Παρασκευή 25/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Παρασκευή 25/2

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ Ο ΙΔΙΟΣ. Νέο παγκόσμιο σκηνικό εκτυλίσσεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλλουν στην Ουκρανία, προκαλώντας τρόμο στο Κίεβο και παγωμάρα στη Δύση. Αρχής γενομένης με μαζικούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Ουκρανία από την ανατολή, το βορρά και το νότο, σφυροκοπώντας στρατιωτικές και στρατηγικές υποδομές, ενώ, παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις -άρματα και στρατιώτες- προελαύνουν προς το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης το Κρεμλίνο διά στόματος του port parole της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, περιγράφοντας ένα ιδιαίτερα σκληρό πλαίσιο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος συναντώντας πολύ μικρή αντίσταση.

Σύμφωνα με τον Πέσκοφ, οι όροι της Μόσχας περιλαμβάνουν «ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας» τονίζοντας ότι αν το Κίεβο συμφωνήσει στους όρους του Κρεμλίνου και τους ικανοποιήσει άμεσα, θα ακυρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Σημειώνεται ότι υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται ήδη το 45% της Ουκρανίας.

***

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, που επικαλείται το Newsweek, αναφέρει πως η χώρα θα έχει παραδοθεί στους Ρώσους «μέσα στις επόμενες 96 ώρες». Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ως αργά το απόγευμα μάχες διεξάγονταν στο Τσερνομπίλ και και στο Χοστομέλ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, με τον ρωσικό στρατό να έχει πατήσει ήδη πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει κηρύξει γενική επιστράτευση, ζήτησε χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα. Επίσης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τις άλλες χώρες να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως και να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Δύση καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας και ετοιμάζει μπαράζ κυρώσεων που, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα χτυπήσουν σοβαρά την οικονομία αλλά και την παγκόσμια υπόσταση της Ρωσίας. Μάλιστα, ήδη κάποιες χλωρες έχουν συγκεκριμενοποιήσει τις κυρώσεις αυτές.

***

ΛΑΒΡΟΣ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ. Με νέο διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και, ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις». Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, ο δυτικός κόσμος θα χτυπήσει το ρούβλι, το οποίο είχε ήδη σημαντικές απώλειες σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα.

Επίσης, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας θα αποκοπούν άμεσα, από σήμερα κιόλας, από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που αποκομίζουν κέρδη από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη νέων δυνάμεων τόσο στη Γερμανία, όσο και στις χώρες συμμάχους στη Βαλτική, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκπονήσει σχέδια ταχείας επέμβασης αν αυτό χρειαστεί.

***

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ. Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ θα επιβληθούν και έλεγχοι στις εξαγωγές προς το ρωσικό κράτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη “μαύρη λίστα” της Ένωσης θα προστεθούν και άλλοι Ρώσοι πολίτες και αξιωματούχοι, μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα συμφωνεί στην επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων τα οποία θα έχουν τεράστιες και σημαντικές συνέπειες για τη Ρωσία μετά την πράξη στην οποία προχώρησε”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Αυτές οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης, αλλά και ελέγχους στις εξαγωγές και στη χρηματοδότηση εξαγωγών, την πολιτική χορήγησης βίζας και νέα κριτήρια για την εισαγωγή Ρώσων πολιτών στη μαύρη λίστα”, σημειώνεται ακόμη.

***

ΣΚΛΗΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης επέδωσε διάβημα στον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Aντρέι Μασλόβ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πρόκειται για το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών. «Υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι «η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες».

«Καλέσαμε, λοιπόν, την ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας», πρόσθεσε.

***

ΠΟΥΤΙΝ – ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ. Σε μια ακόμη κίνηση πυγμής έναντι της Δύσης, που επιβάλλει κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες-φίλους του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους συγκέντρωσε την Πέμπτη το βράδυ και δεσμεύθηκε για την στήριξή τους, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ως «αναγκαστικό μέτρο», επειδή οι Δυτικοί εταίροι δεν του άφησαν κανένα περιθώριο να ενεργήσει διαφορετικά. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος σε Ρώσους επιχειρηματίες, ο Πούτιν τους διαβεβαίωσε ότι θα τους εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους στις δραστηριότητές τους και τους κάλεσε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, για να στηρίξουν την οικονομία.«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαστικό μέτρο» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «απλώς δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να ενεργήσουμε διαφορετικά». Είπε επίσης ότι δημιούργησαν για την Ρωσία τέτοιους κινδύνους στον τομέα ασφαλείας, που ήταν αδύνατον να αντιδράσει με άλλα μέσα.

***

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 1. Πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ αναζητά η ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες χθες έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.

***

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 2. Σε ό,τι αφορά το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που εισάγεται με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αεριοποιείται για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ, με τα οποία κατά περιόδους εξαντλείται η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού που φθάνει στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.

Βασική «γραμμή άμυνας» για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η παραγωγή ρεύματος και αφετέρου να περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.

 


AgrinioStories