Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 3 Οκτωβρίου | 1923: Έξι θάνατοι από ασιτία στο συνοικισμό

.

| AΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ |

1923: «Έξι (6) θάνατοι από ασιτία
στον προσφυγικό συνοικισμό της πόλης
»
1929: Παναγής Βουρλούμης
και Στυλιανός Γονατάς στο Αγρίνιο


3 Οκτωβρίου 1923

Έξι (6) θάνατοι από ασιτία στον προσφυγικό συνοικισμό της πόλης
Οι ιερείς του Αγρινίου αρνούνται να κηδεύσουν τους πρόσφυγες που πεθαίνουν

Την τρίτη μέρα του Πανπροσφυγικού συνεδρίου, το λόγο πήρε πρώτος ο Μαυρίδης, εκπρόσωπος των προσφύγων Αγρινίου, «όστις εξιστόρησε την οικτράν κατάστασιν των εκεί προσφύγων και εζήτησε την συνδρομήν του Πανπροσφυγικού διά την επίτευξιν της εις Μακεδονίαν μεταφοράς των». Ο πρόεδρος του συνεδρίου Ν. Γρηγοριάδης διάβασε ένα τηλεγράφημα από το Αγρίνιο, σύμφωνα με το οποίο σημειώθηκαν έξι (6) θάνατοι από ασιτία στον προσφυγικό συνοικισμό της πόλης.

Το συνέδριο διακόπηκε και σχηματίστηκε μια επιτροπή από το Μαυρίδη και το Μισαηλίδη, η οποία πήγε στο υπουργείο Υγιεινής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Απόστολο Δοξιάδη, απ’ τον οποίο πήρε την υπόσχεση ότι θα αναχωρήσει αυθημερόν επιθεωρητής για το Αγρίνιο, ο οποίος θα εξετάσει την κατάσταση. Η ίδια επιτροπή πήρε την εντολή από το συνέδριο να επισκεφτεί τον Κωνσταντίνο Γόντικα, υπουργό Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, για να καταγγείλει ότι οι ιερείς του Αγρινίου αρνούνται να κηδεύσουν τους πρόσφυγες που πεθαίνουν, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν άταφοι από 4 έως 5 μέρες.  (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 4.10.1923, Σελίδα 4)

 

 

3 Οκτωβρίου 1929

 Παναγής Βουρλούμης και Στυλιανός Γονατάς στο Αγρίνιο

Στις 3 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς (1929) έφθασε στο Αγρίνιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγής Βουρλούμης, μαζί με το γερουσιαστή Στυλιανό Γονατά. Οι καπνεργάτες συγκεντρώθηκαν πάλι σε συλλαλητήριο και μία επιτροπή συναντήθηκε με τους δύο κυβερνητικούς άντρες για να συζητήσουν το πρόβλημα.

 

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα
στο link που ακολουθεί:
Καπνεργάτες στα οδοφράγματα

 

Φωτογραφία: Καφενείο στο συνοικισμό 1930
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *