Σε στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η ψηφοφορία
για την εκλογή αρχηγού που θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου.
- του Οδυσσέα Αρβανίτη
Αντιμέτωπος με την αποχή και τα λευκά
Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επόμενου γραμματέα
Από την πλευρά της ηγεσίας ο διακηρυγμένος στόχος είναι να μετατρέψει την εσωκομματική διαδικασία σε μήνυμα πολιτικής αλλαγής και ψήφου διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι φανερό στο βασικό σύνθημα της Κουμουνδούρου «ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό», που παίζει με την έντονη δυσαρέσκεια στο κοινωνικό σώμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Την ίδια ημέρα θα γίνουν και οι εκλογές για τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής που εν συνεχεία θα εκλέξει και τον επόμενο γραμματέα του κόμματος.
Οι πληροφορίες θέλουν για τη θέση να παίζουν δύο ονόματα, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Χρήστου Σπίρτζη. Και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με την κ. Ξενογιαννακοπούλου να έχει την ανοχή όχι μόνο της προεδρικής πλειοψηφίας αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο δεν παύει να έχει διατελέσει γραμματέας και στο ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου με τους συνειρμούς που συνεπάγονται. Ο κ. Σπίρτζης επίσης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά καθώς είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της προεδρικής πλειοψηφίας δεν έχει την ανοχή της αντιπολίτευσης. Ωστόσο υπάρχουν πάντα και εκείνοι που θεωρούν ότι ένα πρόσωπο από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ που όμως να έχει ταυτιστεί με την προσπάθεια για τη διεύρυνση του κόμματος θα ήταν καλύτερη επιλογή.
Η συγκυρία είναι θετική καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και διογκώνεται η δυσαρέσκεια για τους λογαριασμούς του ρεύματος, τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Δεν ομολογείται αλλά ο στόχος είναι να πλησιάσει τους 100.000 ψηφοφόρους. Προς τούτο δε, έγινε και η μεγάλη αντιπαράθεση στο κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου με την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε και τελικά το πέτυχε να ψηφίζουν ακόμη και εκείνοι που εγγράφονται ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας στις 15 Μαΐου.
Όπως και να ‘χει, η θέση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε και τώρα είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Ίσως και ο ίδιος να προτιμούσε να υπάρχει αντίπαλη υποψηφιότητα που θα ευνοούσε την προσέλευση ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής στην κάλπη. Ήδη η Κουμουνδούρου έχει επεξεργαστεί πολιτική καμπάνια με την προβολή των θετικών 5+1 σημείων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και την απαραίτητη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να υποστηρίξει πολιτικά τη διαδικασία της εκλογής αρχηγού. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήδη κατέθεσε πρόταση νόμου για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πραγματοποιήσει περιοδείες και επισκέψεις προκειμένου να κινητοποιήσει τον κόσμο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας. Στο Συνέδριο έθεσε την πρότασή της να μη γίνεται η εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, σε ψηφοφορία και απέσπασε το 26% όσων ψήφισαν. Εκτιμάται ότι οι 1000 περίπου απουσίες την ευνόησαν αλλά σημασία έχει η τελική καταγραφή. Την επομένη του Συνεδρίου όμως δείχνουν να έχουν σηκώσει λευκή πετσέτα, συμφωνώντας εκόντες άκοντες με το καινούργιο πολιτικό πλαίσιο που προέκυψε από το Συνέδριο και ευθυγραμμίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα. Το εάν είναι πραγματική η ευθυγράμμιση ή εάν είναι ένας ακόμη ελιγμός μένει να φανεί.
Ο πρώτος σταθμός και για την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας είναι η Κυριακή 15 Μαΐου. Μέχρι και στο τριήμερο του Συνεδρίου εξέταζαν το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και για την ηγεσία δική τους υποψηφιότητα για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και στο σύνολο των μελών. Τελικά η ιδέα δεν προχώρησε. Οι πληροφορίες από τα κομματικά υποσυστήματα, αναφέρουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα κινηθεί στο παρασκήνιο δίνοντας γραμμή για λευκό στη διαδικασία της ψηφοφορίας με στόχο να καταγράψουν ένα ποσοστό ανάλογο με αυτό που πήραν στην ψηφοφορία του Συνεδρίου ή και 30%. Προς το παρόν περιορίζονται στο να συνιστούν να μείνει χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά τη συμμετοχή για να μην υπάρξει απογοήτευση και αρνητικά συμπεράσματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος αφενός με τη μειωμένη συμμετοχή -ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό κόμμα από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ- και αφετέρου με τα λευκά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ένα αποτέλεσμα που συνολικά θα αμφισβητεί την απόλυτη κυριαρχία του στο κομματικό πεδίο. Για την Ομπρέλα το στοίχημα είναι να πετύχει στην Κεντρική Επιτροπή το ποσοστό του 25% που πήρε στη βασική ψηφοφορία του Συνεδρίου.