Πότε θα έρθουν φέτος οι καύσωνες

Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένο
Οι καύσωνες δημιουργούν συνθήκες για πυρκαγιές

Ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, προβλέπουν και φέτος, τα διαγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα, αποτέλεσμα κυρίως της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων αποκλίσεων των θερμοκρασιών, από τις μέσες τιμές κάθε εποχής.

Μιλώντας στο Dnews, ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αυτό το καλοκαίρι.

«Τα δεδομένα μεσοπρόθεσμων προγνώσεων καιρού του Ευρωπαϊκού Κέντρου, δείχνουν αυτό που έδειχναν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων καλοκαιριών. Μία δηλαδή σχεδόν μόνιμη κατάσταση, με θερμοκρασίες υψηλότερες για την εποχή. Θα έλεγα ότι στα μέσα με τέλη Μαΐου, ενδεχομένως να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα, για το αν θα έχουμε καύσωνες και πόσες φορές, αν θα είναι έντονοι και πόση χρονική διάρκεια θα έχουν. Πάμε για ένα ακόμα θερμό και ξηρό καλοκαίρι».

Για το εάν οι πυρκαγιές, έχουν «σημείο αναφοράς» την κλιματική αλλαγή, για αυτό και φέτος έχουμε ήδη φωτιές στη χώρα μας, ο κ. Γιάνναρος υπογραμμίζει:

«Το ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Αλλά δεν πρέπει αυτό να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Δυστυχώς έχουμε ήδη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Και από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα, φαίνεται ότι είναι σοβαρό στοιχείο, το ότι ξεκίνησαν νωρίς οι πυρκαγιές. Είναι βέβαια δεδομένο ότι θα έχουμε και φέτος δασικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά και πρέπει να δείχνουμε προσοχή. Ναι μεν έχουμε ένα περιβάλλον που είναι πλέον πολύ πιο ευνοϊκό για να έχουμε δασικές πυρκαγιές, ωστόσο ελάχιστες φωτιές θα ξεκινήσουν λόγω καιρικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα από έναν κεραυνό. Οι περισσότερες είναι από ανθρώπινο χέρι. Είτε μιλάμε για αμέλεια, είτε για πρόθεση».

Ο πυρομετεωρολόγος, θεωρεί θετικό το μέτρο για την υποχρεωτική σύνταξη έκθεσης πυροπροστασίας, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

«Νομίζω ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να έχουμε καταγεγραμμένες όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες από τους δήμους για την πυροπροστασία των ακινήτων. Θα πρέπει όσοι διαμένουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με δάση, να έχουν μία εικόνα της πυραντοχής των οικημάτων τους. Γιατί ο κόσμος δεν ξέρει ότι πολλές φορές, κατά τη διάρκεια μίας φωτιάς, είναι πιο ασφαλές να μένουμε μέσα στο σπίτι μας, αν υπάρχει βέβαια πυροπροστασία, παρά να φεύγουμε από αυτό. Έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά και στη χώρα μας και στην Πορτογαλία», καταλήγει

 

Πηγή | Δημήτρης Φλουτσάκος
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις