Κραβαροχώρια | Μπέρκος ή Πέρκος


.

Οι πατρίδες των ανθρώπων

Ο Πέρκος απέχει 56,9 χλμ. από το Αγρίνιο μέσω Θέρμου
από το Θέρμο 27,5 χλμ., από το Καρπενήσι 79 χλμ.
και 70 χλμ. από την Ναύπακτο πάλι μέσω Θέρμου

– Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας

Click στο χάρτη

Ορεινός οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Κραβαροχώρια | Μπέρκος ή Πέρκος

Αποτελεί έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας,
και από 1/1/2011 ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Θέρμου

Το χωριό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης Ευήνου, σε περιοχή νοτιοδυτικά της, όντας αμφιθεατρικά χτισμένο στις βορειοανατολικές δασωμένες υπώρειες του όρους Ψωριάρης σε υψόμετρο περίπου 690 έως 770 μέτρων. Έχει πανοραμική θέα προς την περιοχή του γειτονικού χωριού Περίστα η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του Ξεροβουνίου ενώ τα δύο χωριά τα χωρίζει σκιερή ρεματιά που σχηματίζει ο Κάκαβος, μικρός ξεροπόταμος της περιοχής που εκβάλλει στον Εύηνο. Κοντά στο χωριό βρίσκονται, πέρα από το Θέρμο που αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής και την αντικριστά γειτονική Περίστα, τα χωριά Αχλαδόκαστρο, Διασελλάκι, Κόνισκα, όπως επίσης ο Πλάτανος και ο Κάτω Πλάτανος (πρώην Βονώρτα) Ναυπακτίας.

Σχετικά με την ετυμολογία της ονομασίας του χωριού υπάρχουν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις, χωρίς ωστόσο να είναι επικρατούσα κάποια. Το χωριό χωρίζεται σε τρεις γειτονιές: τον Επάνω Μαχαλά, τον Κάτω Μαχαλά και το Κέντρο, ονομασίες οι οποίες προήλθαν από τις ομώνυμες βρύσες που υδρεύουν το χωριό μαζί με άλλες τέσσερις που υπάρχουν. Στο χωριό υπάρχει αγροτικό ιατρείο, ξενώνας, παντοπωλείο, ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν και τέσσερα ξωκλήσια. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Αποτελεί ένα από τα χωριά της ιστορικής περιοχής των Κραβάρων και ανήκε στα λεγόμενα «Άνω Κραβαροχώρια». Ο τότε «Μπέρκος» αναγνωρίστηκε ως οικισμός με το ΦΕΚ 19Α της 07/12/1835, όταν και υπήχθη στον τότε Δήμο Προσχίου. Με το ΦΕΚ 261Α της 31/08/1912 η ονομασία του χωριού διορθώθηκε σε «Πέρκη» και, με τον σχηματισμό των Κοινοτήτων, ορίστηκε ως έδρα της τότε Κοινότητας Πέρκης. Στις 16/10/1940 η ονομασία του χωριού διορθώθηκε εκ νέου σε «Πέρκος», ομοίως και της Κοινότητας. Την περίοδο 1997-2010, βάσει του «Σχεδίου Καποδίστριας», αποτελούσε έδρα του ομώνυμου πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος του «καποδιστριακού» Δήμου Θέρμου.

 

 

 

Περισσότερα για τον Πέρκο μπορείτε να μάθετε στο link που ακολουθεί
και αποτελεί πηγή της συγκεκριμένης ανάρτησης:
https://perkosnafpaktias.blogspot.com/
———————————————————————————————
Ψηφιακές Καταγραφές Πατριδογνωσίας