Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους
στην έκθεση γυναικείων εργοχείρωνΗ επίσκεψη του βασιλικού ζευγαριού
πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 1898
Κείμενο: Λευτέρης Τηλιγάδας
Πρώτα επισκέφθηκαν το περίπτερο με τα χαλιά και τα άλλα υφαντουργικά έργα «μεγάλης αξίας και υψηλής τέχνης», σύμφωνα με τον τύπο της εποχής και αγόρασαν κάποια απ’ αυτά και κατόπιν επισκέφθηκαν το καλλιτεχνικό περίπτερο: «Έργα ζωγραφικής και ραπτικής, κεντήματα απαραμίλλου τέχνης, απεριγράπτου ωραιότητος κοσμούσιν τας αιθούσας. Έτερον τμήμα περιλαμβάνει ωραία χρυσοΰφαντα έργα των εργοστασίων των απόρων γυναικών του Μεσολογγίου. Διακρίνονται τα έργα του εργαστηρίου των απόρων γυναικών Αθηνών. Τα μεταξωτά Καρασταμάτη αξίας είκοσι χιλιάδων δραχμών κατέχουσι το κέντρον Καλλιτεχνικού Τμήματος. Οι βασιλείς παραμένουσιν επί ώραν θαυμάζοντες τα υφάσματα και συγχαίρουσι την κ. Καρασταμάτη»[1].
«Η έκθεση του Αγρινίου απέδειξε τρανότατα», σημειώνει το ΣΚΡΙΠ της 24ης Μαΐου[2], «αφ’ ενός μεν, ότι αι εκθέσεις είναι αναγκαίαι διά να καταφαίνηται η πρόοδος της τέχνης και αφ’ ετέρου, ότι αι γυναίκες μας εργάζονται και πολύ μάλιστα χωρίς να έχουν ανάγκην της χειραφετήσεως».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Κώστας Στεροδήμας οργάνωσε ιππικούς αγώνες με την ευκαιρία του Βασιλιά στην πόλη, οι οποίοι είχαν ως αφετηρία τη γέφυρα του Αχελώου και τερματισμό το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Στον αγώνα αυτό πήραν μέρος πάνω από σαράντα ιππείς από το Αγρίνιο, το Μουσταφούλι (σημερινό Παναιτώλιο), τη Σπολάιτα, την Παραβόλα, την Ντέμη (σημερινό Καινούργιο), καθώς και τρεις ιππείς από τη Γαστούνη της Πελοποννήσου.
Ο Γεώργιος και η Όλγα έφτασαν στον Άγιο Κωνσταντίνο λίγο πριν την άφιξη των ιππέων για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό με άμαξα που οδηγούσε ο Χρήστος Πλιάκας. Πρώτος τερμάτισε ο Μιχάλης Σουμέλης με ένα κατάλευκο άλογο, ο οποίος διάνυσε την απόσταση των 13 χιλιομέτρων μέσα σε 18 λεπτά της ώρας. Δεύτερος με απόσταση 500 μέτρων ήρθε ένας ιππέας από τη Γαστούνη και τρίτος με απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου ένας από τους ιππείς του Παναιτωλίου. Το βασιλικό ζευγάρι απένειμε τα μετάλλια στους νικητές και συνεχάρησαν θερμά το διοργανωτή Στεροδήμα.
Στη φωτογραφία της ανάρτησης η αναμνηστική φωτογραφία αυτών των αγώνων, με το νικητή των ιππικών αγώνων Μιχάλης Σουμέλης (ο φουστανελοφόρος κάτω από τον πλάτανο) μαζί με τους επίσημους που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη για την Πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γυναικείων Εργοχείρων.
Παραπομπές:
1. ΣΚΡΙΠ, Σαββάτο 23/5/1898, Έτος Β΄, Περίοδος Α΄. Αρ. Φύλ.: 986, σελ.: 2
2. ΣΚΡΙΠ, Κυριακή 24/5/1898, Έτος Β΄, Περίοδος Α΄. Αρ. Φύλ.: 987, σελ.: 2
Φωτογραφία: Αναμνηστική φωτογραφία
μετά τους ιππικούς αγώνες
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα με click στο Posted in Μαρτυρίες