Η λειψυδρία «χτυπά» τον τουρισμό

Η λειψυδρία αποτελεί το βασικότερο ζήτημα
που καλείται ο πλανήτης να διαχειριστεί

Τα «διψασμένα» νησιά του Αιγαίου
Η λειψυδρία «χτυπά» τον τουρισμό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω έλλειψης νερού.
Λειψυδρία και σε Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο, Κύθνο, Σύμη, Σέριφο, Θάσο.

«Η λειψυδρία είναι που μας απασχολεί ιδιαίτερα, αυτή τη στιγμή όλους τους επιστήμονες. Το βασικό μας πρόβλημα, που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του φόρουμ είναι η λειψυδρία και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, οι οποίες δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από αφίξεις τουριστών», είχε δηλώσει πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και διευθυντής Έδρας UNESCO Con-E-Ect στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στα ελληνικά νησιά γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αισθητό, με την λειψυδρία να έχει γίνει ο μόνιμος εφιάλτης τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών καταλυμάτων που φοβούνται ότι δεν θα έχουν νερό ούτε για τις βασικές ανάγκες των πελατών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής έλλειψης νερού με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα νησιά της χώρας είναι η Λέρος, η οποία μάλιστα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην απόφαση, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει έως και 25 Ιουλίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Λέρου επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας ότι δεν προχώρησε σε συντήρηση των Μονάδων Αφαλάτωσης.

Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Ζώρζος στο flash.gr, πλέον οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη ραγδαία και συνεχόμενη αύξηση του τουρισμού, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το νερό είναι δυσεύρετο τα τελευταία έτη, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, με την τοπική κοινωνία να ανησυχεί για το αν θα υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού όλο το καλοκαίρι του 2024.

Νάξος
Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, την Νάξο, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ίδιο μέσο για την λειψυδρία, ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, υπάρχουν ζητήματα με την ύδρευση και αναζητούν πλέον λύση στις αφαλατώσεις.

«Το ζήτημα της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης παρουσιάζεται σε όλη τη Mεσόγειο και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Εμείς παρόλο που έχουμε ταμιευτήρες επιφανειακούς λόγω της έλλειψης βροχής είναι κενοί. Άρα προσωρινά για να το λύσουμε, μισθώσαμε αφαλατώσεις, έτσι ώστε να καλύψουμε το υδάτινο έλλειμα που έχουμε στο νερό», αναφέρει στο flash.gr.

«Άρα η τιμολογιακή πολιτική θα είναι διαφορετική αλλά πρέπει να θωρακίσουμε το νησί μας. Μία μειοψηφία της τοπικής κοινωνίας δυσανασχετεί, αλλά εμείς ζητάμε και την συνδρομή της πολιτείας, γιατί το κόστος της αφαλάτωσης είναι πολύ υψηλό εμείς βέβαια θεωρούμε και γνωρίζουμε ότι η Νάξος έχει αρκετό υδάτινο δυναμικό», προσθέτει στη συνέχεια.

Ούτε στο νησί των ανέμων τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού εικόνες από φράγματα που δεν έχουν ούτε σταγόνα μοιάζουν αποκαρδιωτικές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΕΥΑ Μυκόνου, Δημήτρης Λαζαρίδης, δηλώνει αισιόδοξος ότι και φέτος το νησί θα καταφέρει να έχει όσο νερό χρειάζεται.

«Θα δουλεύουν φουλ οι αφαλατώσεις στο πικ, θα έχουμε 16.500 κυβικά ημερησίως. Υπάρχουν οι αφαλατώσεις οι έξι μονάδες των 6.000 κυβικών στα παλιά τα σφαγεία. Και υπάρχει και η δυνατότητα, να αντλήσουμε λίγο νερό, λίγες χιλιάδες κυβικά αν υπάρξει θέμα κι από τα δύο φράγματα και απ’ το φράγμα του Μαραθιού και απ’ το φράγμα του Φωκού».

Μην μπορώντας να βρουν άλλη λύση οι δήμαρχοι των νησιών καταφεύγουν σε άλλες – πιο κοστοβόρες – λύσεις για να εξασφαλίσουν το πολυτιμότερο αγαθό. Όπως λένε όμως κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες σε Σύμη και Κύθνο η αφαλάτωση στοιχίζει πολύ ακριβά και ανεβάζει τις δαπάνες των δήμων σε σημείο που η τοπική κοινωνία πολλές φορές δυσανασχετεί.

Κύθνος
Ο δήμαρχος της Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, επισημαίνει μιλώντας για το ζήτημα της λειψυδρίας πως στο νησί αναζητούν νέες μεθόδους, να ανοίξουν νέες γεωτρήσεις και αφαλατώσεις.

«Το φαινόμενο πλέον αν όχι παγκόσμιο είναι πανελλαδικό και σε μέρη που δεν είχαν πρόβλημα ποτέ. Οπότε πόσο μάλλον τα νησιά. Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω της λειψυδρίας. Λόγω της λειψυδρίας οι υδατικοί πόροι μειώνονται συνεχώς. Αναζητούμε νέες μεθόδους, να ανοίξουμε γεωτρήσεις καινούργιες, να βάλουμε αφαλατώσεις, για να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια κενά.

Τώρα κατά πόσον βάση της επισκεψιμότητας θα έχουμε επάρκεια, αυτό θα φανεί στην πράξη. Το κάθε σημείο του νησιού έχει δικιά του δεξαμενή, δικιά του γεώτρηση, αφαλάτωση. Εμείς εδώ το νερό δεν είναι προς πόση. Παίρνουμε νερό από τη θάλασσα το οποίο επεξεργαζόμαστε, που δεν μπορούμε να το βρούμε, γιατί δεν είναι και απόλυτο ότι θα ανοίξουμε μία γεώτρηση και θα βρούμε νερό. Μπορεί και να μην βρούμε. Ή να είναι λίγο το νερό που θα δώσει, να μην επαρκεί.

Οπότε από τη θάλασσα, έχουμε τη δυνατότητα ανάλογα τον όγκο που θέλουμε να αντλήσουμε και να επεξεργαστούμε, να πάρουμε όσο θέλουμε. Βέβαια είναι κοστοβόρο αυτό έτσι; Εννοείται ότι είναι κοστοβόρο. Και δεν μεταφέρεται και το κόστος αυτό, η δαπάνη, δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή, στον πολίτη. Και είναι ζημιογόνο για εμάς θα έλεγα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε αφαλατώσεις. Βγάζουμε 2.200 κυβικά νερό. Αλλά έχουμε πρόβλημα με το ρεύμα. Αλλά το κόστος παραγωγής του νερού, είναι τεράστιο. Εμείς έχουμε παραγωγή νερού και αντλιοστάσιο για να πηγαίνει το νερό στα σπίτια. Οπότε αυτό δεν είναι ανταποδοτικό. Και 7€ και 8€ να βάλεις το κυβικό το νερό, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑ. Το χειμώνα έχουμε 3.000 κατοίκους και το καλοκαίρι έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Το Πάσχα μόνο έχουμε 10.000 ανθρώπους ημερησίως. Το προϊόν του τουρισμού είναι πάρα πολύ εύκολο να τιναχθεί στον αέρα για αυτό το λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σέριφος
Μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο», την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, είχε αναφερθεί στην την αγωνία του για την επάρκεια νερού τους θερινούς μήνες.

«Μου έβαλαν χέρι οι επαγγελματίες ότι κάνω δυσφήμηση στο νησί. Τους απάντησα ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε τους επισκέπτες που πληρώνουν από 100 έως 300 ευρώ τη βραδιά, διότι η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη αν ανακαλύψουν ξαφνικά ότι δεν μπορούν να κάνουν ντους. Αυτό κι αν θα είναι καταστροφή!», είχε πει χαρακτηριστικά.

Θάσος
Mεγαλύτερη επιδείνωση στο πρόβλημα του συνολικού αποθέματος νερού φαίνεται να βλέπει φέτος και η Θάσος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες κόπηκε το νερό στο χωριό Κοίνυρα στη Θάσο, χωρίς να έχει αποκατασταθεί ακόμη ικανοποιητικά η παροχή, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ3 η Κορίνα Τούλατζη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου.

«Όλα τα δωμάτια μας ήταν γεμάτα χωρίς να μπορούν οι τουρίστες να κάνουν ένα μπάνιο, πρόσθεσε. Μετά από τρεις ημέρες προσπαθειών για την προμήθεια δεξαμενών κατορθώσαμε να υδροδοτήσουμε και πάλι το ξενοδοχείο», κατέληξε η κ. Τούλατζη.

 

Πηγή: www.rosa.gr