.
Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»
30 Δεκεμβρίου 2024
Είναι η 365η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Υπολείπεται 1 ημέρα για τη λήξη του
🌅 Ανατολή ήλιου: 07:40 – Δύση ήλιου: 17:15 – Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 34 λεπτά
🌑 Σελήνη 29 ημερών
Χρόνια πολλά στους: Ανύσιο, Ανυσία, Γεδεώνα και Φιλέταιρο
Γεγονότα
1916 – Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής και σύμβουλος του τσάρου, δολοφονείται από μία ομάδα με επικεφαλής τον Φέλιξ Γιουσούποφ. Το παγωμένο και εν μέρει δεμένο σώμα του ανακαλύφθηκε σε ποταμό της Μόσχας τρεις μέρες αργότερα.
Εναντίον του Ρασπούτιν οργανώθηκε συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του Τσάρου, με σκοπό να τερματιστούν τα απανωτά πλήγματα που δεχόταν η μοναρχία σε μια τόσο ταραγμένη εποχή, την οποία τελικά θα ακολουθούσε η περίφημη Ρωσική επανάσταση.
Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Δεκεμβρίου 1916, ο σύζυγος της ανιψιάς του Τσάρου, Γιουσούποφ, προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του και του προσέφερε δηλητηριασμένο κρασί και γλυκό.
Υπάρχει ακόμα αναφορά ότι, καθώς έκαιγαν τη σορό του στην πυρά, πολλοί μάρτυρες τον είδαν να «ανακάθεται» μέσα από τις φλόγες, γεγονός που ενίσχυσε τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του.
Οι επιστήμονες λένε πως αυτό το συμβάν οφείλεται στο ότι δεν προετοίμασαν τη σορό πριν από την αποτέφρωση, διαδικασία που περιλαμβάνει το σπάσιμο των συνδέσμων των οστών. Έτσι, από την υπερβολική θερμότητα αυτοί συσπώνται και λυγίζουν και το αποτέλεσμα ήταν η ψευδαίσθηση ότι το πτώμα ανακάθισε στην πυρά!
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Γκριγκόρι Ρασπούτιν | Η συνωμοσία, η δολοφονία και οι μύθοι
1922 – Ιδρύεται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1917 – 1923) που ακολούθησε της Οκτωβριανής επανάστασης, δημιουργήθηκαν οι πρώτες σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες.
Χρονολογικά, οι σοσιαλιστικές δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν ήταν:
η Ρωσική Σ.Ο.Σ.Δ. που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1917,
η Ουκρανική Σ.Σ.Δ. που ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1919,
η Λευκορωσική Σ.Σ.Δ στις 31 Ιουλίου 1920,
η Αρμενική Σ.Σ.Δ που ιδρύθηκε το 1920,
η Αζερική Σ.Σ.Δ. που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1920, και
η Γεωργιανή Σ.Σ.Δ. που ιδρύθηκε το 1921.
Στις 12 Μαρτίου του 1922 οι σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ενώθηκαν και σχημάτισαν την Υπερκαυκασιανή ΣΟΣΔ.
Τον Αύγουστο του 1922 και ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων (το κόμμα των Μπολσεβίκων θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό, πολλά χρόνια αργότερα, το 1952), διορίστηκε μια επιτροπή με επικεφαλής τον Ιωσήφ Στάλιν που είχε την αρμοδιότητα ως «Λαϊκός Επίτροπος επί των Εθνοτήτων» που θα επεξεργαζόταν τις δυνατότητες ενοποίησης των σοβιετικών σοσιαλιστικών δημοκρατιών. Η αναφορά του Στάλιν με τον τίτλο «Για τις αμοιβαίες σχέσεις της ΡΣΟΣΔ με τις ανεξάρτητες Δημοκρατίες», πρότεινε την ενσωμάτωση στη ΡΣΟΣΔ των υπόλοιπων δημοκρατιών. Με το σκεπτικό αυτό διαφώνησε έντονα ο Λένιν, που πρότεινε τη δημιουργία μιας εθελοντικής ένωσης σε ισότιμη βάση όλων των σοβιετικών δημοκρατιών ως μέσο ενίσχυσης της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των διαφόρων εθνοτήτων.
