Μεσολόγγι – Ψήφισμα για το Μουσείο Κατράκη

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου
ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθεί η διατήρηση
του Νομικού Προσώπου
του Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη

Με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Ι.Π. Μεσολογγίου ζήτησε χθες το απόγευμα «τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου του Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη λόγω της σπουδαιότητας, της ιδιομορφίας και της αναγκαιότητας να διοικείται από ειδικούς της τέχνης», καθώς και «τη γενναία χρηματοδότηση του για την προστασία των έργων και τη λειτουργία του».

Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης και αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία o πρόεδρος του σώματος Ιωάννης Τσώλος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσης και ακολούθως έθεσε υπόψη του Σώματος, το 1ο θέμα προ Ημερησίας Διατάξεως που αφορούσε την «Έγκριση έκδοσης ψηφίσματος για τη διατήρηση του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ”».

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το κατεπείγον του θέματος και στη συνέχεια ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ.Μαργαρίτη Θεόδωρο – Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει έντονα να διαμαρτυρηθούμε για την άρνηση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει το Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Β. ΚΑΤΡΑΚΗ”, από τη γενική διάταξη για ένταξη όλων των Νομικών Προσώπων στους Δήμους.

Η μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη χαράκτρια, Αιτωλικιώτισσα αγωνίστρια με την ασυναγώνιστη σμίλη της χάραξε στην πέτρα το μόχθο των ψαράδων μας και τον αγώνα του λαού μας για μια ελεύθερη αξιοπρεπή ζωή, με έναν αξεπέραστο τρόπο. Στο Μουσείο φιλοξενείται η 15χρονη δουλειά της Β. Κατράκη στο παραδοσιακό ξύλο και η 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα.

Το Μουσείο έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό Μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Τετρακόσια περίπου έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες), πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της. Εκτίθενται, επίσης, μεγάλα και μικρά σε μέγεθος μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια, καθώς και σχέδια προετοιμασίας για την παραγωγή του χαρακτικού ανατύπου. Τη συλλογή ενισχύουν τα αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κοινή παρουσίαση σε πολλές περιπτώσεις του χαρακτικού μαζί με τη μήτρα – τη λαξευμένη πέτρα, που αποτελεί αυτόνομο έργο και είναι ωραιότερο ακόμα για πολλούς και από το τυπωμένο αποτέλεσμα. Τέλος ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει τη λήψη σχετικού ψηφίσματος.

Το σώμα ενέκρινε το κατεπείγον του θέματος και εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου διαμαρτύρεται έντονα για την άρνηση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει το Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Β. ΚΑΤΡΑΚΗ”, από τη γενική διάταξη για ένταξη όλων των Νομικών Προσώπων στους Δήμους.

Η μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη χαράκτρια, Αιτωλικιώτισσα αγωνίστρια, με την ασυναγώνιστη σμίλη της χάραξε στην πέτρα το μόχθο των ψαράδων μας και τον αγώνα του λαού μας για μια ελεύθερη αξιοπρεπή ζωή με ένα αξεπέραστο τρόπο.

Οι απόγονοι της Βάσως Κατράκη με μια υπερβολικά αξιοθαύμαστη απόφαση τους κατέθεσαν το τεράστιο έργο στο λαό, δωρίζοντας όλο αυτό τον ανεκτίμητο πλούτο στο δήμο. Στο μουσείο φιλοξενείται η 15χρονη δουλειά της Β. Κατράκη στο παραδοσιακό ξύλο και η 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Το Μουσείο έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό Μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται τετρακόσια περίπου έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες), πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της. Εκτίθενται, επίσης, μεγάλα και μικρά σε μέγεθος μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια, καθώς και σχέδια προετοιμασίας για την παραγωγή του χαρακτικού ανατύπου. Τη συλλογή ενισχύουν τα αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κοινή παρουσίαση σε πολλές περιπτώσεις του χαρακτικού μαζί με τη μήτρα – τη λαξευμένη πέτρα, που αποτελεί αυτόνομο έργο και είναι ωραιότερο ακόμα για πολλούς και από το τυπωμένο αποτέλεσμα.

Στο ισόγειο, οι τέσσερις αίθουσες, περίπου 400 τ.μ., προορίζονται για εργαστήρια χαρακτικής.

Το Μουσείο οφείλει να είναι ένας δυναμικός οργανισμός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια χαρακτικής να αποτελέσουν τόπο δοκιμών, πειραματισμών και δημιουργίας των χαρακτών, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Μουσείου να είναι ένας θαυμάσιος τόπος έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, αλλά και σημείο αναφοράς για τις γενικότερες εκδηλώσεις (εικαστικά συμπόσια, πολιτιστικές βραδιές, περιοδικές εκθέσεις κ.ά.).

Θεωρούμε πως αυτοί οι στόχοι είναι αδύνατον να επιτευχθούν από μια υπηρεσία του Δήμου που θα στελεχώνεται από υπαλλήλους μη ειδικούς και γνώστες του αντικειμένου.

Ζητούμε τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου του Κέντρου Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη λόγω της σπουδαιότητας, της ιδιομορφίας και της αναγκαιότητας να διοικείται από ειδικούς της τέχνης. Επίσης ζητούμε τη γενναία χρηματοδότηση του για την προστασία των έργων και τη λειτουργία του.»

Το ψήφισμα υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Βασιλείου Σπυρίδων, Μασαούτης Χρήστος, Σωτηρακόπουλος Γεώργιος, Αλετράς Αντώνιος, Τσώλος Ιωάννης, Καραπάνος Νικόλαος του Κων/νου, Πετρονικολού-Μπαλτά Παρασκευή, Λαγούδης Γεώργιος, Τέγας Χρήστος, Ψυλογιάννης Σπυρίδων, Καραδήμας Δημήτριος, Καραπαπάς Γεώργιος, Σκαρμούτσος Αναστάσιος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Μπαλαμπάνης Δημήτριος, Μπιλάλης Μιχαήλ, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Σκαρμούτσος Παντελής, Νούλας Παναγιώτης, Μαργαρίτης Θεόδωρος και Κοτσόργιος Δημήτριος.

 

 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις
που αφορούν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
κάνοντας clik πάνω στο λογότυπο που ακολουθεί

AgrinioStories Μεσολόγγι