Εμφύλιος τύπος – «Αιτωλοακαρνανική Δράσις»

Ημερήσια εφημερίδα «Αιτωλοακαρνανική Δράσις»
όργανο του πολιτικού
και κοινωνικού συλλόγου: ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ.

  • Κείμενο: Λ. Τηλιγάδας

Αρχές του 1946 άρχισε να εκδίδεται στην πόλη του Αγρινίου μια ημερήσια εφημερίδα με τίτλο «Αιτωλοακαρνανική Δράσις», η οποία ήταν όργανο ενός πολιτικού και κοινωνικού συλλόγου με το χαρακτηριστικό  τίτλο ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ. Σε καμία περίπτωση η εφημερίδα αυτή δεν έκρυψε τις πολιτικές και ιδεολογικές της προτιμήσεις.

Για παράδειγμα: Στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της παραπάνω εφημερίδας[1] που θα αναφερθούμε σήμερα, η Επιτροπή που είχε την ευθύνη της έκδοσής του, δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Αναγκαία δήλωσις» και υπέρτιτλο το όνομα του συλλόγου, στο οποίο ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι: α) Ο σύλλογος είναι κοινωνικός και δεν έχει καμία σχέση ή εξάρτηση από πολιτικά κόμματα. β) Οι κοινωνικοί του σκοποί είναι σφοδρά αντίθετοι προς αυτούς του κουμμουνισμού και γι’ αυτό δεν δέχεται ως μέλη του κομμουνιστές. γ) Ως κοινωνική και αντικομμουνιστική συγκρότηση «προέκρινε» για το πολιτειακό τη βασιλευομένη Δημοκρατία και «οψέποτε κληθή ο λαός ν’ αποφανθή υπέρ της επαναφοράς του Βασιλέως Γεωργίου, θα ταχθή υπέρ ταύτης…». δ) Ως εκ τούτου ο σύλλογος υποστηρίζει «εκθύμως τον πολιτικόν συνασπισμόν «Λαϊκών – Εθν. Φιλελευθέρων Κομμάτων». ε) «Παρά το ειδικώτερον […] δεν παύει να υποστηρίζη και πάσαν άλλην πολιτικήν αντικομμουνιστικήν συγκρότησιν, οίαι είναι αι προεκλογικώς σχηματισθείσαι των Ζέρβα, Παπανδρέου».

Ξεκάθαρες θέσεις, διάφανες προθέσεις.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, διαβάζουμε μια τυπική μεν, αλλά βαθιά «εθνική» απόφαση του τότε διοικητή της χωροφυλακής, Ταγματάρχη, Βαγγέλη Χατζή, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή
Διοίκηση Χωροφυλακής Ακαρνανίας 

Ανακοίνωσις 

Έχοντας υπ’ όψιν τας σχετικάς του «περι στολισμού» Νόμου διατάξεις, 

Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ο Υ Μ Ε Ν 

Άπαντας τους κατοίκους της ενταύθα πόλεως όπως, επί τη επαιτείω της Εθνικής ημών Εορτής 25ης Μαρτίου 1946, αναρτήσωσι σημαίας κανονικού τύπου και μεγέθους επί των εξωστών των οικιών των και των εισόδων των καταστημάτων από της πρωίας της 24ης τρέχοντος μέχρι της εσπέρας της 25ης ιδίου.

Κατά των μη συμμορφωθησομένων θέλουσιν εφαρμοσθή αι διατάξεις του Νόμου. 

Εν Αγρινίω τη 22 Μαρτίου 1946

Ο Διοικητής της Διοικήσεως

Χατζής Ευάγγελος Ταγματάρχης».

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η μισαλλοδοξία με την οποία ο άγνωστος συντάκτης περιγράφη την εκτέλεση του Νίκου Μαγκλίνη από την ΟΠΛΑ. Η ιστορία αυτή βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στη στήλη «Σελίδες αίματος» με τίτλο «Ανάμεσα στους τάφους που άνοιξε η σπείρα του ΕΑΜ – Νικόλαος Μαγκλίνης»

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρωτοσέλιδο

 

 

1. ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ, Σάββατο, 23/4/1946, Έτος Α΄, Αρ. Φύλ. 94, σελ. 1.
Η φωτογραφία της ανάρτησης: Πλατεία Μπέλλου 1944. Τρία είναι τα χαρακτηριστικά της εικονιζόμενης απαγόρευσης κυκλοφορίας: α) Η μοναχική φιγούρα στο κεντρικό μπαλκόνι του 1ου ορόφου, β) Το παιδί μπροστά στο κλειστό εμποροραφείο της γωνίας, και γ) Το παρατημένο κάρο στην άκρη της πλατείας. Πηγή: Η συγκεκριμένη φωτογραφία, αποτελεί επεξεργασμένο κλώνο μιας φωτογραφίας, που αναρτήθηκε από τον Αλέξη Κατεφίδη στην ομάδα  Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus

AgrinioStories