Μόνο από την Ν.Δ. το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Με 159 ψήφους «υπέρ» και 138 «κατά»
έγινε δεκτό στη Βουλή επί της αρχής, κατά πλειοψηφία,
το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

«Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

Το άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», ψήφισαν 158 βουλευτές, το καταψήφισαν 138 βουλευτές.

Το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά», 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Δεν κλείνει ούτε το ΚΕΘΕΑ, ούτε κλείνει καμία δομή, τόνισε τη Δευτέρα (29/7) ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, στη Βουλή. Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ο υπουργός Υγείας απάντησε στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Το ξαναλέω, δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Όλοι αυτοί οι φορείς δεν καταργούνται επίσης. Το Μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027, όπως ίσχυε και πριν από αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς περιμένετε να σας πούμε τι θα γίνει μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή μετά το πέρας του 2027. Μα και χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, πάλι το μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027. Άρα, ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργείται, ούτε καταργούμε στην στεγνή απεξάρτηση, ούτε αφήνουμε κανέναν μόνο, ούτε απολύουμε κανέναν, ούτε κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Μιλάτε από το πρωί για ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει. Δεν απολύεται κανένας, δεν κλείνει καμία δομή. Δεν κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Για το Θεό πια από το πρωί», σημείωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί στο βήμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στον κρίσιμο ρόλο του ιδίως σήμερα που «μιλάμε για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, για χρήση κοκαΐνης από νεαρούς μαθητές, για χάπια διασκέδασης στα νησιά, για έξη στο διαδίκτυο, για εξάρτηση από τον τζόγο».

«Δεν παθαίνει τίποτα το 18 άνω. Αντιθέτως, με το νομοσχέδιά μας, όπως ακριβώς γίνεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του 18 άνω, με τη στεγνή απεξάρτηση, θα μπορεί να γίνει αυτό το μοντέλο, μέσω της διοικητικής συνένωσης σε όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της Ελλάδος. Όχι μόνο δεν πειράζουμε το 18 άνω, αλλά το θεωρούμε και ένα πολύ καλό παράδειγμα», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ήταν η μόνη από την αντιπολίτευση που άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Φάμελλος: Αντιμεταρρύθμιση και γραφειοκρατικό τερατούργημα το νομοσχέδιο

Επίθεση κατά της «γαλάζιας» κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοθέτημα «έκτρωμα» και «βαθειά αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό».

Άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως προχωρούν στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικά, μίλησε για «αντιμεταρρύθμιση», η οποία, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι ψυχικά πάσχοντες.

«Έχουμε μπροστά μας ένα “γραφειοκρατικό τερατούργημα”, όπως το χαρακτηρίζουν οι φορείς αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μίλησε για την διάταξη επίταξης των γιατρών καλώντας την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει την εν λόγω διάταξη. «Όλοι οι γιατροί, και των παρατάξεων της ΝΔ, αντιτίθενται στην πολιτική Γεωργιάδη και Μητσοτάκη. Και αυτή η καθολική αντίδραση. Επιβεβαιώνει ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τα σχέδιά σας και ότι έχετε υποχρέωση να το πάρετε πίσω. Και αυτό το αίτημα είναι και κοινωνικό και επαγγελματικό και επιστημονικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αυτή «δεν αναιρεί την ορθή κριτική που άσκησε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την καταστροφική πολιτική στο χώρο της υγείας». Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «μην μας ασκείτε εσείς κριτική για συμπεριφορές και ηθική» και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Παύλου Πολάκη την περασμένη εβδομάδα.

 

 

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα

Η κυβέρνηση με το «παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «ιδρύεται ένας υδροκέφαλος οργανισμός» ενώ «δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των δομών επανένταξης και απεξάρτησης».

Κατηγόρησε τη «γαλάζια» κυβέρνηση, λέγοντας πως «βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος». Και τόνισε πως «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός».

Αναφερόμενος στις διατάξεις επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως «εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά, κάθε πολίτης καταλαβαίνει -τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων- ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς».

Όπως εξήγησε: «Πώς είναι δυνατόν να έχετε καταφέρει να βελτιώσετε το Ε.Σ.Υ., όταν ο λαός μας πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη – μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία – και απ’ ό,τι λένε τα στοιχεία θα ξεπεράσουμε και τη Βουλγαρία και θα γίνουμε σε λίγο καιρό “πρωταθλητές Ευρώπης”» και κατέληξε: «Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό».

 

 

Κουτσούμπας: Επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό το νομοσχέδιο

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει, μέσα στο καλοκαίρι και με διαδικασίες fast track, ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική “μεταρρύθμιση”, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

«Γιατί αυτό ακριβώς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, «προβλέπει η ψυχιατρική “μεταρρύθμιση” που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας, στην οποία σαν Κόμμα έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική και την οποία αντιπαλεύουμε σταθερά. Γι’ αυτή την αταλάντευτη στάση μας, όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων να κλείσουν τις δημόσιες δομές, ή να τις αφήσουν τραγικά υποστελεχωμένες, έχουμε δεχτεί, μάλιστα, τόνους λάσπης ακόμα και από διάφορους δήθεν ανοιχτομάτηδες, δήθεν προοδευτικούς».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου-εκτρώματος είναι «να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγείας, να θέσει ένα πλαίσιο κανόνων να παρέχονται υπηρεσίες από επιχειρηματίες υγείας, ΜΚΟ» και «άλλους φιλάνθρωπους που τείνουν να αποτελέσουν τον βασικό πάροχο ψυχικής υγείας» και να επισπευσθεί η διάλυση δημόσιων υπηρεσιών.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την ψυχική υγεία σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας πως «με αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιό σας αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας. Κι όχι απλά αλλάζει, αλλά γυρνάτε το πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων πολλές δεκαετίες πίσω» και πρόσθεσε:

«Δεν λαμβάνετε υπ’ όψη, ούτε τα σύγχρονα δεδομένα, ούτε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ούτε το ουσιαστικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει με την αποτελεσματικότητά τους, τόσο τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα, όσο και τα Κέντρα Πρόληψης».

 

 

Χαρίτσης: Προπομπός της τελικής επίθεσης στο ΕΣΥ το νομοσχέδιο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών».

Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Ρώτησε την κυβέρνηση πώς εξηγεί ότι «ούτε ένας φορέας δεν βρέθηκε από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο». Σχολίασε δε πως αν στόχος της ήταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο «στη ζούλα» τελευταίες μέρες του Ιουλίου, «δεν τα κατάφερε γιατί ο κόσμος που τον αφορά αυτό το νομοσχέδιο, είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται».

Είπε μεταξύ άλλων ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου «κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας». Είπε ότι με αυταρχισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της «τεράστιες ευθύνες» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για το ΕΣΥ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί σήμερα να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

«Οι πολίτες που ζουν την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, ως ασθενείς, ως συγγενείς ασθενών, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό, γνωρίζει πολύ καλά ότι για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, δεν σας φταίνε κάποιοι ιδιώτες γιατροί, που θέλετε να τους επιτάξετε», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα επίταξης δεν αφορά γενική ευχέρεια του κράτους για αναγκαστική εργασία.

«Η επίταξη ενεργείται, όταν πρόκειται για θεομηνίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ieidiseis.gr/