Τον Οκτώβριο του 1922 η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε τη θέση του Λένιν, και δόθηκε εντολή να καταρτιστεί ένα σχέδιο πάνω στη βάση της Ένωσης. Όταν το σχέδιο ετοιμάστηκε προωθήθηκε για ψήφιση στα κατά τόπους συνέδρια όλων των σοβιετικών δημοκρατιών.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1922 κατά τη διάρκεια του 1ου Ενωσιακού συνεδρίου των Σοβιέτ που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, ιδρύθηκε το κράτος της Σοβιετικής Ένωσης. 1.727 αντιπρόσωποι της Ρωσικής ΣΟΣΔ, 347 αντιπρόσωποι της ΣΣΔ της Ουκρανίας, 33 αντιπρόσωποι της ΣΣΔ Λευκορωσίας και 91 από τη ΣΟΣΔ Υπερκαυκασίας (οι αντιπρόσωποι ήταν ανάλογοι του πληθυσμού των χωρών) υπέγραψαν για την Ένωση των χωρών τους και τη δημιουργία της ΕΣΣΔ.
1944 – Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι.
Ο ποιητής συλλαμβάνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1945 και ύστερα από 10 ημέρες ανείπωτων κινδύνων και κακουχιών εγκαταλείπεται μαζί με άλλους ομήρους από τους «καπεταναίους» που ήταν αναγκασμένοι να πάρουν τα βουνά.
Ο Εμπειρίκος επιστρέφει στην Αθήνα και παραμένει εβδομάδες σε ανάρρωση.
Σήμερα μαθαίνουμε από τον ίδιο την περιπέτειά του με όλες τις αποτρόπαιες στιγμές και την παρ’ ολίγον εκτέλεσή του.
Στο αρχείο του βρέθηκε ένα χειρόγραφο 152 σελίδων (χρονολογία γραφής 31/7/1956) στο οποίο εκτίθεται λεπτομερώς το Χρονικό της περιπέτειάς του και μαζί και των άλλων ομήρων/συνοδοιπόρων. Ο «Δρόμος» του 1964 είναι όντως η τεθλασμένη ανιστόρηση της δικής του ομηρείας και άλλων αθώων.
Στο παραπάνω χρονικό της ομηρείας το γεγονός αποτυπώνεται με λεπτομέρειες τραγικής τάξεως.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Ανδρέας Εμπειρίκος | Μια τραυματική εμπειρία
Γεννήσεις
1946 – Πάττι Σμιθ. Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ποιήτρια. Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1946 στο Σικάγο. Η μητέρα της, Μπέβερλι, ήταν τραγουδίστρια της τζαζ, σερβιτόρα και μάρτυρας του Ιεχωβά. Σε ηλικία είκοσι ετών γέννησε μια κόρη, την οποία έδωσε για υιοθεσία. Παντρεύτηκε τον Αμερικανό κιθαρίστα Φρεντ Σμιθ το 1980, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.
Την αποκάλεσαν «νονά του πανκ» καθώς συνδύασε το στυλ της μπητ ποίησης με το garage rock. Οι αναφορές της εισήγαγαν την γαλλική ποίηση του 19ου αιώνα στους αμερικανούς έφηβους, ενώ η τολμηρή γλώσσα της αψήφησε την εποχή της ντίσκο.
Η Σμιθ είναι περισσότερο γνωστή για το τραγούδι της “Because the Night”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και έφθασε στο no 13 του Billboard Hot 100.
Το 2005 η Patti Smith επονομάστηκε τιμητικά Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, και το 2007 πήρε τη θέση της στο Rock and Roll Hall of Fame. H Σμιθ απεβίωσε το 1994.
1961 – Μπεν Τζόνσον. Καναδός δρομέας. Γεννήθηκε στη Τζαμάικα και το 1976 μετανάστευσε στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχε κερδίσει μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, στις 24 Σεπτεμβρίου, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9,79 δευτερόλεπτα, δύο ημέρες όμως αργότερα βρέθηκε θετικός σε αναβολικά, για χρήση στανοζολόλ και έτσι του αφαιρέθηκε τόσο το χρυσό μετάλλιο (που δόθηκε στον Καρλ Λιούις) όσο και το ρεκόρ.
Στη δίκη που ακολούθησε το 1989 στον Καναδά, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 18 μηνών, ενώ έχασε και όλα τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ του, αφού τον Σεπτέμβριο του 1989 αναγκάστηκε να παραδεχθεί στη δίκη ότι είχε κάνει επί χρόνια, από το 1981 έως το 1988, χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Έτσι, αφαιρέθηκε και το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του 1987 στη Ρώμη, όπου είχε πρωτεύσει με χρόνο 9,83 δευτερόλεπτα, επίσης παγκόσμιο ρεκόρ που ακυρώθηκε.
Τέλος, του αφαιρέθηκαν και όλες οι διεθνείς διακρίσεις που του είχαν απονεμηθεί, όπως Αθλητής της Χρονιάς από την L’Équipe, Αθλητής της Χρονιάς του Associated Press κα. Διατήρησε τα χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στα 100 μέτρα και στην σκυταλοδρομία 4×100 μέτρα
1984 – ΛεΜπρόν Τζέιμς. Αμερικανός επαγγελματίας διεθνής καλαθοσφαιριστής που αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ στους Λος Άντζελες Λέικερς. Γεννήθηκε στο Άκρον του Οχάιο, 30 Δεκεμβρίου 1984, με τη μητέρα του να είναι 16 ετών κατά τη γέννησή του.
Είναι τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, τέσσερις φορές πρωταθλητής του NBA, τέσσερις φορές πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος και ισάριθμες των τελικών, 20 φορές μέλος των καλύτερων ομάδων του ΝΒΑ και NBA All-Star και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Με βάση τα επιτεύγματά του και τη μεγάλη του διάρκεια στο ανώτατο επίπεδο της καλαθοσφαίρισης, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος όλων των εποχών.
Στα 18 του μόλις, μετά την αποφοίτησή του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη γενέτειρά του Άκρον στο Οχάιο, επιλέχθηκε στο νούμερο ένα του ντραφτ του 2003 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Οδήγησε την ομάδα στην πρώτη της εμφάνιση σε τελικούς NBΑ το 2007, χάνοντας όμως από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2010 μετεγγράφηκε στους Μαϊάμι Χιτ, αφού έμεινε ελεύθερος από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.
Στην πρώτη του σεζόν στο Μαϊάμι, η ομάδα έφτασε στα τελικά, αλλά έχασε από τους Ντάλας Μάβερικς. Το 2012 κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, όταν το Μαϊάμι νίκησε τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, κερδίζοντας το βραβείο MVP των τελικών για τις επιδόσεις του.
Το 2013, κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα NBA και κέρδισε το βραβείο MVP των τελικών, απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2016, κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα και το πρώτο με τους Κλίβελαντ. Το 2020 κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά με τους Λος Άντζελες Λέικερς, κατακτώντας για τέταρτη φορά το βραβείο MVP των τελικών. Έχει λάβει μέρος σε 18 All Star Game με τρία βραβεία MVP. Το 2021 συμπεριλήφθηκε στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων του NBA με τη συμπλήρωση 75 χρόνων ιστορίας του.
Θάνατοι
1944 – Ρομαίν Ρολάν. Γάλλος συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Κλαμεσύ (Clamecy) του νομού Νιέβρ της Γαλλίας. Οι γονείς του ήταν συμβολαιογράφοι και οι πρόγονοί του αγρότες όσο και αστοί. Ο ίδιος γράφει στο «Εσωτερικό ταξίδι» του (Voyage intérieur, 1942), ότι θεωρεί τον εαυτό του ως απόγονο και αντιπρόσωπο ενός «αρχαίου είδους».
Ο Ρομαίν έγινε δεκτός στην Εκόλ Νορμάλ το 1886, όπου σπούδασε αρχικώς φιλοσοφία, αλλά η ανεξαρτησία του πνεύματός του τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει αυτές τις σπουδές, ώστε να μη προσχωρήσει στην κυρίαρχη ιδεολογία. Πήρε πτυχίο ιστορίας το 1889 και μετά πέρασε δύο χρόνια στη Ρώμη, όπου η συνάντησή του με τη Μαλβίδα φον Μέυζενμπουγκ – φίλη των Νίτσε και Ρίχαρντ Βάγκνερ – και η ανακάλυψή των ιταλικών αριστουργημάτων ήταν αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη της σκέψεώς του.
Επιστρέφοντας στη Γαλλία το 1895, πήρε διδακτορικό με τη διατριβή του Ιστορία της όπερας στην Ευρώπη προ των Lully και Scarlatti.
Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1902, όταν ο ίδιος ήταν 36 ετών. Με την επιχειρηματολογία του υπέρ ενός «θεάτρου του λαού» έμελλε να συνεισφέρει σημαντικά προς τον εκδημοκρατισμό του θεάτρου. Ως ανθρωπιστής εξάλλου αγκάλιασε την ινδική φιλοσοφία (Συζητήσεις με τον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και τον Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι), πράγμα που πιθανώς εξηγεί και το ότι ήταν χορτοφάγος. Ο Ρολάν δέχθηκε ισχυρές επιδράσεις από τη φιλοσοφία Βεδάντα(Βεντάντα), κυρίως μέσα από τα έργα του Σουάμι Βιβεκανάντα.
Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή τη μέρα
H 30η Δεκεμβρίου μέσα στα χρόνια