Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 7 Απριλίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου

7 Απριλίου 1960

Οι κονκάρδες του Δημητρώφ
Κείμενο: Λ. Τηλιγάδας
*

Ως γνωστόν στις εκλογές του 1958 πρώτο κόμμα  έρχεται η «Ε.Ρ.Ε» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά τη μεγάλη έκπληξη την κάνει η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.), η οποία με ποσοστό 24,42% έρχεται δεύτερη, εκλέγει 60 βουλευτές και στη νέα Βουλή που συγκροτείται καταλαμβάνει τη θέση της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης. Δύο χρόνια μετά στις 6 Απριλίου του 1960 η Ε.Δ.Α καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και η Bουλή μετατρέπεται σε ρινγκ με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ε.Ρ.Ε να αποκαλούν τους συναδέλφους τους της ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί να ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες».

Τη δεύτερη μέρα αυτής της εκρηκτικής συνεδρίασης ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Ευάγγελος Καλατζής καταγγέλλει από το κοινοβουλευτικό βήμα, το Βουλευτή Τριχωνίδας της Ε.Δ.Α, Θανάση Κακογιάννη, «…διά πράξιν, η οποία γεννά το ερώτημα, εάν η συνείδησίς του είναι ελληνική ή βουλγαρική;». Ήταν τόσο το αχαλίνωτο εθνικιστικό κρεσέντο του πολιτικού προϊσταμένου της χωροφυλακής, που δεν δίστασε, έναν άνθρωπο που συμμετείχε στην εθνική αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, που συμμετείχε ως αντιπρόσωπος της Τριχωνίδας στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων, που έφερε την ιδιότητα του πρώτου εκλεγμένου μετακατοχικού δημάρχου του απελευθερωμένου Αγρινίου από τον Ε.Λ.Α.Σ και που εκείνη την χρονική περίοδο ήταν εκλεγμένος βουλευτής Τριχωνίδας με την Ε.Δ.Α, να τον αποκαλέσει «προδότη».

Ας δούμε όμως από τα πρακτικά της συνεδρίασης τι ακριβώς ειπώθηκε από τον Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πώς του απάντησε ο Θανάσης Κακογιάννης. Το παραλήρημα του Καλατζή είναι ενδεικτικό του θράσους της συκοφαντίας του.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Καλατζής ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες τοποθετήσεις των βουλευτών της ΕΔΑ ως αγορεύσεις της «άκρας αριστεράς», οι οποίες «με τόσο κυνισμό, με τόσην έλλειψιν δισταγμού και εις τόσην έκτασιν» χρησιμοποίησαν «όσο κανένας άλλος, το ολοκληρωτικόν ψεύδος» για να διατυπώσει στη συνέχεια τη θέση, ότι «πίσω από την Ε.Δ.Α κρύβεται το Κ.Κ.Ε».

Αφού αναφέρθηκε κατόπιν σε μια μυστική εισήγηση της Διοικούσας της Ε.Δ.Α, την οποία μάλιστα κατέθεσε στη γραμματεία του Κοινοβουλίου, έφτασε και στις κονκάρδες του Δημητρώφ.

«Λυπάμαι», είπε, «γιατί είμαι υποχρεωμένος να φέρω εις γνώσιν σας ένα γεγονός το οποίο αποτελεί βαρείαν προσβολήν κατά του εθνικού αισθήματος. Γνωρίζει η εθνική αντιπροσωπεία, ότι ο Δημητρώφ, ως Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, διεκήρυσσε το 1946 ότι το ζήτημα της επιστροφής εις την Βουλγαρίαν της ελληνικής Θράκης, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας διά την Βουλγαρίαν;».

Και συνέχισε: «Καταγγέλλω τον Βουλευτήν της Ε.Δ.Α.  Αθανάσιον Κακογιάννην διά πράξιν η οποία γεννά ερώτημα εάν η συνείδησίς του είναι ελληνική ή βουλγαρική».

Στο σημείο αυτό στην αίθουσα επικράτησε πανζουρλισμός. Οι βουλευτές της ΕΡΕ φώναζαν «αίσχος, αίσχος», «Έξω οι Βούλγαροι», οι Βουλευτές της Ε.Δ.Α ζητούσαν από τον Καλατζή να ανακαλέσει, ο Ευφραιμίδης έλεγε: «Μιλάτε για τη Θράκη εσείς που την εγκαταλείψατε στην αρχή του πολέμου…;».

Ανάμεσα σε συνεχείς εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, κωδωνοκρουσίες από το προεδρείο και φωνές με την προτροπή «να ανακαλέσει», ο Υφυπουργός συνέχισε την αγόρευσή του.

Όταν γύρισε από το Βουκουρέστι και τη Σόφια, είπε ο Καλατζής, ο Θανάσης Κακογιάννης πήγε στην εκλογική του περιφέρεια, όπου μοίρασε κρυφά σε στελέχη του παράνομου κομμουνιστικού κόμματος, κονκάρδες με φωτογραφία του Δημητρώφ, οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή διαφόρων μετά από ενέργειες της Ασφάλειας. Σας δείχνω μία κονκάρδα, είπε, από αυτές που κατασχέθηκαν. Επίσης ο κ. Κακογιάννης μοίρασε και κονκάρδες αναμνηστικές της εγκατάστασης του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία το Σεπτέμβριο του 1944.

Στο σημείο αυτό επικρατεί ξανά χάος στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος διακόπτει για δέκα λεπτά. Μετά το διάλειμμα το λόγο πήρε ο Θανάσης Κακογιάννης, ο οποίος είπε.

«Με καθαρή συνείδηση αποκρούω την κατηγορία του Υφυπουργού της Ασφάλειας και θα δώσω τις αναγκαίες εξηγήσεις. Πήρα μέρος σε μια αποστολή βουλευτών και επιστημόνων η οποία επισκέφθηκε την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Στις επισκέψεις αυτές μας δόθηκαν διάφορα αναμνηστικά, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κονκάρδες με την προτομή του Δημητρώφ. Με την επιστροφή μου στο Αγρίνιο έδωσα μερικά από αυτά τα αναμνηστικά σε έναν μανιώδη συλλέκτη. Ένα από αυτά τα αναμνηστικά έφερε εδώ ο Υφυπουργός για να εντυπωσιάσει. Ζητάω, κ. Πρόεδρε, ο Υφυπουργός να ανακαλέσει την πολύ μεγάλη κατηγορία εις βάρος μου, διότι και τον πατέραν μου εφόνευσαν οι Τούρκοι και εγώ εθνικήν δράσιν έχω να επιδείξω».

Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης, ο Καλαντζής διάβασε ένα σήμα της χωροφυλακής Αγρινίου, το οποίο ανέφερε ότι συνελήφθησαν περίπου 11 άτομα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους είκοσι κονκάρδες, από τις οποίες οι έξι ήταν του Δημητρώφ, μερικές της επετείου της κομμουνιστικής επανάστασης στη Βουλγαρία και δύο άλλα σύμβολα του διεθνούς κομμουνισμού.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Δέματα καπνού
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου