Τα βιβλία είναι από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του σπιτιού:
μάθε πως να τα ταξινομείς, για να ταιριάξουν απόλυτα με τον χώρο σου.
Μπορεί να ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όμως όλοι έχουμε βιβλία στο σπίτι μας. Άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα, τα βιβλία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας αφού από εκεί μαθαίνουμε -από μικρά παιδιά- τα πάντα για τον κόσμο και αυτά μας συντροφεύουν σε όλα τα ταξίδια, τις ανέμελες στιγμές και τις διαδρομές της ζωής μας.
Είναι μια πολύτιμη παρέα, μια αστείρευτη πηγή γνώσης αλλά και διασκέδασης και δεν πρόκειται σύντομα, τουλάχιστον για κάμποσα χρόνια ακόμα, να αντικατασταθούν πλήρως από την ηλεκτρονική μορφή τους.
Τα βιβλία της ζωής μας λοιπόν, πάντα καταλήγουν στην βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι μια τεράστια εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που απλώνεται από άκρη σε άκρη, πιάνοντας έναν ολόκληρο τοίχο του σαλονιού, ή ένα μικρό έπιπλο στο οποίο έχουμε στοιβάξει τα βιβλία μας. Ό,τι μέγεθος κι αν έχει η προσωπική σου βιβλιοθήκη, μπορείς να την οργανώσεις έτσι, αναλόγως τις ανάγκες σου: είτε για να ξέρεις που θα βρεις το κάθε βιβλίο, χωρίς να ψάχνεις για ώρες, είτε για να ταιριάζει με τον χώρο και την αισθητική σου. Διάβασε παρακάτω 3 έξυπνους τρόπους για να οργανώσεις τα βιβλία σου, σήμερα κιόλας.
- Ταξινόμηση βιβλίων κατά αλφαβητική σειρά
Εάν είσαι πρακτικός τύπος, ή έχεις πολλά, πάρα πολλά βιβλία στην διάθεσή σου (και μεγάλο έπιπλο βιβλιοθήκης επίσης) και τα χρησιμοποιείς συχνά, τότε το ιδανικότερο σύστημα για σένα είναι η ταξινόμηση βάσει αλφαβητικής σειράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τοποθετείς τα βιβλία σε αλφαβητική σειρά, βασιζόμενος είτε στο όνομα του συγγραφέα (δηλαδή αναλόγως ποιο είναι το πρώτο γράμμα του επιθέτου του) είτε -λιγότερο παραδοσιακά- στον τίτλο του βιβλίου. Όπως σε βολεύει καλύτερα.
Το πιο σύνηθες σύστημα τοποθέτησης των βιβλίων, είναι να βάλεις τα βιβλία με αλφαβητική σειρά ξεκινώντας από πάνω αριστερά -όπως αντικρίζεις την βιβλιοθήκη- και φτάνοντας κάτω δεξιά. Δηλαδή ακριβώς όπως διαβάζεται μια σελίδα βιβλίου. Το πιθανότερο είναι ότι είσαι ήδη εξοικειωμένος με αυτό το σύστημα ταξινόμησης, καθώς οι περισσότερες βιβλιοθήκες του κόσμου ακολουθούν ένα συνδυασμό αυτού και της ταξινόμησης βάσει είδους/θεματολογίας.
- Ταξινόμηση βιβλίων κατά χρώμα
Αυτό το σύστημα ταξινόμησης είναι για σένα που βάζεις την αισθητική πάνω απ’ όλα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τοποθετημένο στο χώρο σου και θέλεις όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την διακόσμηση του σπιτιού σου να αποπνέουν τάξη και αρμονία. Έτσι, χωρίς φυσικά να μειώσεις την συμβολική και πρακτική σημασία που έχουν τα βιβλία, θα τα χειριστείς σαν αντικείμενα που θα προσδώσουν ακόμα περισσότερο στυλ στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.
Πρώτα φτιάξε στοίβες με τα βιβλία ανα χρώμα: πράσινα, κόκκινα, μαύρα, λευκά, κίτρινα κ.ο.κ. Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο σχολαστικός ώστε να τα βάλεις σε σειρά αναλόγως την απόχρωση, δηλαδή π.χ. στα βιβλία με πράσινο εξώφυλλο, δεν χρειάζεται να βάλεις άκρη άκρη το ανοιχτό λαχανί και να καταλήγεις στο σκούρο κυπαρισσί. Αρκεί που θα είναι στην ίδια χρωματική ομάδα, αφού από μακριά το αποτέλεσμα θα είναι αρμονικό. Λίγη σημασία επίσης έχει αν θα βάλεις τις χρωματικές ομάδες με κάποια συγκεκριμένη σειρά, αν και συνήθως είναι πιο ωραίο αισθητικά να ξεκινάς με τα λευκά, να συνεχίζεις με πιο “ανοιχτά” χρώματα όπως το κίτρινο, το ροζ και το πορτοκαλί και να καταλήξεις στα πιο σκούρα/έντονα όπως το κόκκινο, το μωβ, το καφέ και το μαύρο. Έχε στο μυαλό σου ότι με αυτό το στυλ ταξινόμησης θα βρίσκεις πιο δύσκολα το βιβλίο που θες, εκτός κι αν είσαι εντελώς οπτικός τύπος και θυμάσαι την μορφή του κάθε εξωφύλλου που έχει πέσει στα χέρια σου.
- Ταξινόμηση των βιβλίων κατά μέγεθος
Άλλο ένα σύστημα ταξινόμησης που βασίζεται περισσότερο στην αισθητική παρά την πρακτική αξία των βιβλίων. Ουσιαστικά, τοποθετείς όλα τα μεγάλα (ψηλά) βιβλία, τα μεσαία και τα μικρά και κοντά μαζί, σε ομάδες. Εδώ δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία τα τοποθετείς, δηλαδή το σύστημα από αριστερά προς δεξιά και από πάνω μέχρι κάτω. Οι περισσότεροι προτιμούν να βάζουν όλα τα μικρά βιβλία στο ύψος του ματιού, δηλαδή στα ψηλότερα ράφια και τα παχύτερα, με μεγαλύτερο ύψος βιβλία στα χαμηλότερα ράφια, για να υπάρχει μια οπτικά αρμονική “βαρύτητα”.
Κι αυτό το στυλ ταξινόμησης δεν είναι τόσο βοηθητικό στην εύρεση του εκάστοτε βιβλίου όσο η ταξινόμηση με αλφαβητική σειρά, όμως είναι το πιο “τακτοποιημένο” οπτικά και θα σε βοηθήσει να έχεις μια αίσθηση ελέγχου, ακόμα και σε μια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία.
Σχεδόν κάθε σπίτι, ακόμα κι όταν μιλάμε για λιγοστά βιβλία που έφερες από την τελευταία μετακόμισή σου ή αμέτρητα ράφια με οτιδήποτε από εγκυκλοπαίδειες μέχρι μίνι νουβέλες που ψώνισες από το αεροδρόμιο, έχει την βιβλιοθήκη του. Οργάνωσέ την στο δικό σου στυλ, καλύπτοντας τις δικές σου ανάγκες, για ό,τι θες να είσαι.