Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών, Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου, Ελέγχου των Υδάτων

Η 18 Σεπτεμβρίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

 Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών
Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου
Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων

 Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών (International Equal Pay Day) θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Βασίζεται στη δέσμευση του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρά τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, το μισθολογικό χάσμα σε βάρος των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται στα κράτη-μέλη και στην Ελλάδα. Ωστόσο, στη χώρα μας με 12,5% (στην Κύπρο 13,5%) κινείται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.

 

 

Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου

Η Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου (ebook) καθιερώθηκε το 2014 από την OverDrive, τον μεγαλύτερο διανομέα ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, με προφανή στόχο την προσέλκυση αναγνωστικού κοινού στη νέα αυτή μορφή βιβλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να διαβάσουν ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και να το συζητήσουν με τους φίλους τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τους συγγραφείς που συμμετέχουν στη γιορτή.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων διεξάγεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη προστασίας του υδάτινων πόρων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να τεστάρουν οι ίδιοι την καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιούν και να ασκούν έλεγχο στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εταιρίες υδάτων.

Καθιερώθηκε το 2003 από την αμερικανική μ.κ.ο. America’s Clean Water Foundation και από το 2008 τα εκπαιδευτικά της προγράμματα πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου υπό την καθοδήγηση της μ.κ.ο. EarthEcho International των αδελφών Κουστό, παιδιών του διάσημου θαλασσοπόρου Ζακ-Ιβ Κουστό.

 

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *