Δευτέρα 14/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Δευτέρα 14/2

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1. Αντιμέτωπη με διαδοχές αξιολογήσεις θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία, με φόντο το εξαιρετικά θολό τοπίο που δημιουργεί παγκοσμίως ο υψηλός πληθωρισμός.

 Μετά την “διερευνητική”, πρώτη αξιολόγηση της Fitch στην 14 Ιανουαρίου, στην οποία διατήρησε το αξιόχρεο στην βαθμίδα ΒΒ και αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας, τον Μάρτιο ξεκινά και ο αγώνας για την επενδυτική βαθμίδα.

Ο στόχος είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο του 2023, η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην βαθμίδα ΒΒΒ- δηλαδή στην ελάχιστη επενδυτική, από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές αποδόσεις από το 2020 σε προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της οικονομίας, αλλά και στο αδύναμο στοιχείο που ήταν το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

***

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2. Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που θα επιβαρύνει το δημόσιο δανεισμό σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση χρέους λόγω των δαπανών της πανδημίας, αλλά και του ελλείμματος που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μέχρι και το 2024, επηρεάζει εκ των πραγμάτων τα κριτήρια των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο στα ερωτηματολόγια των οίκων αξιολόγησης, είναι το πόσο κοντά είναι το ενδεχόμενο εκλογών. Και αυτό γιατί οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν,  θα διεξαχθούν την πρώτη φορά με την μέθοδο της απλής αναλογικής που πιθανότατα, δεν θα εκλέξει Κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον των οίκων, εντοπίζεται εκτός από το ενδεχόμενο της αλλαγής πολιτικής και στην διάρκεια του εκλογικού κύκλου, στον οποίο όλα αναβάλλονται πριν από την προκήρυξη εκλογών και επανεκκινούν μετά το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης.

***

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 3. Με αυτά τα δεδομένα, στις 18 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες να αξιολογήσουν την οικονομία η Moody’s η οποία έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Βa3 με θετικές προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2020 και ο καναδικός οίκος DBRS, o οποίος έχει βαθμολογήσει το αξιόχρεο τ ης οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Moody’s έχει αναβάλει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τρείς συνεχόμενες φορές. Ακόμη αν προχωρήσει σε αξιολόγηση τον Μάρτιο αν δεν κάνει διπλή αναβάθμιση, δεν θα αλλάξει κάτι για την Ελλάδα καθώς η κατάταξη με βάση τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, είναι τρείς βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος DBRS , έχει κατατάξει την Ελλάδα δύο θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με μια αναβάθμιση θα φέρει την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Το ίδιο κρίσιμη θα είναι και η αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poors. Η S&P έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετικές προοπτικές από τον Απρίλιο του 2021.

Μια αναβάθμιση έστω μιας βαθμίδας θα φέρει την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλες πιθανότητες να δούμε την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν κατά την αξιολόγηση της Fitch στις 8 Ιουλίου.

***

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και η επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Ο Οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετική προοπτική από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να προχωρήσει και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, μέσα στο καλοκαίρι. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου όταν θα αξιολογήσει την Ελληνική Οικονομία για Τρίτη φορά μέσα στο 2022.

Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες αξιολογήσεις, της χρονιάς θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου από την Moody και την DBRS και της η S&P θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά την οικονομία μέσα στο 2022 στις 21 Οκτωβρίου.

***

ΜΠΑΙΝΤΕΝ – ΖΕΛΕΝΣΚΙ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη “διπλωματία” και την “αποτροπή” έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου “γρήγορη και αποφασιστική” απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και επανέλαβε την υποστήριξή του στην “κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

***

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΠΑ. Οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει εντός ημερών ακόμη και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 20 Φεβρουαρίου αν και προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν θα περίμενε τη ολοκλήρωση τους. Η δε επικοινωνία Μπάιντν-Πούτιν, δεν φάνηκε να κατευνάζει τους φόβους των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται τα σενάρια περί εισβολής και κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να προκαλέσουν μια σύρραξη.

Η κυβέρνηση του Κιέβου αντιδρά στην ρητορική των ΗΠΑ περί εισβολής τονίζοντας πως σπέρνουν το πανικό ”που είναι ο καλύτερος φίλος του εχθρού μας” και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει: «Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!». Το δε Παρίσι μετά την συνομιλία Εμμανουέλ Μακρόν με Πούτιν δηλώνει πως δεν διέκρινε καμία πρόθεση εισβολής στα λεγόμενά του.

***

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 1. Στα αμερικανικά ΜΜΕ η αναπαραγωγή σεναρίων ρωσικής εισβολής είναι συνεχής με κορυφαίο το ρεπορτάζ του NBC News για το πώς ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο εντός 48 ωρών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ όπως τονίζεται, είναι πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να ακολουθήσουν εννέα διαφορετικές διαδρομές για να μπουν στη χώρα – και έως και 50.000 άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Στην έκθεση, σύμφωνα με το ΝΒC, αναφέρεται πως η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σχεδόν 100 από τις 168 τακτικές ομάδες τάγματος του στρατού της, που αποτελούνται από 800 έως 900 στρατιώτες η καθεμία, με περισσότερους να προστίθενται καθημερινά.

Εχει σταλεί επίσης προσωπικό και εξοπλισμός από έξι από τις επτά ρωσικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (Spetsnaz) με κάθε μονάδα αποτελείται από 250 έως 300 επίλεκτους μαχητές.

***

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 2. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι βάσει των δύο πιο επεξεργασμένων σεναρίων πιθανής εισβολής, αυτή θα περιλάμβανε μια ταυτόχρονη επίθεση από πολλές πλευρές – έναν ελιγμό που είναι γνωστός ως “pincer movement” ή “double envelopment”.

Σε ένα από τα σενάρια, ο ρωσικός στρατός θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, που περιλαμβάνει περίπου το 50% των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ικανών μονάδων τους. Τα ρωσικά τανκς και οι μηχανοκίνητες μονάδες θα περνούσαν τα σύνορα από τη Ρωσία και θα κινούνταν προς την Πολτάβα και το Χάρκοβο, περικυκλώνοντας τις πόλεις καθώς θα κινούνταν προς τον ποταμό.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα προχωρούσαν στη συνέχεια κατά μήκος τριών γραμμών από το Ντονμπάς, ανατολικά και νότια προς την Κριμαία και ακολουθώντας την ακτογραμμή κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα θα υποστήριζαν ταυτόχρονα μια αεροπορική επίθεση από την Κριμαία. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια αμφίβια επίθεση για την κατάληψη της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και αεροπορικές και επίγειες μονάδες που θα μετακινούνταν από την Οδησσό για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Τα ρωσικά τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο κατώφλι του Κιέβου τις πρώτες δύο ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

***

ΕΣΠΑ. Κοντά στο Πάσχα, θα έχουμε τις πρώτες νέες προσκλήσεις προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027), με πρώτο, το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑνΕΚ) και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται πυρετωδώς.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι υπηρεσίες ήδη δουλεύουν για τις εγκρίσεις του νέου ΕΣΠΑ, για να μην χαθεί καθόλου χρόνος και να μην υπάρξει «κενό χρηματοδότησης» μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί, μέχρι αρχές Μαρτίου, ο νόμος για το νέο ΕΣΠΑ και αναμένονται και οι παρατηρήσεις για το σύνολο των προγραμμάτων από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι αν και η χώρα μας έλαβε πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Ιουλίου για το «κεντρικό ΕΣΠΑ» και ήταν και πάλι, η πρώτη χώρα που υπέβαλε το σύνολο των προγραμμάτων, τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, αναμένεται η τελική έγκριση από την ΕΕ μέχρι το Μάρτιο, καθώς η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε μια φάση εσωτερικού ελέγχου και έχουν παγώσει αρκετές διαδικασίες.

***

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ. Αντιμέτωποι με την προοπτική ανόδου των επιτοκίων που θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους στις τράπεζες, είναι οι Έλληνες δανειολήπτες που μαζί με το υψηλό κόστος ενέργειας και διαβίωσης, καλούνται να συνεκτιμήσουν και το ενδεχόμενο αύξησης της δόσης του δανείου τους.

Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων στην ευρωζώνη έχει προεξοφληθεί και ανεξάρτητα από το αν θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή στα τέλη του χρόνου, θα αποτελέσει μια νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν οι δανειολήπτες, που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τη δόση του δανείου να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υποχώρησης του euribor σε αρνητικό έδαφος.

Το euribor 3μήνου με το οποίο είναι συνδεδεμένο το 90% – 95% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, άνω των 100 δισ. ευρώ, αλλά και η πλειοψηφία των δανείων που έχει περάσει στα χέρια των funds, βρίσκεται εδώ και 7 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015 σε αρνητικό έδαφος. Σήμερα διαμορφώνεται στο -0,57%, ακολουθώντας πτωτική πορεία από το επίπεδο του 1% που ήταν το Φεβρουάριο του 2012.

***

ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ. Συγκεκριμένα, o επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι:

«η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» προσθέτοντας με νόημα ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου 2021».

« Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη». Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

***

FITCH RATINGS – ΤΟΥΡΚΙΑ. H Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε “Β+” από “ΒΒ-“, δηλώνοντας ότι οι προοπτικές της χώρας (outlook) είναι αρνητικές.

“Το επεκτατικό μείγμα πολιτικής της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων των βαθιά αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) θα μπορούσε να εδραιώσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, να αυξήσει την έκθεση των δημόσιων οικονομικών στην υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τον πληθωρισμό και τελικά να επιβαρύνει την εγχώρια εμπιστοσύνη και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις στα διεθνή αποθέματα”, αναφέρεται στην έκθεση του Fitch.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση δεν αναμένεται να μειώσει τον πληθωρισμό.Η έκθεση προβλέπει ότι θα είναι κατά μέσο όρο στο 41% το 2022 και 28% το 2023, ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ όλων των κρατών που αξιολογούνται από τη Fitch.

Η έκθεση της Fitch εξέδωσε επίσης αρνητικές προοπτικές για το χρέος της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω υποβαθμίσεις στο μέλλον.

 


AgrinioStories | Πηγή