Στο συνεδριακό πολυχώρο EMILEON
πραγματοποιήθηκε το forum «Δυτικά Επιχειρείν» 2022
Ενδιαφέρουσες ομιλίες με ειδήσεις και προτάσεις, χρήσιμα συμπεράσματα και μαζική συμμετοχή χαρακτήρισε τις εργασίες του Συνεδρίου «Δυτικά Επιχειρείν 2022» που διοργάνωσαν στο Αγρίνιο η AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ). Παράλληλα η έκθεση τοπικών προϊόντων-γευσιγνωσία, που διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κέντρισε το ενδιαφέρον και επιβεβαίωσε πως ο τόπος μας παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και σημαντικής διατροφικής αξίας.
Στο συνεδριακό πολυχώρο EMILEON το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, το «παρών» έδωσε το πλήθος συμπολιτών που άκουσε σημαντικές εισηγήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ανθρώπους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και της αγοράς. Στο «Δυτικά Επιχειρείν» τέθηκαν επι τάπητος οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Δυτικής Ελλάδας, υπό το πρίσμα της τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αγροδιατροφή, στον τουρισμό και στην ενέργεια. Βασικό συμπέρασμα πως παρά τα όσα σημαντικά αναπτυξιακά βήματα έγιναν απομένουν πολλά ακόμη για τη Δυτική Ελλάδα.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεου. Ο κ. Ιερόθεος επισήμανε ότι το κέντρο της κοινωνίας, της εκκλησίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και της ανάπτυξης – βασικό τρίπτυχο πάνω στο οποίο ξεδιπλώθηκαν οι θεματικές του Συνεδρίου – είναι ο άνθρωπος. «Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι πια φτωχός συγγενής, αλλά περιοχή που αναδεικνύει τη δυναμική της», σημείωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το Αγρίνιο ανοίγει τα φτερά του» καθώς «με συνέπεια κυνηγάμε τους στόχους μας για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη». «Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει την εξωστρέφεια, είναι εδώ για τον επενδυτικό κόσμο», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παναγιώτης Τσιχριτζής.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαου Παπαθανάση που ανέφερε πως η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατάρτιση των εργαζομένων.
Ακολούθως ο Βουλευτής – Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νικόλαος Παππάς υπογράμμισε πως «πρέπει να ολοκληρωθούν τα κρίσιμα έργα υποδομής και να υπάρξει συνολική αντίληψη για το τι σημαίνει ανάκαμψη και πως η δημόσια παρέμβαση θα λειτουργήσει ως μοχλός της».
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στάθηκε στο «γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες σε Ελλάδα κι Ευρώπη ,όπως και το ότι έχει υστέρηση σε όρους ανταγωνιστικότητας, επιβάλει την άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων ως μοχλούς ανάκαμψης και σύγκλισης, πραγματικής σύγκλισης».
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος τόνισε πως «ο δήμος Μεσολογγίου μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων». Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε σφαιρικές προτάσεις για την αγορά και την Αιτωλοακαρνανία που «είναι αναπτυξιακά αδικημένη σε σχέση με τις δυνατότητές της»
«Τουρισμός, επενδύσεις σε υποδομές
& περιφερειακή ανάπτυξη»
Ενδιαφέροντα ιδιαίτερα ήταν όσα ακούστηκαν στο πλαίσιο της ενότητας «τουρισμός, επενδύσεις σε υποδομές & περιφερειακή ανάπτυξη» .
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε πως η «περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ποιότητα-ισορροπία- βιωσιμότητα». Η Βουλευτής-Τομεάρχης Τουρισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε τα έργα υποδομών προϋπόθεση για βιώσιμο τουρισμό.
«Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαίνοντα προορισμό, με ιδιαίτερη ταυτότητα» η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου. Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας τόνισε πως είναι «σωσίβια λέμβος ο τουρισμός αλλά εχθρός του η γραφειοκρατία».
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα «ψηφίζει» Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. Χάρης Λαμπρόπουλος. «Σύντομα θα δούμε τα πρώτα υδροπλάνα», ανέφερε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Υδροπλάνα Ελλαδας Α.Ε. Νικόλας Χαραλάμπους.
