Σύσκεψη ΟΕΒ Αιτωλ/ νίας με τον Γιώργο Καββαθά

Σύσκεψη του ΔΣ και των προέδρων της OΕΒΑ
με τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Γιώργο Καββαθά

Μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας και συναδελφικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, 29.5.2022, στα γραφεία μας, σύσκεψη του διοικητικού μας συμβουλίου και των προέδρων των Δ. Σ. των σωματείων – μελών μας με τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Καββαθά Γιώργο.

Οι συνάδελφοι έθεσαν και ζήτησαν απαντήσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν όλους τους επαγγελματίες και βιοτέχνες, εξαιτίας της υπερδεκαετούς κρίσης, της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία  τα οποία, σε γενικές γραμμές,  είναι:

 Το ενεργειακό κόστος, οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, η περιορισμένη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία την περίοδο της πανδημίας, ο υψηλός ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων, η μη επιδότηση εργασίας, η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων, οι οφειλές προς το δημόσιο, ο τρόπος εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

 

Ο κ. Καββαθάς απαντώντας για όλα τα παραπάνω, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι είμαστε σε περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, δώδεκα χρόνια, με τρία μνημόνια, κλείσιμο 200.000 επιχειρήσεων και απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας και 235.000.000 δημοσιoνομικό χρέος. Σ΄αυτό προστέθηκε η κρίση της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας ζήσαμε μία πρωτοφανή διετία, η οποία έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αγορά είναι μία αλυσίδα και αν διαρραγεί ένας κρίκος οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές. Οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη αντιστοιχούσαν στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας), στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020, στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021. Δεν ξεπεράσαμε τις συνέπειες της πανδημίας. Από το φθινόπωρο δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Το ενεργειακό κόστος επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομίας. Φαίνεται ότι έως τον 2ο/22 μόνο το 35% των επιχειρήσεων έχουν περάσει στο κόστος τις αυξήσεις του ενεργειακού. Είναι επιτακτική η ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου υπολογισμού των τιμών στην ενέργεια. Το 50% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημά μου επαρκεί για 19 ημέρες του μήνα. Το 55% ότι αύξησε τις δαπάνες του για διατροφή.

Η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, να μπει πλαφόν στις τιμές λιανικής και χονδρικής για να διασφαλιστούν τα νοικοκυριά, να καταργηθεί οριστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην κοστολόγηση των προϊόντων. Επίσης, πρέπει να γίνει μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

 


AgrinioStories