Η ΕΑΜική αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο 3ο | Δημοτικό Συμβούλιο: 1η μετακατοχική συγκρότηση


.

Η ΕΑΜική αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο |

– Έρευνα – Επιμέλεια – Κείμενα: Λευτέρη Τηλιγάδα –


Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

[ 1η συνεδρίαση |16 Σεπτεμβρίου 1944 ]

Συγκρότηση σε σώμα | Οι πρώτες αποφάσεις

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 3 του βασικού πρωτοκόλλου[1], όπως αυτή συμπληρώθηκε με το 1ο άρθρο του δεύτερου πρωτοκόλλου[2], της παράδοσης του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου, την άσκηση της τοπικής εξουσίας στην ελεύθερη πια πόλη ανέλαβαν, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη δημοτικής αρχής οι παρακάτω Αγρινιώτες: Κωνσταντίνος Καζαντζής, Νικόλαος Καρμανίδης, Νικόλαος Πολυμερίδης, Χρήστος Μπανιάς,  Ιωάννης Ροντήρης, Χριστόφορος Καπελάκης και Αθανάσιος Κακογιάννης.

Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής καθώς και τα μέλη της προτάθηκαν και εγκρίθηκαν διά βοής κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη πλατεία Μπέλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 που ο ΕΛΑΣ μπήκε στην πόλη, αφόπλισε το Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου και στήριξε το δικαίωμα του αγρινιώτικου λαού στην αυτορρύθμιση των τοπικών του υποθέσεων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυο μέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1944, η Επιτροπή που προαναφέραμε, συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου, συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε ως πρόεδρό της και Δήμαρχο Αγρινίου, τον «σύντροφο» Θανάση Κακογιάννη, υπογράφοντας με αυτή της την πράξη την πρώτη απόφαση του «ΕΑΜικού – Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου» στην τοπική ιστορία του Δήμου Αγρινίου

Αφού πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Δημάρχου, ο Θανάσης Κακογιάννης, πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Συμβουλίου για την εκλογή του πρότεινε την συγκρότηση συνοικιακών – ενοριακών επιτροπών αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, αναλύοντας και διαφωτίζοντας το Λαϊκό Συμβούλιο πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν αυτές οι Επιτροπές καθώς και για τις αρμοδιότητές τους κ.λπ.

Προτείνει οι επιτροπές να εκλεγούν δημοκρατικά με την συγκέντρωση του λαού των συνοικιών στις γειτονιές και να εκλέξουν τα μέλη διά βοής. Αυτές οι Επιτροπές συμπλήρωσε θα ήταν προσωρινές μέχρι τις 29 του Οκτώβρη που θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ελεύθερες αυτοδιοικητικές εκλογές στην πόλη εκλεγούν όχι πάλι δια βοής, αλλά με ψηφοδέλτιο, όπως ορίζει ο «Κώδικας» της ΠΕΑΕΑ.

Όλα τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με τις προτάσεις του και τον εξουσιοδότησαν να προχωρήσει ο ίδιος στη φροντίδα της συγκρότησης αυτών των Επιτροπών αυτών, πηγαίνοντας και μιλώντας στις συνοικίες, για τη σπουδαιότητα της συγκρότησης τους καθώς και για τους στόχους και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να υπηρετήσουν.

Οι Επιτροπές που αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ήταν:

  • Λαϊκή Επιτροπή Συνοικισμών
  • Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Σωτήρα
  • Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Χριστοφόρου
  • Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Γεωργίου
  • Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου και
  • Λαϊκή Επιτροπή Ζωοδόχου Πηγής.

Κάθε επιτροπή αποφασίστηκε να είναι 18μελής και να έχει κάτω από τον έλεγχο της, τις υποεπιτροπές: Λαϊκής Ασφάλειας (πολιτοφυλακή), των σχολικών ζητημάτων και του επισιτισμού.

Για όσα αφορούσαν τα τρέχοντα ζητήματα, μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε, οι Επιτροπές να φροντίσουν τη στέγαση των καταδιωκόμενων, να εκδώσουν βιβλιάρια καταδιωκομένων και να προστεθούν στα παλιά βιβλιάρια οι επανελθόντες και επανερχόμενοι καταδιωκόμενοι που είχαν διαγραφεί.
Να οργανωθούν επίσης και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα συσσίτια, να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν λαϊκά ιατρεία, να ενισχυθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ το Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος ο Δήμος να στηρίξει τεχνικά και οικονομικά την γιορτή της Λευτεριάς, που είχε προγραμματιστεί μέσα στο μήνα.

Όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και υπογράφτηκαν από τον πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχο Αγρινίου, Θανάση Κακογιάννη και τα μέλη, Κώστα Καζαντζή, Γιάννης Ροντήρη, Νίκο Καρμανίδη, Νίκο Πολυμερίδη, Χρήστο Μπανιά και Χριστόφορο Καπελλάκη.

 

Διαβάστε στο link που ακολουθεί:
Αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16.10.1944

 

————————————————————-

  1. 1.Συγκροτείται από σήμερον Προσωρινή 7μελής Λαϊκή Επιτροπή, ήτις, ομού μετά του επικεφαλής των Ταγμάτων Τάξεως του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής, θα μεριμνά δια την εφαρμογήν και των όρων του παρόντος και δια τα ζητήματα της Ασφαλείας και Τάξεως της πόλεως μέχρις αναδείξεως της οριστικής Δημοτικής Αρχής βάσει και κατά τας οδηγίας της Εθνικής Κυβερνήσεως. | 2. Ως προσωρινή Λαϊκή Επι-τροπή δια την πάλιν Αγρινίου, ήτις θέλει μεριμνήσει δια την σύστασιν τοιαύτης και όπου το Δοκίμιον, υποδεικνύεται και θα επιδιωχθή εκατέρωθεν η έγκρισίς των εν Λαϊκή συγκεντρώσει οι: α) Κων. Καζατζής, β) Νικ. Καρμανίδης, γ) Νικ. Πολυμερίδης, δ) Χρήστος Μπανιάς ε) Ιωάννης Ροντήρης, στ) Χριστόφορος Καπελλάκης και ζ) Αθα-νάσιος Κακογιάννης, αύτη θα ασκεί την εξουσίαν του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, των αποφάσεων της λαμβανομένων κατά πλειοψηφίαν.

————————————————————-

 

Φωτογραφία:Ο Καπετάν Βερμαίος (Κλέων Γρηγοριάδης) μιλάει από το Ακροπόλ
στην πρώτη ελεύθερη συγκέντρωση της πόλης του Αγρινίου στις 14.10.1944
Στη συγκέντρωση αυτή εκλέχτηκε δια βοής
το πρώτο μετακατοχικό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι
μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν