Διπλασιάστηκαν οι γυναίκες που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023


.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών


Έκθεση του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Δύο φορές πάνω οι γυναίκες
που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

Αντόνιο Γκουτέρες: «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών
δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο»

Το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις διπλασιάστηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 40 τοις εκατό όλων των θανάτων σε πόλεμο, ενώ οι περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με συγκρούσεις που επαληθεύτηκαν από τον ΟΗΕ αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό. Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

 

Η αύξηση των θανάτων και της βίας « λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης κατάφωρης περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου », σύμφωνα με το UN Women , την κύρια υπηρεσία στην έκθεση.

Πληρώνοντας το τίμημα

Ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 33.443 θανάτους αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις το 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 72 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022, και το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που σκοτώθηκαν διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε, αντίστοιχα. Η πλειονότητα των καταγεγραμμένων θανάτων, το 70 τοις εκατό, σημειώθηκε στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ – η πιο θανατηφόρα σύγκρουση για αμάχους το 2023. Οι γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες υποφέρουν επίσης όλο και περισσότερο από την περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση.

Για παράδειγμα, κάθε μέρα, 500 γυναίκες και κορίτσια σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό . Μέχρι το τέλος του 2023, 180 γυναίκες γεννούσαν καθημερινά στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα —οι περισσότερες χωρίς απαραίτητα ή ιατρική περίθαλψη.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», δήλωσε η Sima Bahous, Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women. «Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου κατά των γυναικών . Η σκόπιμη στόχευση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν είναι μοναδική σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, αλλά είναι ακόμη πιο θανατηφόρα σε αυτές τις συνθήκες».

Χωρίς γυναίκες, χωρίς ειρήνη

Η έκθεση έρχεται σχεδόν 25 χρόνια αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα ορόσημο για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Το ψήφισμα 1325 (2000 ) αναγνώρισε τη ζωτική συμβολή των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων. Κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών και την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, οι γυναίκες αποτελούσαν λιγότερο από το 10 τοις εκατό των διαπραγματευτών σε περισσότερες από 50 ειρηνευτικές διαδικασίες παγκοσμίως το 2023. Αυτό συμβαίνει παρόλο που μελέτες δείχνουν ότι όταν εμπλέκονται γυναίκες, οι ειρηνευτικές συμφωνίες διαρκούν περισσότερο και εφαρμόζονται καλύτερα.

Σοβαρές ελλείψεις χρηματοδότησης

Για παράδειγμα, στην Υεμένη, οι διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των γυναικών κατέληξαν σε ασφαλή πρόσβαση σε μια πηγή νερού για τους πολίτες. Στο Σουδάν, 49 οργανώσεις υπό την ηγεσία των γυναικών πιέζουν για μια πιο περιεκτική ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες σε μεγάλο βαθμό δεν υποστηρίζονται ή δεν αναγνωρίζονται στις επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η έκθεση σημείωσε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης. Ενώ οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το ρεκόρ των 2,44 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, η χρηματοδότηση για οργανώσεις και κινήματα που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών ανέρχεται κατά μέσο όρο μόλις στο 0,3 τοις εκατό της συνολικής βοήθειας ετησίως . Επιπλέον, οι επενδύσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο αποτελούν λιγότερο από το ένα τοις εκατό του συνόλου των ανθρωπιστικών δαπανών.

Απαιτείται τολμηρή δράση

Η έκθεση περιέχει οκτώ συστάσεις για την προώθηση του ρόλου των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια. Περιλαμβάνουν τον καθορισμό ενός αρχικού ελάχιστου στόχου για τις γυναίκες που θα αποτελούν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη διαμεσολάβηση και τις ειρηνευτικές διαδικασίες και, τελικά, την επίτευξη ισοτιμίας με τους άνδρες.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο μέσω της τολμηρής πολιτικής δράσης και της αυξημένης χρηματοδότησης θα γίνει πραγματικότητα η ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

——————————————————————————————————-
Πηγή: https://news.un.org/