Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 16 Νοεμβρίου | 1899: Συλλαλητήριο |1909: Γεννιέται ο Καπράλος | 1962: Σχόλιο


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

16 Νοεμβρίου

–  1899: Συλλαλητήριο στο Αγρίνιο κατά του μονοπωλίου του καπνού
1909: Γεννιέται στο Παναιτώλιο, ο Χρήστος Καπράλος
1962: Σχόλιο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ για τα επεισόδια στην Κυψέλη –


16 Νοεμβρίου 1899

Εκείνη τη μέρα η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δημοσίευσε ένα τηλεγράφημα από το Αγρίνιο, το οποίο αναφερόνταν σε ένα συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ενάντια στο μονοπώλιο του καπνού.

Με αφορμή μια έντονη φήμη που κυκλοφόρησε, αναφέρει το μονόστηλο, ότι η Κυβέρνηση μελετάει την εισαγωγή στη βουλή ενός νομοσχεδίου περί μονοπωλίου του καπνού, ο λαός της κατ’ εξοχήν καπνοφόρας επαρχίας μας Τριχωνίδας κατάπληκτος και έντρομος από τη διάδοση αυτή  μαζεύτηκε σήμερα αυτόκλητος σε πάνδημο συλλαλητήριο με το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για κάθε παρόμοια καταστρεπτική για τη χώρα σκέψη της κυβέρνησης και ανάθεσε στους αντιπροσώπους του να αντιταχθούν με ζήλο και με όλη τους τη δύναμη, ν απομακρυνθεί από κάθε ανελεύθερο μέτρο και με ολέθριες συνέπειες για την παραγωγή και τη γενικότερη ευημερία του τόπου και παρακάλεσε την δημοσιογραφία  να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων του. (ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 16.11. 1962, Σελ. 3)

16 Νοεμβρίου 1909

Γεννιέται στο Παναιτώλιο (Μουσταφούλι) Αιτωλοακαρνανίας ο Χρήστος Καπράλος. Ήταν γιος αγροτικής οικογένειας. Με τη βοήθεια των αδελφών Παπαστράτου, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1930-1934) κοντά στον Ουμβέρτο Αργυρό (1882-1963) και συνέχισε σπουδάζοντας γλυπτική στο Παρίσι κοντά στο γλύπτη Μαρσέλ Ζιμόν (Marcel Gimond). Επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Παναιτώλιο το 1940. Το 1946 μετακινήθηκε στην Αθήνα και μετέπειτα στην Αίγινα, όπου έστησε το 1963 δικό του εργαστήριο. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Πέθανε στην Αθήνα το Γενάρη του 1993.

Δείτε περισσότερα στα link που ακολουθούν:
Χρ. Καπράλος: Απ’ το Μουσταφούλι ως τον κόσμο όλο

Ο Χρήστος Καπράλος και η τέχνη του

 

16 Νοεμβρίου 1962

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αγρινίου για τα επεισόδια της Κυψέλης, ο «Ελευθερόστομος», γράφει: «Η απόφασις του Πλημμελειοδικείου Αγρινίου που απήλλαξε τους 13 κατηγορουμένους έδωσε την ευκαιρία εις τον σχολιογράφον πρωινής καραμανλίδος να γράφη:

“H απόφασις αυτή έρχεται να ενισχύση την άποψιν, ότι τα αστυνομικά όργανα εις περιπτώσεις λαϊκών συγκεντρώσεων, εις τας οποίας είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν υπάρχουν αναρχικά στοιχεία έτοιμα να προκαλέσουν ταραχάς, πρέπει να επιδεικνύουν ιώβειον υπομονήν”. Και ο σχολιαστής του σχολίου βουλευτής Λειβαδείας κ. Παπασπύρου:

– Φαρισαίοι! Εν χορώ οι κυβερνητικές εφημερίδες έγραψαν ότι το συλλαλητήριον ήτο ωργανωμένον από αναρχικούς…

Η στήλη βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές…» (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 16.11. 1962, Σελ. 2)

 

 

Φωτογραφία: Δεματοποιός σε καπνομάγαζο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι
μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν