Αγρίνιο | 19/10 | Φιλοσοφικό εργαστήρι και βιβλιοπαρουσίαση


.

| «Η Λέσχη του Βιβλίου», της Αλεξάνδρας Μοσχονά |

– Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας –

«τὸ δὲ ποριζόμενον ἀεὶ ὑπεκρεῖ, ὥστε οὔτε ἀπορεῖ Ἔρως ποτὲ
οὔτε πλουτεῖ, σοφίας τε καὶ ἀμαθίας ἐν μέσῳ ἐστίν»

[ Αγρίνιο | Φιλοσοφικό εργαστήρι
και βιβλιοπαρουσίαση ]

Θα παρευρεθούν και θα συνομιλήσουν οι:
Σπύρος Ι. Ράγκος | Χάρης Ταμπάκης

Στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Η Λέσχη του Βιβλίου», της Αλεξάνδρας Μοσχονά, πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων χωρίων από τον διάλογο του Πλάτωνα που φέρει τον τίτλο Συμπόσιον και βιβλίοπαρουσίαση του φιλοσοφικού δοκιμίου του Σπύρου Ι. Ράγκου, «θαυμάζειν – ἀπορεῖν – φιλοσοφεῖν» .

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της « Λέσχης του Βιβλίου », το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 από τις 4:00 έως τις 6:00 το απόγευμα.

Στον διάλογο αυτόν αντικείμενο στοχασμού είναι η προέλευση, η φύση και ο σκοπός του έρωτα. Επτά συνομιλητές παρουσιάζουν ισάριθμες οπτικές για την ουσία του έρωτα, σε ύφος σύμφωνο με τον χαρακτήρα και την ιδιότητά τους. Το εργαστήριό μας θα εστιαστεί στην ενότητα του διαλόγου με βάση τη ρήση: «τὸ δὲ ποριζόμενον ἀεὶ ὑπεκρεῖ, ὥστε οὔτε ἀπορεῖ Ἔρως ποτὲ οὔτε πλουτεῖ, σοφίας τε καὶ ἀμαθίας ἐν μέσῳ ἐστίν»

Μια πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε ορισμένες φιλοσοφικά σημαντικές ενότητες του έργου: τη διάκριση ουράνιου και πάνδημου έρωτα, την αρμονία των αντιθέτων, τον μύθο των αρχέγονων φύλων, την αφήγηση για την Πενία και τον Πόρο, την ερωτική ανύψωση της ψυχής. Μια δεύτερη στόχευση είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.

Δηλώσεις συμμετοχής: chtabakis@upatras.gr

Θα ακολουθήσει στις 7:00 το απόγευμα της ίδια μέρας η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Ι. Ράγκου, «θαυμάζειν – ἀπορεῖν – φιλοσοφεῖν». Θα παρευρεθούν και θα συνομιλήσουν ο Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, και ο Χάρης Ταμπάκης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Μέλος ΕΔιΠ Τμήματος Φιλοσοφίας. Η εκδήλωση προβλέπεται να διαρκέσει έως δύο (2) ώρες.

Η είσοδος και στο εργαστήρι και στη βιβλιοπαρουσίαση είναι ελεύθερη, στο μέτρο των διαθέσιμων θέσεων και της διασφάλισης των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

———————————————————————————-
«Η Λέσχη του Βιβλίου»  | Οδός Αναστασιάδη 2 Αγρίνιο | 26410 23927

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *