Στις 25 Απριλίου του 1926
ο Θεόδωρος Πάγκαλος
έφτασε με αυτοκίνητο από το Μεσολόγγι στο Αγρινίο,
αφού πρώτα περιόδευσε στα χωριά της Μακρυνείας.
- Κείμενο: Λευτέρης. Τηλιγάδας
Ως γνωστόν, στις 25 Ιουνίου 1925, εκδηλώθηκε το Στρατιωτικό Κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πολύ γρήγορα εγκατέλειψε τα δημοκρατικά προσχήματα.
Δύο μήνες νωρίτερα από τη μέρα της επίσκεψης του στο Αγρίνιο, τον Φεβρουάριο του 1926, αποτράπηκε η πραγματοποίηση κινήματος από τον Κονδύλη, ενώ στις 15 Μαρτίου παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, διαμαρτυρόμενος για τις αυθαιρεσίες της «δικτατορίας του Πάγκαλου». Ο Πάγκαλος προκήρυξε αμέσως εκλογές, θέτοντας και ο ίδιος υποψηφιότητα, για την ανάδειξη νέου προέδρου, «ο οποίος αυτή φορά θα προέρχεται από το λαό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Τα δημοκρατικά κόμματα δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία. Ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, τον οποίο πρότειναν για την προεδρία, δεν είχε μεγάλη απήχηση στο λαό, ενώ η αποχή, που ζήτησαν, δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Πάγκαλος εξελέγη άνετα και πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 782.589 ψήφους έναντι 56.126 του Δεμερτζή. Έτσι στις 18 Απριλίου ορκίστηκε και πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατηρώντας παράλληλα το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Τον Πάγκαλο συνόδευαν στο Αγρίνιο οι υπουργοί, Αναστάσιος Ταβουλάρης (Συγκοινωνιών), ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Νίδερ (Υφυπουργός Στρατιωτικών) και ο Νικόλαος Μπότασης (υπουργός Ναυτικών), καθώς και οι Δήμαρχοι των Πατρών, του Μεσολογγίου και των Ιωαννίνων.
Οι υψηλοί επίσημοι έφτασαν στο Αγρίνιο στις 5:30΄το απόγευμα και αμέσως παρακάθισαν σε δεξίωση, που έδωσε προς τιμήν του Προέδρου και Πρωθυπουργού ο Δήμαρχος Αγρινίου, Ανδρέας Παναγόπουλος. Κατά τη διάρκειά της και απαντώντας σε προσφώνηση του Δημάρχου, ο Πάγκαλος έκανε μια μακροσκελέστατη ανασκόπηση του κυβερνητικού του έργου και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι πολύ σύντομα η χώρα θα πετύχει την οικονομική της ανόρθωση και την πλήρη εσωτερική ανασυγκρότηση.
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήσυχος», είπε. «Τα χρήματά του δεν διαρπάζονται, αλλά χρησιμοποιούνται διά τας ανάγκας του κράτους και του Έθνους μας. Μετά τοιαύτην καταστροφήν, το κράτος υποχρεούται να συντάξη τας εθνικάς δυνάμεις. Δύναμαι σήμερον να διαβεβαιώσω, ότι κατά το πλείστον μέρος η ανασύνταξις των εθνικών δυνάμεων επιτεύχθη. […] Είμαι ευτυχής βεβαιών σήμερον, ότι αι σχέσεις μας τόσον προς τας μεγάλας δυνάμεις, όσον και προς τας Βαλκανικάς τοιαύτας είναι φιλικαί. Δυνάμεθα να επιβάλλομεν σεβασμόν εις πάντα. Η Κυβέρνησις θεωρεί αναγκαίαν την αναδιοργάνωσιν και των εσωτερικών δυνάμεων. Έχομεν ανάγκην μακράς ειρήνης, διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκην αναπαύσεως και ευημερίας».
Οι υπόλοιποι επίσημοι έφτασαν στην πόλη γύρω στις 6:30΄και μετείχαν σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, η οποία υπήρχε διάχυτη σε όλη την πόλη με την φιλαρμονική να παιανίζει στους δρόμους της πόλης, ενώ την ακολουθούσαν μαθήτριες και μαθητές των σχολείων φορώντας τοπικές ενδυμασίες.
Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πάγκαλος και η συνοδεία του, επέστρεψαν στο Μεσολόγγι, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της στήλης του Ελβετού δημοσιογράφου Μάγερ, που είχε αναγείρει η Ένωση Συντακτών των Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί ή στο Posted in Μαρτυρίες