.
| Η ΕΑΜική αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο |
– Έρευνα – Επιμέλεια – Κείμενα: Λευτέρη Τηλιγάδα –
Ανακήρυξη των υποψηφίων λαϊκών δικαστών και λαϊκών επιτροπών,
για τις πρώτες ελεύθερες μετακατοχικές εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1944
[ Ανακήρυξη υποψηφίων για τις εκλογές
της 29ης Οκτώβρη 1944 και άλλες αποφάσεις]
21 Οκτωβρίου 1944
—————————————————————————————-
Στις 21 Οκτωβρίου του 1944 συνεδρίασε στο Αγρίνιο το ΕΑΜικό δημοτικό συμβούλιο για 4η φορά από τη συγκρότησή του τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με παρόντα μέλη τους: Χρήστο Μπανιά, Γιάννη Ροντήρη, Νίκο Καρμανίδη, Νίκο Πολυμερίδη και Χριστόφορο Καπελάκη. Παρών φυσικά ήταν και ο πρόεδρός του και Δήμαρχος Αγρινίου Θανάσης Κακογιάννης
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν μία σημαντική αναμόρφωση του προϋπολογισμού την οποία μπορείτε να δείτε στο χειρόγραφο πρακτικό που δημοσιεύουμε παρακάτω.
Στη συνέχεια και μετά τις αντίστοιχες εισηγήσεις του δήμαρχου πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:
Καταρτίστηκε συμπληρωματικός κατάλογος εράνων του 1944-45 στον οποίο εγγράφηκαν οι: Απόστολος Παπούτσης για 10.000.000.000 δρχ. συνεισφοράς, ο Γιάννης Καστρίτσης για . 10.000.000.000 δρχ, ο Χρ. Χριστοδούλου για 2.000. 000.000 δρχ. και οι Χρ. και Γιάννης Σωχωρίτης για 10.000.000.000 δρχ..
Επειδή διαπιστώθηκε απροθυμία όσων γραφτήκαν στον έρανο της δημοτικής αρχής να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αποφασίστηκε να βγει μια ανακοίνωση με την οποία να καλούνται όλοι να πληρώσουν τον έρανο μέσα σε τρεις μέρες, διαφορετικά το Συμβούλιο θα αναγκαστεί να πάρει απόφαση αναπροσαρμογής του εράνου, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή του σιταριού. Δόθηκε μάλιστα εντολή στην υπηρεσία στην υπηρεσία να συγκεντρώσει στοιχεία για την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση αυτού του καταλόγου.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο «Ταμείο Εξυγίανσης» λέγοντας ότι οι σκοποί που επιδιώκει συμπίπτουν απόλυτα με τους σκοπούς του Δήμου, που έχει την ευθύνη για την υγιεινή και την καθαριότητα της πόλης. Για τους λόγους αυτούς αλλά και επειδή ο Δήμος είναι σε θέση να διαθέσει, όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν και τεχνική υπηρεσία για την κατασκευή υπονόμων στην πόλη καθώς και χρήματα από το Δημοτικό Ταμείο για την εργασία αυτή, επιβάλλεται με βάση και τις διατάξεις του άρθρου 79 του Κώδικα τοπικής Αυτοδιοίκησης να ζητηθεί η συγχώνευση του ταμείου με το Δήμο, και το σύνολο της περιουσίας του να περιέλθει στο Δήμο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνοντας υπόψη την εισήγηση του δημάρχου και κρίνοντας για τους παραπάνω λόγους αναγκαία τη συγχώνευση του ταμείου αυτού με το Δήμο αποφάσισε το «ταμείο εξυγίανσης» της πόλης Αγρινίου να συγχωνευθεί με το Δήμο, και η περιουσία αυτού περιέλθει στο Δήμο.
Κατόπιν ο Θανάσης Κακογιάννης αναφέρει ότι επειδή στην πόλη μας ισχύουν έμμεσοι φόροι, πρέπει να παρθεί απόφαση και να καταργηθεί η φορολογία της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων στα όσπρια, σιτηρά ή άλευρα και το λάδι
Στη συνέχεια της συνεδρίασης ανακοινώνεται και συζητιέται το αίτημα του ιερέα του Δημοτικού Νεκροταφείου Κ. Βαλή με το οποίο ζητούσε:
- Να επιστρέψει και πάλι η εκκλησία του παλιού Αγίου Γεωργίου (Νεκροταφείου) στο Δήμο.
- Να μείνουν ελεύθεροι οι χριστιανοί να τελούν τα μνημόσυνα των νεκρών τους όπου θέλουν είτε στις ενορίες τους είτε στο δημοτικό νεκροταφείο κ.λπ.
Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση απορρίπτει την αίτηση αυτή ως «αναρμοδίως εισαχθείσα».
Εισάγεται για συζήτηση αίτηση διαφόρων κατοίκων του γηπέδου «Αστέρος» με την οποία ζητούν να παραχωρηθούν σ’ αυτούς τα έντεκα στρέμματα του γηπέδου, που παραχωρηθήκανε με προηγούμενη απόφαση στους Δημοτικούς Υπαλλήλους για καλλιέργεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη του την απόφαση αυτή. παραπέμπει την αίτηση στους υπαλλήλους του Δήμου για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση του ζητήματος που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη.
Τέλος για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής που θα γινόταν την επομένη ημέρα, Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 1944, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το ποια ζητήματα θα απασχολήσουν αυτή στη λογοδοσία .
Στο τέλος της συνεδρίασης το δημοτικό συμβούλιο και σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του και δημάρχου Αγρινίου, Θανάση Κακογιάννη, προχώρησε στην ανακήρυξη των υποψηφίων λαϊκών δικαστών και λαϊκών επιτροπών, οι οποίοι θα έπαιρναν μέρος στις πρώτες ελεύθερες μετακατοχικές εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1944 για την τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Αγρινίου.
Αυτοί ήταν οι παρακάτω:
1ο Συνοικιακό τμήμα (Αγίου Χριστοφόρου)
- Λαϊκοί Δικαστές: Β. Θεοδωρόπουλος, Γ. Ντόβας, Π. Νικολάου, Κ. Κουτσοθανάσης, Ν. Πρασσάς, Δ. Πολύζος, Κ. Καμμένος, Χρ. Τσιτσιμελής, Ελ. Κεχαγιά, Παναγ. Δρακόπουλος
- Λαϊκοί επίτροποι: Τίμ. Οικονομίδης, Νικ. Γκουρνέλλος
2ο Συνοικιακό τμήμα (Αγίας Τριάδας)
- Λαϊκοί Δικαστες: Γιώργος Ζούκας, Νίκ. Ζαρκαδούλας, Νίτσα Καλαμπόκα, Κων. Κομπορόζος, Μήτσος (Δυσανάγνωστο επίθετο), Χριστόφορος (Δυσανάγνωστο επίθετο), Γιάννης Παπασταματίου, Κων. Σταρακάς, Μήτσος Σταυρόπουλος, Γερασιμούλα Τσίτου.
- Λαϊκοί επίτροποι: Κων. Φωτόπουλος, Κων. Παπαϊωάννου
3ο Συνοικιακό τμήμα (Αγίου Δημητρίου)
- Λαϊκοί Δικαστές: Σπ. Βασιλείου, Θεοδ. Γουβέλης, Ανδρέας Καλοκαίρης, Κων. Μελισσινός, Βασ. (Δυσανάγνωστο επίθετο), Σπ. Πανουργιάς, Μάχη Παπαγιαννακοπούλου, Βασ. Σωτηρόπουλος, Σπ. Χειμαριώτης, Βασ. Μετσίνης.
- Λαϊκοί επίτροποι: Ιωάν. Παλιγιαννόπουλος, Σπυρ. Κουτρολός
4ο Συνοικιακό τμήμα (Μητροπόλεως)
- Λαϊκοί Δικαστές: Κων. Αλεξάς, Γεώργιος Γιάγκας, Νικ. Γούναρης, Βαγγ. Γράψας, Κων. Καμμενόπουλος, Παντελής Καρέλλος, Μήτσος (Δυσανάγνωστο επίθετο), Αντ. Σβόλης, Κούλα Τσιτσά, Μήτσος (Δυσα-νάγνωστο επίθετο).
- Λαϊκοί επίτροποι: Παν. Αθανασιάδης, Μίμης Γερμανός.
5ο Συνοικιακό τμήμα (Συνοικισμού Αγίου Κωνσταντίνου)
- Λαϊκοί Δικαστές: Κυριάκος Γεωργιάδης, Θεοδώρα Χριστοδούλου, Βασίλης Χατζηελευθερίου, Χρ. Ασημακόπουλος, Γιάν. Αβραμίδης, Χρ. Ιωάννου, Κων. Παναγιωτίδης, Δημ Αργυρόπουλος, Λευκοθέα Καρνατζοπούλου, Γιάννης Κουκουλής
- Λαϊκοί επίτροποι: Γιάννης Κάντζος, Θεόδ. Σταυροθανάσης
5ο Συνοικιακό τμήμα (Διαμαντέικων)
Λαϊκοί Δικαστές: Φώτης Διαμαντής, Λαμ. Κατσακιώρης, Θεοδ. Καβαλλάρης, Χρ. Κυριλής, Περ. Κατσακιώρης, Ιωαν. Καρφής, Σπυρ. Κατσακιώρης, Κων. Κατσακιώρης, Γιάννης Κατσακιώρης, Κω. Διαμαντής, Δημ. Διαμαντής.
Λαϊκοί επίτροποι: Αλ. Καβαλλάρης, Παν. Κανάτας
Φωτογραφία: Λαϊκό Δικαστήριο στην ελεύθερη Ελλάδα των βουνών την περίοδο 1943 -1944
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν