Μη μαζεύετε πλούτο για να τραφούν χασομέρηδες

«Μη μαζεύετε πλούτο
για να τραφούν αύριο διάφοροι χασομέρηδες»

«Ιδού πεδίο λαμπρό
για τους πλούσιους του Αγρινίου»

 

Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας

 

Στις 13 Μαΐου του 1908 ο ανταποκριτής της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ στο Αγρίνιο, Γ.ρ.σ.μ.ς  Σ.π.θ.ς (Κράνιος), σύμφωνα με την υπογραφή που βλέπουμε στην εφημερίδα, στέλνοντας ένα τηλεγράφημα, στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς από τη Σπολάϊτα, στην οποία (ενδεχομένως) διέμενε,  μεταξύ άλλων ανταποκρίσεών του, αναφέρει και την άποψή του για την αναγκαιότητα της δημιουργίας στο Αγρίνιο νοσοκομείου.

Το κείμενο αυτό πραγματικά προξενεί εντύπωση, γιατί ο συντάκτης του αποφασίζει να μιλήσει σε πρώτο ενικό πρόσωπο προς τους πλούσιους της εποχής, όπως τους αναφέρει, θεωρώντας ίσως, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους βάλει στο φιλότιμο και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νοσοκομείου στην πόλη

Ας δούμε όμως τι έγραφε σε εκείνο το τηλεγράφημα:

«Καθήκον κάθε δημοσιογράφου είναι, έγραφε, να υποδεικνύει τις ανάγκες ή τις ελλείψεις μιας πόλης, εκθειάζοντας ταυτόχρονα και την επωφελή δράση καθενός ανθρώπου. Διατηρώντας λοιπόν και εμείς αυτό το καθήκον, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να υποδείξουμε μία σημαντική έλλειψη της πόλης του Αγρινίου, την οποία υποσχεθήκαμε σε προηγούμενη μας ανταπόκριση.

»Κάθε πόλη δείχνει την πρόοδό της από τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ιδρύματα, όπως νοσοκομεία πτωχοκομεία και εν γένει διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα που διαθέτει.

»Την έλλειψη όμως του νοσοκομείου έπρεπε να την έχει αισθανθεί η πόλη του Αγρινίου από καιρό, αφού και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, το Αργοστόλι κ.α., κατάλαβαν τη σπουδαιότητα του και γρήγορα κατάφεραν να αναγείρουν ευπρεπή ιδρύματα με τη βοήθεια των πλουσίων.

»Να λοιπόν πεδίο λαμπρό για τους πλούσιους του Αγρινίου, έτσι ώστε να δείξουν και αυτοί τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους.

»Πρέπει πρώτα ο δήμος να δώσει το παράδειγμα, δίνοντας ένα κατάλληλο οικόπεδο και κατόπιν, κ. Παπαφώτη, κ. Ρόκα, κ. Αντωνόπουλε, κ. Ρήγα, κ. Παπαγιάννη, κ. Γερμανέ, κ. Παναγόπουλε, κ. Κιτσόπουλε, κ. Κουρτίκη και άλλοι, να καταθέσετε ανάλογα ο καθένας με τις δυνάμεις σας για να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα. Και να είστε βέβαιοι ότι κάνετε ένα έργο για το οποίο θα ανταμειφθείτε από τον «Ουράνιο Δεσπότη», έχοντας μαζί σας τις ευχές και τις ευλογίες των συμπολιτών σας.

»Μη μαζεύετε πλούτο για να τραφούν αύριο διάφοροι χασομέρηδες. Να έχετε για παράδειγμα το πρόσφατο του μακαρίτη Ηλία Παπαθανόπουλου, ο οποίος έπαθε. ό,τι ακριβώς έπαθε και ο άφρων πλούσιος του Ευαγγελίου.

»Όμως εκτός από την ψυχική σας ωφέλεια μπορείτε να γίνετε και πρόξενοι καλού στην πόλη, γιατί θα μαζευτούν σε αυτή για να γίνουν καλά ασθενείς από την Ευρυτανία από την Τριχωνία τον Βάλτο το Ξηρόμερο και την Μακρυνεία, οι οποίοι θα ωφελήσουν ηθικά και υλικ την πόλη και τους κατοίκους της. Παράδειγμα είναι το Αργοστόλι, του οποίου τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχουν περιουσία εκατομμυρίων δραχμών και τα οποία συναγωνίζονται πολλά ευρωπαϊκά ως προς την τελειότητα τους. Όλοι οι πλούσιοι του τόπου είτε έχουν κληρονόμους είτε όχι, φιλοτιμούνται και αφήνουν με διαθήκη το «κάτι τι» του ο καθένας, σ’ αυτά.»

 

 

Φωτογραφία: Αντωνοπούλειο νοσοκομείο Αγρίνιο.
Το πρώτο νοσοκομείο της πόλης
στη θέση της σημερινής Πλατείας Δημάδη
ακριβώς δίπλα από παλιά Δημοτική Αγορά
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες