Γεωθερμικός κλιματισμός σε ξενοδοχεία

Η αβαθής γεωθερμία
μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους κτίριο,
ανεξαρτήτως μεγέθους και χρήσης.

Ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση πισίνας. Η εφαρμογή γεωθερμικών συστημάτων κλιματισμού σε ξενοδοχειακές μονάδες επιφέρει πλήθος κοστολογικών και περιβαλλοντικών ωφελειών. Ιδιαίτερη εξοικονόμηση παρουσιάζεται στην περίπτωση που το ξενοδοχείο βρίσκεται σε παραθαλλάσια ζώνη όπου αξιοποιείται το υφάλμυρο νερό, μέσω κατάλληλου εξοπλισμού. Ο γεωθερμικός κλιματισμός ενός ξενοδοχείου επιτυγχάνεται με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού-νερού ή γεωθερμικές αντλίες νερού-αέρος.

Στην περίπτωση που η θέρμανση και ψύξη των χώρων πραγματοποιείται με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού-νερού, στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα (fan coil units) και Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες (ΚΚΜ). Οι μονάδες fan coil τοποθετούνται εντός των δωματίων διαμονής λόγω της απλής και αθόρυβης λειτουργίας τους. Μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένο κλιματισμό, δηλαδή θέρμανση και ψύξη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα στον τελικό χρήση για ρύθμιση On/Off λειτουργίας, για ρύθμιση της ταχύτητας προσαγωγής του αέρα, καθώς και ρύθμιση της θερμοκρασίας. Κατά συνέπεια το κάθε δωμάτιο μπορεί να κλιματιστεί αυτόνομα από όλα τα υπόλοιπα.  Οι μονάδες fan coil μπορούν να προσαρμοστούν στις σχεδιαστικές απαιτήσεις του χώρου, καθότι είναι διάφορων τύπων, οροφής, δαπέδου, εμφανούς ή κρυφού τύπου. Οι Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες εγκαθίστανται κυρίως σε συνεδριακούς χώρους ή χώρους μαζικής εστίασης του ξενοδοχείου, όπου η ανάγκη αυτονομίας δεν είναι επιτακτική. Ο θερμός ή ψυχρός αέρας πραγματοποιείται με κανάλια αέρα. Επίσης εισάγεται νωπός αέρας με σκοπό την ρύθμιση της υγρασίας του χώρου.

Στην περίπτωση κλιματισμού του χώρου από γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού-αέρα, η διανομή του θερμού ή ψυχρού αέρα στους χώρους εστίασης και στους συνεδριακούς χώρους, πραγματοποιείται από κανάλια αέρα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γεωθερμική αντλία θερμότητας νερού-αέρα. Ο αριθμός των μονάδων εξαρτάται από τις ενεργειακές απαιτήσεις του εκάστοτε ξενοδοχείου. Η θέρμανση και η ψύξη των δωματίων μπορεί να πραγματοποιηθεί από console units. Οι μονάδες console είναι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού-αέρος, οι οποίες τοποθετούνται άμεσα σε κάθε δωμάτιο, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου μηχανοστασίου, με άμεση σύνδεση με το εξωτερικό κύκλωμα της γεωθερμίας. Οι μονάδες παρέχουν πλήρη αυτονομία στο κάθε δωμάτιο, είναι αθόρυβες και έχουν απλή λειτουργία. Η άμεση σύνδεση τους με το εξωτερικό κύκλωμα, επιτρέπει τη λειτουργία κάποιων μονάδων σε θέρμανση και τη λειτουργία κάποιων μονάδων σε ψύξη. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υψηλή ενεργειακή εξοικονόμηση εφόσον πραγματοποιείται αντιστάθμιση των φορτίων και μειώνονται οι επενεργοποιήσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όποιος από τους ανωτέρω τρόπους κλιματισμού και αν χρησιμοποιηθεί, το γεωθερμικό κύκλωμα στον εξωτερικό χώρο παραμένει ανεπηρέαστο από το εσωτερικό. Η επιλογή ανοικτού ή κλειστού γεωθερμικού συστήματος εξαρτάται μόνο από την επάρκεια και συνέχεια της υδροφορίας, τον διαθέσιμο περιβάλλοντα χώρο και κοστολογικά κριτήρια και όχι από τις μονάδες που τοποθετήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση που το ξενοδοχείο βρίσκεται σε παραθαλάσσια ζώνη, είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα η αξιοποίηση του άφθονου υφάλμυρου νερού μέσω κατάλληλου εξοπλισμού για την προστασία της εγκατάστασης από τη διάβρωση και τις επικαθίσεις.

Στον χώρο του μηχανοστασίου ενδέχεται να τοποθετηθούν και κάποιες πρόσθετες γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού-νερού με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του ξενοδοχείου για ζεστό νερό χρήσης και τη θέρμανση των πισινών.

Η εγκατάσταση ελέγχεται από κατάλληλο σύστημα αυτοματισμών με σκοπό την εφαρμογή μιας κυκλικής διαδικασίας στις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, η οποία βοηθάει στην μείωση της καταπόνησης του εξοπλισμού. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κατατάσσονται σε ομάδες με σκοπό την προσαρμογή κάθε στιγμή του παραγόμενου φορτίου στη ζήτηση. Κατά συνέπεια η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας  είναι ιδιαίτερα χαμηλή με ποσοστά χρηματικής εξοικονόμησης που αγγίζουν το 60% κατά τη λειτουργία της θέρμανσης και το 45 % κατά τη λειτουργία της ψύξης.