Πέμπτη 13/1: Πρωινές ειδήσεις σε Ελλάδα και κόσμο

Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε, για να  είστε ενήμεροι την Πέμπτη 13/01

FITCH 1. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει τα περιθώρια να συνεχίσει τα επόμενα τρίμηνα τη μεταρρυθμιστική της  ατζέντα. Η ΝΔ, διατηρεί στις δημοσκοπήσεις διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά την πρόσφατη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, η εκτίμηση είναι πως παραμένει σε ισχυρή θέση και θα κερδίσει την επανεκλογή της κατά τις ερχόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023”.

Αυτή είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα της Fitch Solutions, εταιρείας αναλύσεων για την πολιτική σταθερότητα των χωρών και την μακροοικονομική προοπτική τους. Η Fitch Solutions είναι θυγατρική του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings Inc που ανακοινώνει την Παρασκευή το βράδυ την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

***

FITCH 2. Η  Fitch Solutions σημαιώνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα σχέδιά της που αφορούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και στη μείωση κατά 30% της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. παράλληλα, εκτιμά πως θα επιδιώξει τα επόμενα τρίμηνα και  έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους για τη χώρα, εκτιμά ότι πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη ακόμη οικονομική ανάκαμψη αλλά και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες  γίνεται  ειδική αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εκτιμάται πως  θα παραμείνει τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βαθμολογείται με 60 στον δείκτη «ασφάλεια/ εξωτερικές απειλές», χαμηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

***

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. H κυβέρνηση αποδέχθηκε χθες την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για παράταση, κατά μία εβδομάδα, των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, για δύο λόγους :

Γιατί ο υψηλότατος αριθμός κρουσμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική και ως εκ τούτου επικίνδυνη, αλλά και διότι, Πολλά κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής κρίνουν ότι τυχόν χαλάρωση των μέτρων αυτή τη στιγμή, θα έστελνε λάθος σήμα – «σήμα χαλάρωσης, την ώρα που η Ομικρον σαρώνει».

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων αποτυπώθηκε στη χθεσινή παρέμβαση του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίγκα Μαγιορκίνη, ο οποίος χτύπησε “καμπανάκι” για τη μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας ότι δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.

***

ΟΜΙΚΡΟΝ. Καμπανάκι σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, η οποία κυριολεκτικά «σαρώνει» ΗΠΑ και Ευρώπη. «Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.

«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον Π.Ο.Υ.

***

ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Ένα αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει τα μηνύματα της αγοράς για τσουνάμι αυξήσεων και αναζητεί νέα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, πέρα από τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν φορολογικές παρεμβάσεις ώστε να απορροφηθεί μέρος των ανατιμήσεων που αναμένονται, σε βασικά είδη και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε ως επικείμενη παρέμβαση στην κατεύθυνση της προσωρινής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες τέθηκε το ερώτημα απαντούσαν λακωνικά ότι “δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση”. Ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι δεν εξετάζεται παρέμβαση στην κατεύθυνση της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελούσε ελάχιστα και θα οδηγούσε σε αύξηση του λαθρεμπορίου στα σημερινά επίπεδα τιμών.

***

ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Τσούνης είναι και επίσημα πλέον πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από την επιτυχή ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Όπως είχε γράψει στο παρελθόν το economico.gr, ο κ. Τσούνης ήταν στην κορυφή των επιλογών του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τη θέση του πρεσβευτή της χώρας στην Αθήνα, ενώ κ. Τσούνης και στο παρελθόν (επί κυβέρνησης Ομπάμα) είχε προταθεί και εξεταστεί (χωρίς επιτυχία) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Όσλο της Νορβηγίας.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τσούνης, έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

***

ΕΡΓΑΣΙΑ. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ τα προηγούμενα 4 χρόνια είχαν δημιουργηθεί 42.000 θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμμάτων του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Ο στόχος των προγραμμάτων, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, «είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ».

***

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) για την υπόθεση της Novartis Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, έχει εισέλθει στο στάδιο των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων στα οποία έχουν αποσταλεί κλήσεις προς απολογία.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν κληθεί σε απολογία κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης. Ο τελευταίος καλείται να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2022 για το αδίκημα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

***

“Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΑΛΕΠΟΥ”. Η αμερικανίδα Γουέντι Σέρμαν είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες παγκοσμίως στον χώρο της διπλωμάτες. Πολλοί τη αποκαλούν “Silver Fox” δηλαδή ”ασημένια αλεπού”, δύο λέξεις που παραπέμπουν αφενός στη γκρίζα κόμη της και αφετέρου στην εξυπνάδα και την πονηριά της στην οποία αποδίδεται η ικανότητά της να ”κλείνει συμφωνίες”. Χθες, Τετάρτη, ηγήθηκε των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους ήδη την Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή ενώ η Δύση αντιδρά με αυστηρές προειδοποιήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να εκτονώσουν την τεταμένη κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους – και η Σέρμαν, όπως σχολιάζει το ΒΒC, είναι στο στοιχείο της καθώς στην Ουάσιγκτον είναι γνωστή για τον αιχμηρό τρόπο της και για τη μακρά λίστα δύσκολων θεμάτων που έχει αντιμετωπίσει

***

COVID-19. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Τρίτη, από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από την COVID-19, στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Αν και έκτοτε περισσότεροι από 5,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από επιπλοκές της COVID-19 και ενώ τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ., δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση του κοροναϊού.

Ένα χρόνο μετά την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις προς το Πεκίνο για δημοσιοποίηση στοιχείων, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει αποφασισμένος να λάβει απαντήσεις ακόμη και μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Η επιστημονική αυτή αποστολή του ΠΟΥ τον Ιανουάριο 2021 δεν είχε αποτέλεσμα, με τους ερευνητές -σε μια πρώτη εκτίμηση- να δηλώνουν ότι είναι μάλλον απίθανο να προέρχεται ο ιός από εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η μετάδοσή του από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.

***

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη για το «κορωνοπάρτι» που «φιλοξένησε» ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Περισσότεροι από δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης των Συντηρητικών–Τόρις βγήκαν και επέκριναν δημόσια τους χειρισμούς του Τζόνσον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καλείται μάλιστα σήμερα να «δώσει εξηγήσεις» για όσα είχαν λάβει χώρα την άνοιξη του 2020, όχι μόνο εν μέσω πανδημίας τότε αλλά και εν μέσω καραντίνας, στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, ο 57χρονος Τζόνσον, πρωθυπουργός ο ίδιος από το καλοκαίρι του 2019, είχε φιλοξενήσει τον Μάιο του 2020, ένα πάρτι (garden-party) στην Ντάουνινγκ Στριτ με περισσότερους από 100 προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν μάλιστα κληθεί να προσέλθουν φέρνοντας ο καθένας τα δικά του ποτά («bring your own booze»).

***

ΧΑΑ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να “σβήσει” τη μεγάλη πτώση που έφεραν οι πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αφού έφτασε έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια στα επίπεδα των 950 μονάδων, με ένα μίνι ράλι στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 950,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 935,54 μονάδων (+0,10%) και 952,32 μονάδων (+1,89%). Ο τζίρος ανήλθε στα 128,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,66%, στις 2.298,83 μονάδες, ενώ στο +2,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.575,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 645,66 μονάδες.

*

WALL STREET. Κέρδη στη Wall Street παρά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ. O Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 39 μονάδες στις 36.291, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4,726 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 15.188 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Salesforce.com (+1,6%) και Nike (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,1%) και Johnson & Johnson (-0,8%).

*

EΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη την Τετάρτη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,7% με τον τομέα πρώτων υλών να καταγράφει κέρδη 3,2%.

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.010,32 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0.43%, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.551,72 κερδίζοντας 0,81% ενώ και ο γαλλικός CAC 40, με κέρδη 0,75% έκλεισε στις 7.237,19 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,16% και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε επίσης με κέρδη 0,65%

 


AgrinioStories | Πηγή