9 Σεπτεμβρίου | Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Η 9η Σεπτεμβρίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα για την Προστασία
της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

 

Η ημέρα καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καλώντας την UNESCO και τη UNICEF να ευαισθητοποιήσουν για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Το ψήφισμα για την κήρυξη της Ημέρας παρουσιάστηκε από το κράτος του Κατάρ και συνυποστηρίχτηκε από 62 χώρες.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη να παρέχουν προστασία και να διασφαλίζουν χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα σε όλους τους μαθητές, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Τονίζει περαιτέρω την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την προώθηση ασφαλών και προστατευτικών σχολικών περιβαλλόντων σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των σχολείων, των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από επιθέσεις, την αποχή από ενέργειες που εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων.

Η UNESCO και η UNICEF θα διευκολύνουν τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας σε στενή συνεργασία με εταίρους εντός και εκτός του συστήματος του ΟΗΕ. Δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, οι οντότητες των Ηνωμένων Εθνών βοηθούν εδώ και καιρό τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ικανότητά τους να παρέχουν πρόσβαση σε ποιοτικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλους σε περιόδους κρίσης.

Ένοπλες συγκρούσεις: Όταν ο θόρυβος των όπλων φιμώνει την εκπαίδευση

«Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα από μόνη της – είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος λέει ότι αυτή η σημαντική ημέρα μας θυμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στα σώματα. μυαλά και πνεύματα νεαρών μαθητών.

Με τη γνώση, τις δεξιότητες και την υποστήριξη που αποκτάται μέσω της εκπαίδευσης , οι γενιές επιβιώνουν από κρίσεις και οδηγούν τον κόσμο προς ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών, των μεταναστών, των προσφύγων και των ατόμων με αναπηρίες, μεταξύ άλλων.

Οι χώροι εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν ασφαλή καταφύγια για τα παιδιά, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτοί και τα μέρη όπου μαθαίνουν, γίνονται είτε άμεσοι στόχοι είτε παράπλευρες ζημιές σε περιβάλλοντα που επηρεάζονται από συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις στην εκπαίδευση μπορεί να έχουν σοβαρές, μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι επιθέσεις μπορούν να αναστείλουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των ποσοστών εγκατάλειψης και να εμποδίσουν τους μαθητές να έχουν πρόσβαση στο δικαίωμά τους σε ποιοτική εκπαίδευση.

Το ανυπολόγιστο κόστος για τα παιδιά που παγιδεύτηκαν στην κόλαση των συγκρούσεων
Η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις για το έτος 2023 παρουσιάζει μια οδυνηρή περιγραφή της βίας που υπέστησαν παιδιά σε ζώνες συγκρούσεων. Η έκθεση επαληθεύει 32.990 σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος 22.557 παιδιών, υπογραμμίζοντας μια ανησυχητική αύξηση τέτοιων περιστατικών.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν αναφορές για πρώτη φορά από την Αϊτή και τον Νίγηρα, συμβάλλοντας στην ευρύτερη εικόνα των 25 καταστάσεων που παρακολουθήθηκαν. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μιανμάρ, η Σομαλία, η Νιγηρία και το Σουδάν.

Οι παραβιάσεις διαπράχθηκαν περίπου εξίσου από ένοπλες ομάδες και κυβερνητικές δυνάμεις, με ένοπλες ομάδες κυρίως υπεύθυνες για απαγωγές, στρατολόγηση, χρήση και σεξουαλική βία, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συμμετείχαν κυρίως σε δολοφονίες, ακρωτηριασμό και επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Η έκθεση υπογραμμίζει τον καταστροφικό αντίκτυπο των εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, που όχι μόνο προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς, αλλά εμποδίζουν επίσης την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρέπει να σταματήσουμε να απογοητεύουμε τα παιδιά μας

Ο ανησυχητικός αριθμός των παιδιών που υπέστησαν σοβαρές παραβιάσεις σε συγκρούσεις το 2023 είναι «ένα τηλεφώνημα αφύπνισης», σύμφωνα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις .

Η Βιρτζίνια Γκάμπα δήλωσε ότι «είμαστε αποτυχημένα παιδιά» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να δεσμευτεί εκ νέου στην καθολική συναίνεση για την προστασία των παιδιών από ένοπλες συγκρούσεις». Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «εκπληρώσουν την πρωταρχική τους ευθύνη να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους και να σέβονται όλους τους κανόνες και τα πρότυπα που ισχύουν στη διεξαγωγή καταστάσεων ένοπλων συγκρούσεων».

 

Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο

Μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν το 2021 στο Αφγανιστάν,
η 17χρονη Mursal εξακολουθεί να δυσπιστεί
ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
«Δεν είναι σωστό που μας διατάζουν να κρύψουμε τα πρόσωπά μας
και να σταματήσουμε να πηγαίνουμε σχολείο.
Ελπίζω ότι τα νέα κορίτσια δεν θα τα παρατήσουν», λέει.

 

Πηγή: https://www.un.org/