Ιερόθεος: «Μηδείς μεταβή εις Πάτρας, μηδείς γίνη θεατής»

Ιερόθεος: «…προτρέπομεν πατρικώς
και αξιούμεν από τα πνευματικά μας τέκνα,
όπως μηδείς μεταβή εις Πάτρας,
μηδείς γίνη θεατής της ασέμνου ταύτης πομπής».

 

Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας

 

Το πρωτοσέλιδο του ΕΜΠΡΟΣ της 29 Φεβρουαρίου 1952 κάνει λόγο για «απροσδόκητη περιπλοκή». Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας «θα φθάσει μέχρι αφορισμού εκείνων εκ του ποιμνίου του που θα παραστούν εις τας παρελάσεις των Πατρών».

Μια περίεργη διαμάχη, αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας, άρχισε αυτές τις μέρες μεταξύ Εκκλησίας και της τοπικής επιτροπής εορτασμού της αποκριάς στην Πάτρα.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε «εκ του μη όντως» και προκάλεσε αληθινό σάλο στους Πατρινούς, οι οποίοι διχάστηκαν ήδη σε όσους ήταν υπέρ και κατά του καρναβαλιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα καρναβάλια είχαν ήδη από τότε μια παλιά παράδοση στην Πάτρα και φημίζονταν για τον πανηγυρικό τόνο, τη χαρά και το κέφι που σκορπούσαν. Εκείνες τις μέρες έγινε μια παραπάνω προσπάθεια «καθόλα αξιέπαινη», να αναβιώσουν αυτά τα έθιμα της αποκριάς από μια επιτροπή που διέθεσε όχι μόνο χρήμα, αλλά και κόπους και μόχθους για να επιτύχει το σκοπό της και να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο. Όλα αυτά όμως μέχρι την ώρα που ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεος, «κήρυξε τον πόλεμο από άμβωνος» στηλιτεύοντας άγρια της γιορτές, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μιάσματα και βδελυράς πράξεις του Σατανά».

Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό: εξέδωσε ειδική εγκύκλιο την οποία κοινοποίησε σε όλους τους ιερωμένους της Μητρόπολης με την εντολή να την διαβάσουν στο εκκλησίασμα μετά τη λειτουργία. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Επειδή επληροφορήθημεν ότι και εν τη ημετέρα περιφερεία παρατηρείται κίνησις τις, έστω και ασθενής, προς μετάβασιν εις Πάτρας και συμμετοχήν εις την σατανικήν πομπήν του καρναβάλου, αποτελούσαν αναβίωσιν των εορτών και των πανηγύρεων του ειδωλολατρικού κόσμου, διά ταύτα, ως ποιμενάρχης και πνευματικός πατήρ υμών προτρέπομεν πατρικώς και αξιούμεν από τα πνευματικά μας τέκνα, όπως μηδείς μεταβή εις Πάτρας, μηδείς γίνη θεατής της ασέμνου ταύτης πομπής.

Εάν δε παραταύτα πληροφορηθώμεν ότι μετέβη τις εκ του ποιμνίου μας προς παρακολούθησιν της ειδωλολατρικής πομπής του θεού καρναβάλου, τούτον δηλούμεν θέλομεν εξωεκκλησιάση και αφορίση ως περιφρονητήν σαφών διατάξεων της ορθοδόξου ημών πίστεως.
Διάπυρος προς κύριον ευχέτης ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεος»

Και σαν να μην αρκούσε «η παραπάνω εγκύκλιος – κεραυνός του Σεβασμιότατου», συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ απειλεί με αφορισμό όποιον Αιτωλοακαρνάνα ταξιδέψει στην Πάτρα κατά τη μέρα διεξαγωγής του καρναβαλιού «εξεδηλώθη μία ανάλογος αντίδρασις εναντίον του εορτασμού της αποκριάς και από τον Μητροπολίτην Πατρών κ. Θεόκλητον». Μία ομάδα Πατρινών που ανήκε στο θρησκευτικό σωματείο «Χριστιανική Ισοπολιτεία» διαμαρτυρήθηκε με έγγραφο και παράσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στον Μητροπολίτη της Πάτρας ζητώντας την «αποσόβησιν του ατοπήματος του εορτασμού του καρναβάλου». Ο Μητροπολίτης τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «παν το δυνατόν προς ματαίωσιν των εορτών του καρναβάλου. Κοινοποίησε και αυτός αυστηρή εγκύκλιο στους ιερείς της περιφερείας του με την οποία συνιστούσε στους χριστιανούς της Αχαΐας να απέχουν από κάθε αποκριάτικη εκδήλωση, γιατί «τούτο είναι αντίθετον προς την θρησκείαν και την εκκλησίαν».

Και το άρθρο καταλήγει ως εξής:

«Παρά ταύτα οι Πατρινοί πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους εις την αποκριάτικην κίνησιν δεν πρόκειται να έχη την παραμικράν επίδρασιν, ούτε εις τα ήθη, ούτε εις την θρησκείαν. Ο δημιουργηθείς δε θόρυβος εξ αφορμής της επεμβάσεως των δύο ανωτάτων κληρικών, λέγεται ότι θα αποτελέσει την καλυτέραν διαφήμισιν του Πατραϊκού Καρναβάλου, του οποίου η επιτυχία προεξοφλείται από πολλούς μεγαλειώδης και από απόψεως συρροής κόσμου, αλλά και ζωηρού αποκριάτικου γλεντιού».

 

Το εν λόγω άρθρο του «Εμπρός», συνοδεύεται από μια φωτογραφία του καρναβαλιού της γαλλικής Νίκαιας, όπως και η φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης του «Εν Αγρινίω τη…». Πηγή αυτής της φωτογραφίας είναι to flickr Jean-Henri Manara με τίτλο: Συλλογή JHM – Νίκαια 1952 Carnaval LXVIII, Roi des chansons
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες