Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 4 Μαρτίου

Καλεντάρι της 4ης Μαρτίου:

1903: Συνήλθεν ο λαός του Αγρινίου
για έναν γεωπόνο
1927:«Κρατούνται οι πρωτοστατήσαντες»

4 Μαρτίου 1903

Κινητοποίηση συμπαράστασης, αναφέρει το «Σκριπ» της 4ης Μαρτίου 1903, σε έναν γεωπόνο, ο οποίος κλήθηκε να υπηρετήσει σε άλλη πόλη. «Επί τη μεταθέσει», αναφέρει η είδηση, «του ενταύθα επιμελητού του αγροκηπίου κ. Β. Πολυχρονόπουλου, σήμερον συνήλθεν ο λαός του Αγρινίου εις συλλαλητήριον, το οποίον μετ’ αγόρευσιν του δικηγόρου κ. Ακρίδα ανέθεσεν εις τριμελή επιτροπήν την εντολήν όπως εκφράση τον διακαή πόθον του λαού εις την Κυβέρνησιν, ίνα αναστείλη την μετάθεσιν, ήτις πραγματοποιουμένη θέλει βλάψη τον τόπον».

 

4 Mαρτίου 1927

Μετά από το συλλαλητήριο και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αγρίνιο με την κινητοποίηση των καπνεργατών πριν από δύο μέρες, η χωροφυλακή της πόλης συνέλαβε το ίδιο βράδυ γύρω στους δέκα καπνεργάτες εγκαθιστώντας στην πόλη «κατάσταση πολιορκίας», όπως έγραψε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Το γεγονός επιβεβαιώνει και το ΣΚΡΙΠ δημοσιεύοντας ένα τηλεγράφημα που έφτασε στα γραφεία του από το διευθυντή της Δημόσιας Ασφάλειας Αγρινίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από τις αστυνομικές αρχές έχουν συλληφθεί οι πρωταίτιοι «και κρατούνται οι πρωτοστατήσαντες εις τας εκτελεσθείσας εκτρόπους σκηνάς».

Μετά από αυτές τις ειδήσεις, που δημοσιεύτηκαν στις πρωινές εφημερίδες εκείνης της μέρας (3 Μαρτίου 1927), το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε, τηλεγραφικά, τον Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό διευθυντή του Μεσολογγίου, να πάνε στο Αγρίνιο και να προσπαθήσουν, με ήπια μέσα, να μεταπείσουν τους καπνεργάτες του Αγρινίου, λέγοντάς τους, ότι τα ανεπεξέργαστα καπνά που φεύγουν από την Αιτωλοακαρνανία, δεν θα στέλνονται στο εξωτερικό για επεξεργασία, αλλά στο Βόλο. Τους υπέδειξαν μάλιστα να τους συστήσουν να μείνουν μακριά από κάθε προσπάθεια να εμποδίσουν τη φόρτωση των καπνών, αφού η μεταφορά αυτή θα δώσει δουλειά σε κάποιους συναδέλφους τους εκεί. Αν όμως δεν καταλάβουν, συνέχιζε το τηλεγράφημα, οι τοπικές αρχές έπρεπε «να λάβουν όλα τα υπό των περιστάσεων απαιτούμενα στρατιωτικά μέτρα, ίνα επιτύχουν την φόρτωσιν των καπνών και την επιβολήν του Κράτους του νόμου, αποφεύγουσαι κατά το δυνατόν την αιματοχυσίαν».

Η κυβέρνηση πάντως, από τη μια προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους και να συμβιβάσει τους καπνεργάτες με τους καπνεμπόρους κι από την άλλη ενίσχυσε και με στρατιωτικές δυνάμεις την αστυνόμευση της πόλης. Την απόφαση αυτή πήρε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου εκείνης της μέρας.

Στις 4 Μαρτίου 1927 οι συλληφθέντες καπνεργάτες, Κωνσταντίνου, Κολτσίδας, Χατζής, Κατοπόδης, Καλατζής, Καφρίστας και Ντορμπατζόγλου, μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Μεσολογγίου. Ταυτόχρονα αναχώρησε για το Μεσολόγγι και ο εκπρόσωπος της Εργατικής Βοήθειας Αγρινίου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Αγρίνιο, που δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, οι κρατούμενοι καπνεργάτες απομονώθηκαν αυστηρά, ενώ δεν επιτράπηκε στον εκπρόσωπο της Εργατικής Βοήθειας να τους συναντήσει.

Παράλληλα μία καπνεργατική επιτροπή συναντήθηκε με τις αρχές στο Αγρίνιο και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα τρομοκρατικά μέτρα των στρατιωτικών αρχών, ζητώντας την άμεση απόλυση των κρατουμένων συναδέλφων τους.

Φωτογραφία ανάρτησης: Κάρα στον Σταθμό του τρένου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου