Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 13ῃ Ιουνίου | 1903: Μέγα ξενοδοχείον ύπνου το «Αγρίνιον»



Aγρινιώτικο καλαντάρι

13 Ιουνίου

1903: Μέγα ξενοδοχείον του ύπνου το «Αγρίνιον»
1904: Αίτημα ενίσχυσης της διώξης του λαθρεμπορίου καπνού


13 Ιουνίου 1903

Μέγα ξενοδοχείον του ύπνου το «Αγρίνιον»

Στο ΣΚΡΙΠ εκείνης της μέρας συναντάμε ένα μονόστηλο ρεπορτάζ, το οποίο με τίτλο «Διά τους εις Αγρίνιον Ταξειδεύοντας» (διατηρούμε την ορθογραφία του πρωτοτύπου με εξαίρεση το πολυτονικό) αναφέρεται στο «αρτίως εν Αγρινίω συσταθέν μέγα ξενοδοχείον του ύπνου το «Αγρίνιον» το κείμενον ακριβώς παρά την μεγάλην πλατείαν», στο οποίο οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον συντάκτη, βρίσκουν μεγάλη καθαριότητα και περιποίηση.

Πληροφορούμαστε επίσης ότι ιδρυτές του ξενοδοχείου ήταν οι αδελφοί Αλεξανδρόπουλοι, «οίτινες μαγάλως φημίζονται δια την φιλοκαλίαν των, μη φεισθέντες δε δαπανών και κόπων μετέβαλον το ξενοδοχείον τούτο εις αληθές στόλισμα της πόλεως του Αγρινίου».

Διευθυντής του ξενοδοχείου ήταν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο οποίος ξεχώριζε για την ευγένεια των τρόπων του και για την περιποιητικότητά του.
«Πας επισκεπτόμενος», καταλήγει το ρεπορτάζ, «έστω και άπαξ το ξενοδοχείον τούτο πραγματικώς θέλει μείνει κατενθουσιασμένος».

 

 

13 Ιουνίου 1904

Αίτημα ενίσχυσης της διώξης του λαθρεμπορίου καπνού

Ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου Αγρινίου, Φλαμπουράρης, κατόρθωσε με τη βοήθεια χωρφυλάκων να συλλάβει τον λαθρέμπορο, Κ. Πάσχο, ο οποίος πωλούσε λαθραίο σιγαρόχαρτο. Το γεγονός της επίθεσης του Πάσχου ανάγκασε τον Φλαμπουράρη να στείλει έγγραφο στο υπουργείο και να ζητάει την ενίσχυση της διωξης του λαθρεμπορίου που εκείνη την εποχή βρισκόνταν σε έξαρση στην παραμεθώριο περιοχή του Αγρινίου με στρατιωτικό σώμα ευζώνων.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς σε όλα τα καπνοκοπτήρια του ελληνικού κράτους είχαν κοπεί 38.715 οκάδες καπνού σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενη χρονιάς που κόπηκαν 31.706. Δηλαδή 1.009 οκάδες περισσότερες.

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία ανάρτησης: Πλατεία Μπέλλου
Αποδελτίωση – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν