Είσαι 17 στα 18
και πηγαίνεις Γ’ Λυκείου
- της Γεωργίας Μπιμπούδη
Έχεις αρχίσει να βλέπεις τα πράγματα πιο σοβαρά. Ήρθε η ώρα να ανεξαρτητοποιηθείς, να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να περάσεις στη σχολή που επιθυμείς! Ξέρεις, όμως, πού θέλεις πραγματικά να περάσεις; Είσαι σίγουρος πως η επιλογή σου αυτή θα σε κάνει στ’ αλήθεια ευτυχισμένο;
Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, πρέπει να σου πω πως απαγορεύεται να αγχωθείς με τα παραπάνω ερωτήματα! Ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόπουλων που συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ξέρουν ποια σχολή να επιλέξουν. Πίστεψέ με! Δεν είναι ατομικό το πρόβλημα, ούτε ευθύνεσαι εσύ που ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία. Όλοι ξέρουν πως η παιδεία στην Ελλάδα έχει αμέτρητα προβλήματα, ένα από αυτά είναι και η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού.
Όλοι όταν το ακούμε, σκεφτόμαστε πως είναι πολύ «μικρό» συγκριτικά με άλλα προβλήματα που έχει η χώρα μας, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα από τα σημαντικότερα. Θα έπρεπε να γίνεται σωστή ενημέρωση για το εκάστοτε επάγγελμα. Να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και όταν αυτό είναι εφικτό, να γίνεται προσομοίωση του χώρου εργασίας στο οποίο επιθυμεί ένα παιδί να εργαστεί στο μέλλον, για να δει αν όντως είναι αυτό που του ταιριάζει.
Επειδή, όμως, όλα αυτά δε γίνονται επ’ ουδενί στη χώρα μας, ένα παιδί αναγκάζεται να κρίνει σαν ενήλικας, να ζυγίσει τις επιλογές του και να σκεφτεί πράγματα (όπως την επαγγελματική αποκατάσταση), που σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί ελάχιστους εφήβους. Η συμβουλή που σου δίνω, είναι να σκεφτείς καθαρά τι είναι αυτό που θέλεις!
Μην επηρεαστείς από κανέναν. Είναι δύσκολο, το ξέρω. Όλοι θέλουμε να σπουδάζουμε με τους φίλους ή τη σχέση μας σε μια μεγάλη πόλη. Αθήνα και Θεσσαλονίκη σίγουρα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς, όμως, αν για ‘σένα η σχολή των ονείρων σου υπάρχει στο Ασπρονέρι Έβρου, τότε πρέπει να το τολμήσεις.
Ξέρω, πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και κυρίως όταν υπάρχουν γονείς και καθηγητές. Πώς να μην επηρεαστείς από τα λόγια τους, όταν σου λένε τα θετικά του να περάσεις σε μια «ξακουστή» σχολή της χώρας; Είναι όμως η ζωή ΣΟΥ και είναι καλό να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε γεμίζει. Αν νιώθεις πλήρης με το να περάσεις σε μια σχολή που θα σου δώσει έναν ωραίο τίτλο, καν ‘το! Αν, όμως, δεν ενθουσιάζεσαι στο άκουσμά του, απόφυγέ το.