Όσα πρέπει να γνωρίζετε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 17/2,
για να είστε έγκυρα ενήμεροι
Οριστική η άρση των μέτρων σε διασκέδαση, μπαρ, σχολικές εκδρομές και τηλεργασία. Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι «στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα» και κατέληξε λέγοντας ότι «η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».
***
Με την ακρίβεια να καλπάζει το κοινωνικό μέρισμα 2022 που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Πάσχα, ύψους 100 ευρώ, για τρόφιμα, μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό. Συγκεκριμένα, το νέο κοινωνικό μέρισμα 2022 αναμένεται ότι θα ανέρχεται στα 100 ευρώ και μπορεί να δοθεί και σε μορφή κουπονιού, προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα. Το συγκεκριμένο ποσό πάντως των 100 ευρώ μπορεί να φτάνει απλά για τα ψώνια μιας εβδομάδας, ενώ η ακρίβεια είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Είναι γνωστό ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν, σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν…
Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος στα αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται το Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.
***
Δημοσκόπηση Marc: Η Ακρίβεια σε όλο της το μεγαλείο με τα ελληνικά νοικοκυριά να νιώθουν στο πετσί τους την ανεπάρκεια των μέτρων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 σύμφωνα με την οποία η αύξηση στις τιμές του ρεύματος να προβληματίζει το 55%, και τη δεύτερη θέση να παίρνει η αύξηση στα αγαθά, τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ με 52%. Καύσιμα αλλά και πετρέλαιο θέρμανσης είναι στις επόμενες θέσεις με 40,8% και 37,4% αντίστοιχα, ενώ το 82,5% κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια.
Επίσης το 58% των πολιτών πιστεύει πως θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα, ενώ το 31,9% πως έχουν δοθεί τόσα όσα αντέχει ο προϋπολογισμός και σχετικά με την ενεργειακή κρίση, περίπου 8 στους 10 πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι περιστασιακό και θα διαρκέσει περισσότερο.
Τέλος όσον αφορά τη νέα χρονιά, οι πολίτες φαίνεται πως δεν βλέπουν θετικές εξελίξεις τόσο στα οικονομικά του νοικοκυριού τους, όσο και στην οικονομία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το 48,3% πιστεύει πως τα οικονομικά τους θα χειρότερα και το 51,3% πιστεύει πως το ίδιο, θα ισχύσει και για την οικονομία της χώρας. Θετική εξέλιξη μέσα στο 2022, βλέπει το 58% των πολιτών όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.
***
Covid-19. Την ώρα που τα κρούσματα της Covid-19, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορονοϊό. Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κορονοϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.
***
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Νεντ Πράις οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί στα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως στα διεθνή που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».
***
Σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:21 της Τετάρτης (16/2) στα ανοιχτά της Λευκάδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Λευκάδας, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 16,2 χιλιόμετρα. Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή καθώς νωρίτερα την Τετάρτη (16/2) καταγράφηκε στην ίδια περιοχή σεισμός 3,9 Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.
***
Η έλλειψη επενδύσεων στον εφοδιασμό πετρελαίου τα τελευταία χρόνια περιορίζει την ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή τους, αφήνοντας την αγορά πετρελαίου χωρίς «άμεση λύση» στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του ΟΠΕΚ.
Ο Μπρούνο Ζαν Ρισάρ Ιτουά,, υπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κονγκό, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ για φέτος, μίλησε για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου σε ενεργειακή διάσκεψη στο Ριάντ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές πετρελαίου ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι στις αρχές αυτού του μήνα και συνέχισαν να ανεβαίνουν εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις συνεχιζόμενες μειώσεις των αποθεμάτων που πιέζουν την αγορά, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για αύξηση της παραγωγής.
***
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Το κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, υποστηρίζουν, γι΄αυτό και «κατέβασαν» τους διακόπτες στα καταστήματά τους σε Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Καστοριά και Βέροια.
Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες της εστίασης έκλεισαν τα φώτα και έμειναν στο σκοτάδι για μία ώρα, με σύνθημα «το ρεύμα μάς σκοτώνει», θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος της ενέργειας. Στη Λέσβο, οι καταστηματάρχες προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας τους νέους τσουχτερούς λογαριασμούς. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εκφράζουν τους φόβους τους ότι ακόμη κι αν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οι επόμενοι λογαριασμοί θα οδηγήσουν σε λουκέτο. Στην Καλαμάτα, στο σκοτάδι με κεριά στα χεριά, οι καταστηματάρχες διαμαρτυρήθηκαν στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. Στην Καστοριά, παρά τη βροχόπτωση απλός κόσμος, φορείς και σύλλογοι μαζεύτηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Βέροιας.
Τόσο στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, όσο και το Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες δράσεις μετά την επιβολή μέτρων στην εστίαση.
***
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η Ρωσία θα πρέπει να πάρει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης, καθώς και ότι θα υπάρξουν «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.
«Εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.
Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.
***
Ένταση επικράτησε μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ν. Δένδιας αρχικά εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί εμπράκτως την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή της στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και από τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με Αίγυπτο και Ιταλία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Ζωνών.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε με χάρτες τη λογική της νομιμότητας που διέπει τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε αντίστιξη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπογράφθηκε όταν η Λιβύη βρισκόταν εν μέσω εμφυλίου πολέμου.
***
Καιρός: Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας κατά περιόδους αυξημένη με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές. Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