Μικρές συμβουλές
για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας, με φυσικό τρόπο
καθώς και πρόληψη δημιουργίας ενοχλητικών γρατζουνιών!
Φυσικός τρόπος καθαρισμού κεραμικής εστίας
- Γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό νερό.
- Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι (που δε χαράζει), βουτήξτε το στο χλιαρό νερό και μουλιάστε την επιφάνεια της εστίας και τους ξεραμένους λεκέδες.
- Βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να απομακρύνετε υπολείμματα λεκέδων στο σφουγγάρι που μπορεί να γρατζουνίσουν την επιφάνεια της εστίας σας.
- Ρίξτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω στους επίμονους λεκέδες και αφήστε την να δράσει για 10-15 λεπτά.
- Σκουπίστε με ένα καθαρό και μουλιασμένο πανάκι μικροινών και τρίψτε απαλά ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές΄.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία εάν οι λεκέδες επιμένουν.
Προσοχή! Το ότι εμείς βλέπουμε γρατζουνισμένη την κεραμική εστία δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα έτσι. Συνήθως οι δύσκολοι λεκέδες, όπως αυτοί της ζάχαρης, αφήνουν γραμμές και σημάδια στην κεραμική εστία. Έτσι, εξετάζουμε πρώτα εάν με ένα καλό καθάρισμα φύγουν οι γρατζουνιές που μας τρόμαξαν.
Δυστυχώς όμως, εάν διαπιστώσουμε πως οι γρατζουνιές είναι βαθιές, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Για αυτό το λόγο, σας έχουμε μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να προστατεύσετε την εστία σας από την δημιουργία νέων γρατζουνιών.
Πως προστατεύω την κεραμική κουζίνα από γρατζουνιές;
- Χρησιμοποιούμε πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις
- Δεν σέρνω ΠΟΤΕ τα σκεύη εάν θέλω να τα βγάλω από τη φωτιά, ή να τα αλλάξω μάτι. Τα σηκώνω και τα μετακινώ!
- Εάν πέσει σιρόπι ή ζάχαρη από την κατσαρόλα, το σκουπίζω αμέσως. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κεραμικών εστιών.
- Αποφεύγουμε να φέρουμε σε επαφή ζεστό σκεύος με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο θα αφήσει σκούρο γκρι λεκέ στην επιφάνεια της εστίας σας.
- Κρατάμε πάντα καθαρή την κεραμική κουζίνα, έτοιμη για την επόμενη χρήση.
- Δεν αφήνουμε λερωμένα κουτάλια ή κουτάλες στην κεραμική επιφάνεια.