«Αγροτοδιατροφικός τομέας, γεωργία
& περιβαλλοντική διαχείριση»
Κεντρικός ομιλητής στο πλαίσιο της ενότητας «αγροτοδιατροφικόςτομέας, γεωργία &περιβαλλοντική διαχείριση» ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιοςπου περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με «στόχονα γίνει ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος, καινοτόμος και ανταγωνιστικός».
Οδήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας παρουσίασε την αγρο-κτηνοτροφική εικόνα του Δήμου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι παραγωγοί, αλλά και τις δυνατότητες βελτίωσης και περαιτέρω προώθησης του ποιοτικού, τοπικώς παραγόμενου, προϊόντος κάθε είδους.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Σαλάχας περιέγραψε τις τεχνολογίες αιχμής και τα καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής καθώς και το ερευνητικό έργο που χαρακτηρίζουν τα τμήματα της.
Το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας(ΕΛΟΠΥ) Κων/νος Μπόκας επισήμανε πως η καρδιά της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας «χτυπά» στη Δυτική Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ Ηλίας Δημητριάδης περιέγραψε τις δράσεις και το πλαίσιο λειτουργίας του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ).
Ο Γιώργος Κακαβάς, υπεύθυνος ζώνης γάλακτος Δυτικής Ελλάδας της «Όμηρος» Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανοδική της πορεία.
«Ο νέος ενεργειακός χάρτης
και οι προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας»
Βασικός ομιλητής στoπλαίσιo της ενότητας «ο νέος ενεργειακός χάρτης και οι προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας» ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας που έκανε λόγο για το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας τόνισε πως τα μεγάλα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας καρκινοβατούν και κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων
Ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ανάπτυξης Υποδομών ΔΕΣΦΑ ΑΕ Ιωάννης Χωματάς μίλησε για την ανάπτυξη του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Οι συντονιστές
Συντονιστές των ενοτήτων του συνεδρίου ήταν η Δημοσιογράφος (MEGA TV) Ανθή Βούλγαρη, ο δημοσιογράφος (nafpaktosvoice.gr) Ευάγγελος Καρανικόλας και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) Νικόλαος Τσάμης.
Εισαγωγική και καταληκτική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) Αλέξανδρος Γιαννέλος.
Ιδιαίτερης σημασίας η αναφορά του πως το Ινστιτούτο την τριετία 2023-2025 θα προσεγγίσει με δράσεις και πρωτοβουλίες το δημογραφικό ζήτημα και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ζητώντας τη συνδρομή όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλη έκθεση προϊόντων – γευσιγνωσία
Στο χώρο του Συνεδρίου φιλοξενήθηκε έκθεση προϊόντων – γευσιγνωσία με την συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει και να δοκιμάσει μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα του δυναμικού αγροτοδιατροφικού κλάδου της Αιτωλοακαρνανίας.
Στο πλαίσιο της εκτέθηκε και ένα νέο προϊόν μεσογειακής διατροφής, που είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης των Τμημάτων Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο και Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής των Πανεπιστημίων Πατρών και Αιγαίου αντίστοιχα, με την εταιρεία Gaea.Η έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.
Το Συνέδριο είχε την τιμητική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Αγρινίου και τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διέθετε επίσης την υποστήριξη των δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ναυπακτίας, της Ένωσης Περιφερειών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ καθώς και την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους θεσμικούς φορείς , τους εκπροσώπους της αγοράς και τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν τη διοργάνωση, τους εκλεκτούς ομιλητές, τους συντονιστές, τους εκθέτες προίοντων και όλες και όλους όσουςσυμμετείχαν. Το «Δυτικά Επιχειρείν» καθιερώθηκε πλέον ως ένας σημαντικός θεσμός πουκάθε χρόνο θα είναι και καλύτερος…
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδικτυακό κανάλι AGRINIOTV στο Youtube και στον παρακάτω σύνδεσμο: