα που λειτουργούν με αέριο δεν πρέπει να ενταχθούν στο παραπάνω πλαίσιο παρά μόνο εάν εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 100 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα. Προφανώς, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σύγκριση με τα 270 γραμμάρια που εισηγείται η Κομισιόν.

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Δεκεμβρίου 2021 (προκαλώντας αντιδράσεις για τη σπουδή που επιδείχθηκε), αποτυπώνει ουσιαστικά ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο πιο ισχυρών της ΕΕ.

Άλλωστε, περιλαμβάνει τόσο το φυσικό αέριο, στο οποίο βασίζεται η οικονομία της πρώτης για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες όσο και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που αποτελούν τον «κορμό» της παραγωγής ενέργειας στη δεύτερη – με τις αντιδράσεις του Βερολίνου για την ατομική ενέργεια να θεωρούνται από πολλούς μάλλον ως προσχηματικές.

***

ΧΑΑ. To Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε την Τρίτη τα επίπεδα των 940 μονάδων και έβαλε πλώρη να ξεπεράασει το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 947,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 940,39 μονάδων (+0,39%) και 949,70 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,35%, στις 2.304,81 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.569,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,60% στις 688,80 μονάδες.

 


AgrinioStories