Αλλαγές κυοφορούνται στον ΕΟΠΥΥ
Σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση του Οργανισμού
Η μεταρρύθμιση, που ακολουθεί τον ρυθμό και τα δεδομένα της εποχής,
θεωρείται σημαντική, όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού,
αλλά και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων
Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μιλώντας στο NEWS 24/7, επισημαίνει σχετικά: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ αποτελεί το κομβικής σημασίας εργαλείο, για τη μετατροπή του Οργανισμού σε στρατηγικό πυλώνα του ΕΣΥ, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών, προς όφελος της ασφάλειας, της ποιότητας και της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών».
Έχει, ήδη, κατατεθεί από τον ανάδοχο η Μελέτη Εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού και βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Το έργο, ύψους 40 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026.
Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να βάλει «φρένο» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους πολίτες. Κερδίζοντας χρόνο, και οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα, και κατ’ επέκταση θα εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως μας λέει η κα Καρποδίνη: «Δημιουργούμε έναν φορέα σύγχρονο, που εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, παρέχοντας σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους, ελέγχοντας τις δαπάνες του και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Οι ασθενείς θα «συνοδεύονται» από τον προσωπικό ψηφιακό τους φάκελο. Ο φάκελος αυτός θα περιέχει όλα τα στοιχεία τους, από τις λεπτομέρειες για το οικογενειακό τους ιστορικό, μέχρι πότε το πότε νοσηλεύτηκαν, πού, σε ποια κλινική, για ποιον λόγο και για πόσο καιρό, καθώς και τα φάρμακα που έχουν πάρει κατά καιρούς.
Στον ΕΟΠΥΥ, όμως, είναι σε εξέλιξη κι άλλες διαδικασίες. Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις συνταγογραφήσεις των γιατρών, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Οργανισμού, ελέγχονται περιπτώσεις συνταγογράφησης νέων, καινοτόμων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και συνταγογραφήσεις συμπληρωμάτων διατροφής.
«Ένας, ακόμη, σημαντικός έλεγχος αφορά στους ιατρούς με μεγάλη απόκλιση στο μέσο μηνιαίο όριο συνταγογράφησης (πλαφόν), σε σχέση με ιατρούς της ίδιας ειδικότητας στην ίδια γεωγραφική περιοχή», καταλήγει η κα Θεανώ Καρποδίνη.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα με click στο Posted in Ειδήσεις